Πυροσβεστική-άσκηση: «Πυρκαγιά» έξω από τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο

Άσκηση ετοιμότητας με την κωδική ονομασία «Μαύρος Χρυσός 2019» σε εξωτερικό χώρο των εγκαταστάσεων των ΕΛ.ΠΕ. στον Ασπρόπυργο Αττικής έκανε την Παρασκευή η πυροσβεστική.

Το σενάριό της άσκησης προέβλεπε τη διάρρηξη αγωγού τροφοδοσίας με βενζίνη, έπειτα από ανατροπή εκσκαφέα-φορτωτή που εκτελούσε εργασίες στην περιοχή και πρόσκρουσή του με τον αγωγό, με αποτέλεσμα την έντονη διαρροή βενζίνης. Κατά την εξάπλωση του διαρρέοντος προϊόντος εκδηλώθηκε άμεσα πυρκαγιά, προκαλώντας φωτιά λίμνης (poolfire) εντός του παρακείμενου ρέματος Τζαβερδέλα, που επηρέασε το αντλιοστάσιο της Hellenic Fuels Ασπροπύργου και τις παρακείμενες δεξαμενές του, καθώς και τη σφαιρική δεξαμενή LPG της Coral Gas Ασπροπύργου. Επίσης, ο χώρος εκδήλωσης της πυρκαγιάς απέχει περίπου 100 μέτρα από τον αγωγό φυσικού αερίου τροφοδοσίας των ΕΛ.ΠΕ. από τη Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Από την ανάφλεξη «τραυματίστηκε» ο χειριστής του μηχανήματος και ο επιβλέπων των εργασιών.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν από το Ε.Σ.Κ.Ε. οι πυροσβεστικές δυνάμεις και επιχείρησαν μαζί με τις ομάδες πυρασφάλειας των εν λόγω εγκαταστάσεων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, την ψύξη των δεξαμενών και των σωλήνων, από τους οποίους διέρχονται καύσιμα και τη διάσωση των τραυματιών. Παράλληλα, ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων στο σημείο, ενημέρωσε για το ενδεχόμενο εκδήλωσης Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης (Β.Α.Μ.Ε.), ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να βρίσκονται σε ετοιμότητα για την ενεργοποίηση των ειδικών Σχεδίων Αντιμετώπισης Τεχνολογικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης (Σ.Α.Τ.Α.Μ.Ε.).

Σκοπός της άσκησης ήταν η δοκιμασία της λειτουργικότητας κι αποτελεσματικότητας των δομών αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, της επιχειρησιακής ετοιμότητας του προσωπικού των εμπλεκόμενων φορέων, καθώς και ο έλεγχος της υλικοτεχνικής υποδομής των φορέων και των μέσων που διαθέτουν.

Στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της άσκησης, η οποία συντονίστηκε από τον διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Αττικής, αρχιπύραρχο Χρήστο Γκολφίνο, συμμετείχαν η Π.Υ. Ελευσίνας, η Π.Υ. Μεγάρων, η 1η Ε.Μ.Α.Κ., ο 4ος Π.Σ. Πειραιά, ο 10ος Π.Σ. Αθηνών, το Ε.Σ.Κ.Ε., οι ομάδες πυρασφάλειας των ΕΛ.ΠΕ., Hellenic Fuels, Coral Gas Ασπροπύργου, Ε.Κ.Ο. ΑΒΕΕ Ασπροπύργου, μέλη της Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Αττικής και του δήμου Ασπροπύργου, η ΕΛ.ΑΣ., το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, το Ε.Κ.ΕΠ.Υ., το Ε.Κ.Α.Β., το Θριάσιο νοσοκομείο και η Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.

Την παρακολούθησαν ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος ΠΣ Στέφανος Κολοκούρης, ο διοικητής Ε.Σ.Κ.Ε., υποστράτηγος ΠΣ Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, ο υποδιοικητής της 1ης Ε.Μ.Α.Κ., καθώς και πλήθος εκπροσώπων των εμπλεκομένων φορέων, Υπηρεσιών και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των καυσίμων.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Αίτημα Κεραμέως στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για πρόσβαση στη δικογραφία για τη φερόμενη διάρρηξη

Η κα Κεραμέως ζητά πρόσβαση στον φάκελο της δικογραφίας Αίτημα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για πρόσβαση …