Πορτογαλία: Με παραίτηση για τους μισθούς εκπαιδευτικών απειλεί ο πρωθυπουργός

Να παραιτηθεί απείλησε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, αν το κοινοβούλιο αγνοήσει τις προειδοποιήσεις του και ψηφίσει τον νόμο με τον οποίο θα ξεπαγώσουν οι μισθοί των εκπαιδευτικών, μετά την απρόσμενη συμμαχία της αριστεράς - εταίρου του στην κυβέρνηση - με τη δεξιά αντιπολίτευση.

«Η επικύρωση αυτής της κοινοβουλευτικής πρωτοβουλίας, θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να υποβάλει την παραίτησή της» είπε ο Κόστα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Οι βουλευτικές εκλογές στην Πορτογαλία είναι προγραμματισμένες για τις 6 Οκτωβρίου.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το μέτρο που εγκρίθηκε το βράδυ της Πέμπτης από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Εκπαίδευσης μπορεί να οδηγήσει σε εκτροχιασμό τις δημόσιες δαπάνες.

Οι εκπαιδευτικοί διαδηλώνουν εδώ και μήνες, ζητώντας την αναπροσαρμογή των μισθών τους, που πάγωσαν κατά την περίοδο της κρίσης. Μετά την απόφαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής, και άλλα συνδικάτα του δημοσίου τομέα ζήτησαν να αντιμετωπιστούν κατά τον ίδιο τρόπο με τους εκπαιδευτικούς.

«Αυτό είναι κάτι που αργά ή γρήγορα θα στοιχίσει 800 εκατομμύρια ευρώ στους Πορτογάλους» προειδοποίησε ο πρωθυπουργός, λίγο πριν συναντηθεί με τον πρόεδρο, Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα.

Ο Κόστα, ο οποίος κατάφερε να αναδιαρθρώσει τα δημόσια οικονομικά αφότου σχημάτισε κυβέρνηση μειοψηφίας, το 2015, εκτίμησε ότι οι αυξήσεις στους μισθούς δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει κι «απειλούν τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας» τονίζοντας πως «αυτή η αξιοπιστία είναι αδιαπραγμάτευτη».

«Θα συνιστούσε έλλειψη σεβασμού για τους Πορτογάλους, ενώ πλησιάζουμε στο τέλος αυτής της τετραετίας και στις εκλογές, να διαλύσουμε αυτά που τους στοίχισαν τόσο ακριβά» υποστήριξε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ηλεκτρονικές επιδόσεις φορολογικών εγγράφων και υποχρεώσεις φορολογουμένων

Αριθμ. Α. 1076 – ΦΕΚ Τεύχος Β 2670/02.05.2024Καθορισμός των προϋποθέσεων, της διαδικασίας και κάθε άλλου …