ΗΠΑ-Δημοκρατικοί: «Αγκάθι» η ηλικία των υποψηφίων για την προεδρία της χώρας

Ο Μπέρνι Σάντερς

Ο 77χρονος γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς κι ο 76χρονος πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, οι δύο μεγαλύτεροι σε ηλικία από τους 20 υποψηφίους που διεκδικούν το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2020 έρχονται πρώτοι στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων στις ΗΠΑ, ενώ η γερουσιάστρια Ελίζαμπεθ Γουόρεν θα κλείσει τα 70 τον Ιούνιο.

Από την άλλη, ο Πιτ Μπούτιτζιτζ, δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ, και οι βουλευτές Έρικ Σουόλγουελ και Τάλσι Γκάμπαρντ είναι οι νεώτεροι, αφού κανείς τους δεν έχει κλείσει ακόμη τα 40, ενώ ο βουλευτής Σεθ Μιούλτον είναι ακριβώς 40 ετών.

Ωστόσο, μια νέα δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters και της εταιρείας Ipsos δείχνει ότι η ηλικία τους θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στις πολιτικές φιλοδοξίες τους, είτε επειδή κάποιοι από αυτούς είναι πολύ νέοι, είτε επειδή είναι πολύ ηλικιωμένοι.

Περισσότεροι από τους μισούς Δημοκρατικούς ψηφοφόρους είπαν ότι δεν είναι πολύ πιθανό να ψηφίσουν για κάποιον υποψήφιο άνω των 70 ετών. Πάνω από ένας στους τρεις δεν θα προτιμούσε επίσης κάποιον υποψήφιο κάτω των 40 ετών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στο διάστημα 17-22 Απριλίου.

Ένας στους τέσσερις, πάντως, απάντησε ότι η ηλικία του υποψηφίου για τον Λευκό Οίκο δεν έχει σημασία.

Ο Τραμπ, που θα γίνει 73 ετών τον Ιούνιο, θα είναι ο γηραιότερος πρόεδρος που επανεκλέγεται, εφόσον το καταφέρει, τον Νοέμβριο του 2020. Μέχρι σήμερα τον «τίτλο» αυτόν κατέχει ο Ρόναλντ Ρίγκαν, που ήταν επίσης 73 ετών, όταν επανεξελέγη για μια δεύτερη θητεία.

Ο πρώην πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι ήταν ο νεώτερος που έχει εκλεγεί ποτέ στον Λευκό Οίκο, ήταν 43 ετών όταν ξεκίνησε τη θητεία του, το 1961. Με βάση το Σύνταγμα, ο πρόεδρος πρέπει να είναι τουλάχιστον 35 ετών.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι πολλοί Δημοκρατικοί είναι επιφυλακτικοί απέναντι στους μεγαλύτερους σε ηλικία υποψηφίους. Στην ηλικιακή ομάδα 18-34 το 54% απάντησε ότι είναι λιγότερο πιθανό να στηρίξει έναν υποψήφιο άνω των 70 ετών. Στην ηλικιακή ομάδα 35-54 το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 58% και στους ψηφοφόρους άνω των 55 ετών φτάνει το 59%.

Παρά τις ανησυχίες αυτές, ο Μπάιντεν και ο Σάντερς προηγούνται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Με βάση τη δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos, το 30% των Δημοκρατικών θα ψήφιζε τον Μπάιντεν και το 15% τον Σάντερς.

Οι νεώτεροι υποψήφιοι μπορεί να έχουν την εύνοια των νέων ψηφοφόρων, όμως ίσως δυσκολευτούν να πείσουν κάποιους από τους μεγαλύτερους ότι είναι έτοιμοι να κυβερνήσουν. Στην ηλικιακή ομάδα 18-34, ένας στους δύο (49%) απάντησε ότι είναι πολύ πιθανό να στηρίξει έναν υποψήφιο κάτω των 40 ετών, ενώ το 28% είπε ότι η ηλικία δεν έχει σημασία. Αλλά μεταξύ των Δημοκρατικών άνω των 35 ετών, το 44% είπε ότι δεν είναι πολύ πιθανό να ψηφίσει για κάποιον που είναι μικρότερος από 40 χρονών.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε διαδικτυακά, στα αγγλικά, σε όλες τις ΗΠΑ. Συμμετείχαν 4.018 ενήλικοι, εκ των οποίων οι 1.449 στηρίζουν τους Δημοκρατικούς. Το περιθώριο λάθους ανέρχεται στο 5%.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Με ζημία 6,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023 η ρωσική Gazprom

Οι ζημιέ της Gazprom έφτασαν στα 6,84 δισ. δολ.  Ζημιές για πρώτη φορά σε διάστημα …