Η Κίνα προσπαθεί να αντικρούσει την κριτική για τον Δρόμο του Μεταξιού

AP Photo/Andy Wong

Η Κίνα προτίθεται να διασφαλίσει την βιωσιμότητα του προγράμματος «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» και θα λαμβάνει υπόψη τον κίνδυνο συσσώρευσης χρέους στα κράτη που λαμβάνουν την βοήθειά της, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Λιού Κουν, επιχειρώντας να αντικρούσει την κριτική που δέχεται το Πεκίνο από την Δύση.
Η κινεζική πρωτοβουλία αποσκοπεί στην κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής στην Ασία και την Μέση Ανατολή, έως τις παρυφές της ανατολικής Ευρώπης, αναβιώνοντας τον παλιό Δρόμο του Μεταξιού με την βοήθεια κινεζικών δανείων. Αποτελεί την «ναυαρχίδα» της εξωτερικής πολιτικής του προέδρου Σι Ζινπίνγκ, ο οποίος επιδιώκει να αυξήσει την επιρροή της ασιατικής δύναμης.
Ωστόσο, το πρόγραμμα έχει προσκρούσει σε «υφάλους», με ορισμένες χώρες που έχουν λάβει δάνεια από το Πεκίνο – όπως οι Μαλδίβες – να διαμαρτύρονται πως έχουν γίνει δέσμιοι των κινεζικών κεφαλαίων. Υπάρχουν επίσης καταγγελίες ότι πολλές επενδύσεις εν τέλει βοηθούν την ίδια την Κίνα, καθώς συνήθως οι εργολάβοι είναι μεγάλες κινεζικές κρατικές εταιρείες.
Μιλώντας στην δεύτερη σύνοδο κορυφής για το «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», όπου συμμετέχει και ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο κ. Λιού υποστήριξε ότι η Κίνα θα καταρτίσει πλαίσιο που θα αναλύει την βιωσιμότητα του χρέους των συμβεβλημένων, και θα αποτρέπει ή θα επιλύει κινδύνους συγκέντρωσης οφειλών.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, Γι Γκανγκ. Προανήγγειλε πως η ασιατική δύναμη θα επιδιώξει την ενσωμάτωση περισσότερων ιδιωτικών κεφαλαίων στις επενδύσεις του Δρόμου του Μεταξιού και θα εξετάσει προσεκτικά την δομή χρέους των κρατών που λαμβάνουν χρηματοδοτήσεις.
Προσέθεσε πως ορισμένες επενδύσεις θα γίνονται στο εκάστοτε τοπικό νόμισμα, ώστε να αποφεύγεται η διόγκωση του χρέους εξαιτίας αλλαγών στην ισοτιμία. Υποσχέθηκε επίσης πως θα αυξηθεί η διαφάνεια στην διαδικασία ανάληψης και ανάθεσης έργων.
Η Αθήνα επιδιώκει συστηματικά να ενισχύσει την οικονομική σχέση της με την Κίνα. Στα μέσα Απριλίου προσχώρησε και στην «Πρωτοβουλία 17+1», όπου κυρίως ανατολικοευρωπαϊκά και βαλκανικά κράτη συνεργάζονται με το Πεκίνο για την προώθηση έργων και επενδύσεων.
Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία στην εναρκτήρια συνεδρίαση του φόρουμ αύριο Μεγάλη Παρασκευή. Θα μιλήσει επίσης Το Μ. Σάββατο, στην Στρογγυλή Τράπεζα των ηγετών με θέμα την «Ενίσχυση της Συνδεσιμότητας για την εξεύρεση νέων μορφών ανάπτυξης».


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Στο «Παίδων Αγία Σοφία» ο Άδ. Γεωργιάδης - Μοίρασε δώρα στα παιδιά

Ευχές με το προσωπικό, τα παιδιά και τους γονείς αντάλλαξε ο υπουργός Υγείας - Ακολούθησε …