Ιαπωνία: Αλλαγή σκυτάλης στον αυτοκρατορικό θρόνο

Έπειτα από 30 χρόνια και 5 μήνες, η βασιλεία του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας θα ολοκληρωθεί στις 30 Απριλίου και ο 85χρονος Ακιχίτο θα παραιτηθεί υπέρ του πρωτότοκου γιου του, του πρίγκιπα Ναρουχίτο, ο οποίος την επομένη θα γίνει ο 126ος αυτοκράτορας του Θρόνου των Χρυσανθέμων.

Η Ιαπωνία θα εισέλθει την 1η Μαΐου στις 00:01 (Τρίτη 18:00 ώρα Ελλάδας) στο έτος 1 της νέας αυτοκρατορικής εποχής «Reiwa» (όμορφη αρμονία), έπειτα από τρεις δεκαετίες της εποχής «Heisei» (ολοκλήρωση της ειρήνης).

Θα είναι η πρώτη φορά μέσα σε δύο αιώνες που Ιάπωνας αυτοκράτορας παραιτείται από τον θρόνο κατά τη διάρκεια της ζωής του, δυνάμει ενός νόμου γραμμένου ειδικά για τον Ακιχίτο που του το επιτρέπει λόγω της μεγάλης του ηλικίας.

Ο τελευταίος είχε εκφράσει στα μέσα του 2016 την επιθυμία να απαλλαγεί από τα καθήκοντα του, καθώς δεν μπορούσε πια να τα «ασκεί ψυχή τε και σώματι» λόγω της ηλικίας του και μιας εξασθένισης της υγείας του.

Η ημερομηνία της παραίτησης, καθώς και όλες οι διατάξεις που διέπουν αυτό το γεγονός, αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση.

Προσκυνήματα

Οι Ιάπωνες ετοιμάζονται για ιστορικούς εορτασμούς και σχεδόν πρωτόγνωρους καθώς, αυτή τη φορά, η χώρα δεν πενθεί τον θάνατο του αυτοκράτορα όπως συνέβαινε στις προηγούμενες διαδοχές το 1989 (θάνατος του αυτοκράτορα Χιροχίτο), το 1926 (θάνατος του αυτοκράτορα Τάισο) ή το 1912 (θάνατος του αυτοκράτορα Μέιτζι).

Οι σημαντικότερες τελετές, πιστές στο πρωτόκολλο και πολύ σύντομες, θα πραγματοποιηθούν στην πιο όμορφη αίθουσα των Αυτοκρατορικών Ανακτόρων στις 30 Απριλίου και την 1η Μαΐου και θα μεταδοθούν από το δημόσιο δίκτυο NHK με κάθε επισημότητα.

Κόσμος αναμένεται να συγκεντρωθεί κοντά στα Ανάκτορα και σε σιντοϊστικούς βωμούς, καθώς η θρησκεία περιβάλλει ένα μέρος των αυτοκρατορικών τελετών. Ωστόσο, όλες οι εκδηλώσεις για τη διαδοχή θα διαρκέσουν μήνες, με ένα ακόμη κορυφαίο σημείο, το φθινόπωρο, όταν αρχηγοί κρατών και πολλές προσωπικότητες θα γίνουν δεκτοί στο Τόκιο.

«Υπάρχουν διάφορες φάσεις στο τελετουργικό της διαδοχής που δεν καθορίζονται από κανέναν νόμο», εξήγησε πρόσφατα ο αρθρογράφος και ιστορικός Εΐτσι Μιγιασίρο. «Η σημασία αυτών των τελετών είναι δύσκολο να κατανοηθεί και οι περισσότεροι από τους Ιάπωνες δεν την γνωρίζουν».

Ο Ακιχίτο και η σύζυγός του Μιτσίκο έκαναν τις τελευταίες εβδομάδες τα τελευταία τους προσκυνήματα σε ολόκληρη τη χώρα την οποία «όργωσαν» επί τρείς δεκαετίες, κυρίως όμως για να πηγαίνουν να παρηγορούν τους πληγέντες από πολλές φυσικές καταστροφές που σημειώθηκαν κατά την εποχή τους.

Τρυφερότητα

«Το αυτοκρατορικό ζευγάρι χαίρει μεγάλου σεβασμού, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη σχετική εγγύτητα που δημιούργησε με τους πολίτες. Η αυτοκράτειρα Μιτσίκο είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και ο αυτοκράτορας θεωρείται σχετικά οικείος όταν για παράδειγμα συνηθίζει τη θερμή χειραψία», τονίζει ο Χιντέγια Καβανίσι, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ναγκόγια.

Έχοντας νέους τίτλους, του ομότιμου αυτοκράτορα και της ομότιμης αυτοκράτειρας, Ακιχίτο και Μιτσίκο εκχωρούν τα Ανάκτορα στον 59χρονο γιό τους Ναρουχίτο και στην 55χρονη νύφη τους Μασάκο.

Ο Ναρουχίτο θα γίνει το νέο "σύμβολο του λαού και της ενότητας του έθνους", όπως ορίζεται στο Σύνταγμα που τέθηκε σε ισχύ το 1947 και το οποίο στέρησε από τον αυτοκράτορα την ημιθεϊκή ιδιότητα του.

Ο Ακιχίτο έχει εργαστεί για να δώσει μια σημασία σε αυτό το ρόλο και ο Ναρουχίτο υπόσχεται να είναι μέρος αυτής της συνέχειας. Η ανησυχία του εδώ και δεκαετίες για το πρόβλημα του νερού στον πλανήτη μπορεί να είναι ο άξονας μιας πιο διεθνούς δέσμευσης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης: Στο 98% η απορρόφηση πόρων - Στο 130% οι εντάξεις έργων

Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τηρούνται σε μεγάλο βαθμό τα …