Γιατί η Δανία βάζει φρένο στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream-2

AP

Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom δεν αποκλείει, γράφει η εφημερίδα Vedomosti, να υπάρξουν καθυστερήσεις στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2, η οποία είχε προγραμματισθεί να ολοκληρωθεί εντός του έτους, εξαιτίας του ότι η Δανία δεν έχει εγκρίνει μέχρι σήμερα την όδευση του αγωγού μέσω των χωρικών της υδάτων.
Την ανησυχία του για ένα τέτοιο ενδεχόμενο εξέφρασε ο επικεφαλής της αρμόδιας διεύθυνσης για δραστηριότητες στο εξωτερικό της Gazprom Ντμίτρι Χάντογκ.
Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού διέρχεται μέσω των χωρικών υδάτων της Ρωσίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Δανίας και της Γερμανίας. Η διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού Nord Stream 2 έχει διασφαλίσει τις άδειες απ' όλες τις χώρες εκτός της Δανίας.
Η Δανία ωστόσο, παρότι μέσω των χωρικών της υδάτων διέρχεται ο πρώτος αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream, η διέλευση του οποίου είχε εγκριθεί παρά τις δυσκολίες που είχε αντιμετωπίσει, προς το παρόν καθυστερεί την έκδοση άδειας για τον αγωγό.
Μέχρι στιγμής, επισημαίνει η Vedomosti, οι επίσημες ανακοινώσεις των διευθυντικών στελεχών της Gazprom ήταν αρκετά πιο αισιόδοξες όσον αφορά τις προθεσμίες για την έναρξη λειτουργίας του αγωγού Nord Stream-2.
Σήμερα όμως η ρητορική της Gazprom έχει αλλάξει, ενώ παλαιότερα η εταιρεία ανακοίνωνε με σιγουριά ότι θα ολοκλήρωνε την κατασκευή του αγωγού εντός του έτους 2019, δηλώνει ο παλιός διευθυντής του τμήματος εταιρειών της Fitch Ντμίτρι Μαριντσένκο.
Ο ίδιος προσθέτει ότι «με την ίδια σιγουριά η Gazprom παραδέχεται ότι είναι εξαιρετικά πολύ μεγάλες οι πιθανότητες ο αγωγός Nord Stream-2 να αρχίσει να λειτουργεί τον επόμενο χρόνο» .
Παράλληλα επισημαίνει ότι «για τους ίδιους λόγους προφανώς ο πρόεδρος Πούτιν αυτές τις μέρες έθιξε το ζήτημα της υπογραφής εκ νέου της συμφωνίας για την μεταφορά αερίου μέσω Ουκρανίας».
Ο Μαριτσένκο θεωρεί ότι μια προσφυγή κατά των ενεργειών της Ενεργειακής Επιτροπής της Δανίας είναι μια λογική διαδικασία. Αλλά όπως δηλώνει η εξέταση της θα απαιτήσει χρόνο και δεν θα επιταχύνει την επίλυση του ζητήματος.
Ο συνεργάτης της εταιρείας BMS Αλεξέι Γκαβρίσεφ δήλωσε στην εφημερίδα Vedomosti ότι οι διεθνείς Συμφωνίες δεν θα επιτρέψουν στην Δανία να απαγορεύσει την τοποθέτηση του αγωγού στην δική της αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ).
Παράλληλα όμως επισημαίνει ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κάποιος πόσο θα διαρκέσει η εκδίκαση της προσφυγής. Η Δανία καθυστερεί την διαδικασία που απαιτείται και αποφεύγει να δώσει απαντήσεις, λέει ο Γκαβρίσεφ, επισημαίνοντας ότι «είναι μάλλον αδύνατον να επιταχυνθεί η διαδικασία έγκρισης του έργου επειδή στην καθυστέρηση υπάρχει μεγάλη εμπλοκή της πολιτικής και προσπάθειες να εμποδιστεί η κατασκευή του».
Η εφημερίδα Kommersant σε άρθρο της με το ίδιο θέμα επισημαίνει ότι, αν έως τον Αύγουστο η Δανία δεν δώσει την δική της συγκατάθεση, δεν θα καταστεί δυνατόν να ολοκληρωθεί εντός του έτους η κατασκευή του αγωγού.
Παρότι οι εργασίες για τη διέλευση του αγωγού μέσω του οικοπέδου της Δανίας μπορεί να διαρκέσουν ενάμιση με δύο μήνες, θα πρέπει να γίνουν επιπλέον οι αναγκαίες δοκιμές και να γεμίσει ο αγωγός με φυσικό αέριο.
Ο εμπειρογνώμων Αλεξέι Γκριβάτς από το ρωσικό Ταμείο Εθνικής Ενεργειακής Ασφάλειας, εκτιμά ότι η τελευταία προθεσμία για την έγκριση της άδειας είναι ο Οκτώβριος του 2019.
Κατά την άποψη του, το ενδεχόμενο της προσφυγής στην δικαιοσύνη και η απαίτηση να ζητηθούν αποζημιώσεις για ζημίες λόγω ενδεχόμενης καθυστέρησης, ενδέχεται να υποχρεώσει την Δανία να δώσει την σχετική άδεια, τη στιγμή που η δανέζικη κυβέρνηση, με το να καθυστερεί το ζήτημα , δεν ρισκάρει τίποτα.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

«Εξοικονομώ 2025»: Ο οδηγός του προγράμματος

Βασική στόχευση του προγράμματος είναι η στήριξη ενεργειακά ευάλωτων και πληγέντων ομάδων πληθυσμού - Ποιοι …