Προεκλογικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού μεταξύ των οποίων η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στα τρόφιμα και στην ενέργεια, αλλά και η καταβολή της 13ης σύνταξης.
Προεκλογικές παροχές υποσχέθηκε χθες ο Τσίπρας, μεταξύ των οποίων μείωση του ΦΠΑ και του ΕΝΦΙΑ αλλά και την επιστροφή της 13ης σύνταξης.
Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε από το Ζάππειο ένα «ισορροπημένο πακέτο μόνιμων φιλοαναπτυξιακών μέτρων ελάφρυνσης» και στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας, που θα εφαρμοστεί αρχής γενομένης από φέτος, δηλαδή το 2019, αλλά και για τα επόμενα χρόνια.
Το πακέτο αυτό, όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με το οικονομικό επιτελείο, χωρίζεται σε δύο μέρη:
Αυτά που αφορούν το 2019 και θα νομοθετηθούν άμεσα και θα εφαρμοστούν άμεσα, καθώς και αυτά που θα εφαρμοστούν το 2020 και θα νομοθετηθούν αργότερα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2020.
«Όλα τα μέτρα θα είναι μόνιμου χαρακτήρα. Κανένα προσωρινό», υπογράμμισε.
Μόνιμη 13η σύνταξη, μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα, την εστίαση και την ενέργεια από φέτος.
Το πακέτο φιλοαναπτυξιακών μέτρων ελάφρυνσης μόνιμου χαρακτήρα, που χωρίζεται σε δύο μέρη, αυτά που αφορούν το 2019 και θα νομοθετηθούν και θα εφαρμοστούν άμεσα, και αυτά που θα εφαρμοστούν το 2020 και θα νομοθετηθούν αργότερα (αλλά σε κάθε περίπτωση θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2020), παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας από το Ζάππειο.
Στα μέτρα που θα εφαρμοστούν από φέτος, δηλαδή από το 2019, περιλαμβάνονται η παροχή μόνιμης 13ης σύνταξης, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια. Στα μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2020, συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η μείωση εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ (αγαθών και υπηρεσιών) από 13% σε 11%, φορολογικές μειώσεις για τους κατοίκους νησιών και περαιτέρω μείωση του κόστους θέρμανσης για ορεινές περιοχές, αλλά και αύξηση συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%.
Αναλυτικά:
ΜΕΤΡΑ 2019
- Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24 στο 13% και μετάταξη όλων των τροφίμων επίσης στον συντελεστή του 13% (από 24%) με συνολικό κόστος περίπου 260 εκατομμύρια.
- Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) από το συντελεστή του 13% στον υπερκπτωτικό συντελεστή του 6%. Μέτρο που αφορά κάθε νοικοκυριό αλλά και επιχειρήσεις.
- Παροχή μόνιμης 13ης σύνταξης συνολικού κόστους 800 εκατ. ευρώ.
ΜΕΤΡΑ 2020
Για το 2020, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, το συνολικό πακέτο των μέτρων που προκύπτει από το χώρο που ούτως ή άλλως δημιουργείται, αλλά και από την εξασφάλιση επιπλέον χώρου από την αναδιαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι περίπου 1,3 δισ. ευρώ, αν συνυπολογίσουμε και την επίπτωση των μόνιμων μέτρων του 2019.
Ειδικότερα, η κυβέρνηση προχωρά σε:
Μείωση Εισφοράς Αλληλεγγύης
Κατάργηση από 1/1/2020 της εισφοράς αλληλεγγύης εισοδημάτων έως 20.000 ευρώ και ριζική μείωση συντελεστών εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ, μέτρο σημαντικής μείωσης φορολογικής επιβάρυνσης μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών.
Σήμερα είναι 2% η εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000, θα γίνει 0%, θα καταργηθεί. Είναι 5% για εισοδήματα έως 30.000, θα γίνει 2%. Είναι 6,5% για έως 40.000, θα γίνει 4%. Είναι 7,5% για εισοδήματα έως 65.000 θα γίνει 6%. Είναι 9% για εισοδήματα έως 220.000, θα γίνει 8%.
Αύξηση συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%.
Νέες επενδύσεις λαμβάνουν υπερ-έκπτωση κόστους πέραν της σημερινής απόσβεσης του 100%, επιπρόσθετα 50% στην ετήσια απόσβεση, στην ισχύουσα διάρκεια ζωής (ανάλογα το πάγιο στοιχείο επένδυσης).
Αφορά επενδύσεις εντός μιας πενταετίας σε βιομηχανικό και τεχνολογικό εξοπλισμό σε όλους τους κλάδους με σκοπό την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας. Επιπλέον, μειώνεται ο φόρος των επιχειρήσεων. Επισπεύδεται η μείωση: το 2021 στο 25%
Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και νέων εργαζομένων
Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και νέων εργαζομένων μέχρι 25 ετών με ποσοστό 80% τόσο για τον εργοδότη όσο και για τον εργαζόμενο ενώ για νέους εργαζόμενους έως 29 ετών η επιδότηση προσδιορίζεται στο 25% εφόσον πρόκειται για συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Το μέτρο προφανώς αποτελεί κίνητρο για την δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τους μισθούς και ενισχύει τις επιχειρήσεις.
Μείωση ΦΠΑ από 13% σε 11%
Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ (αγαθών και υπηρεσιών) από 13% σε 11% (κατηγορίες εστίασης, τροφίμων, φαρμακευτικών προϊόντων, ιατρικών μηχανημάτων, νερό, υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία, κατ' οίκον φροντίδας, γεωργικής παραγωγής, οίκων ευγηρίας κτλ.) με σκοπό τη μείωση των τιμών ειδών πρώτης ανάγκης και την τόνωση της κατανάλωσης.
Φορολογικές μειώσεις κατοίκων νησιών
Επαναφορά μέτρου μείωσης του φόρου εισοδήματος μόνιμου κατοίκου νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους όπως ίσχυε με τον παλιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1.000 κατοίκους με σκοπό τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης ακριτικών περιοχών.
Μείωση φόρου συνεταιρισμών στο 10%
Μείωση φόρου συνεταιρισμών στο 10% για όλους τους συνεταιρισμούς ανεξαρτήτως κλάδου ως κίνητρο για την ενίσχυση του μοντέλου της συνεταιριστικής οικονομίας.
Συνεταιρισμένοι αγρότες
Έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών για την περαιτέρω ενίσχυση του μοντέλου της συνεταιριστικής οικονομίας στον αγροτικό τομέα.
Πετρέλαιο θέρμανσης ορεινών περιοχών
Περαιτέρω μείωση του κόστους θέρμανσης για ορεινές ζώνες της χώρας (Ζώνες Α και Β) ώστε να καταστεί ξεκάθαρη η ενίσχυση των πολιτών που διαμένουν σε περιοχές όπου πραγματικά λόγω υψομέτρου η ανάγκη θέρμανσης είναι διαφορετική.
Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των τόκων στεγαστικών δανείων
Επαναφορά μέτρου απαλλαγής τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας από το φορολογητέο εισόδημα όπως ίσχυε με τον παλιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, με σκοπό την επιβράβευση μέσω της μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης ιδιοκτητών πρώτης κατοικίας με πράσινο στεγαστικό δάνειο.
«Σχεδιάζουμε με μέτρα μόνιμα, όχι εφάπαξ, δεν δίνουμε μποναμά»
Ερωτηθείς για τον μηχανισμό ρευστότητας 5,5 δισ. που ανακοίνωσε, ο κ Τσίπρας είπε ότι τα 16 δισ. που είναι του ESM είναι «κλειδωμένα» ως μαξιλάρι. «Δεν χρειάστηκε, δεν θα χρειαστεί ποτέ, δεν το πειράζουμε», ανέφερε.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τα μέτρα του 2019 και του 2020 που παρουσιάστηκαν σήμερα, είναι μόνιμα, δηλαδή μετακυλίονται και τα επόμενα χρόνια.
«Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έπιαναν τους στόχους, εμείς αποδείξαμε ότι μπορούμε, ότι έχουμε αξιοπιστία, εξυγιάναμε τα δημόσια οικονομικά, πιάσαμε τους στόχους και σχεδιάζουμε με μέτρα μόνιμα και όχι μέτρα εφάπαξ, δεν δίνουμε μποναμά», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.
«Δεν ισχύουν τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα τα θετικά μέτρα επειδή βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο»
«Δεν ισχύουν τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα τα θετικά μέτρα επειδή βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο», επισήμανε ο πρωθυπουργός και ανέφερε τρεις λόγους.
Πρώτον είναι προεκλογική περίοδος για τις ευρωεκλογές και όχι για τις εθνικές εκλογές, οι οποίες θα γίνουν στις αρχές του Οκτωβρίου.
Δεύτερον τα μέτρα είναι μόνιμα και όχι εφάπαξ.
Τρίτον, τώρα υπάρχουν οι συνθήκες, δηλαδή η πλήρης αναγνώριση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας και της κυβέρνησης.
«Εάν όλα αυτά συντείνουν στο να κερδίσουμε τις επόμενες εθνικές εκλογές, είναι κι αυτός ένας στόχος μας», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
«Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων αν υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις η κυβέρνηση θα πράξει αυτό που θα της ορίσει ο νόμος»
Αναδρομικά συνταξιούχων και αφορολόγητο: Τι είπε ο Τσίπρας από το Ζάππειο
Ερωτηθείς για τα αναδρομικά και τους συνταξιούχους και τι σχεδιασμό έχει η κυβέρνηση, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι αν τεθεί αυτό το θέμα, θα πρέπει να δώσουμε απαντήσεις και πως για να δοθούν θα πρέπει να υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις και πως σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα πράξει αυτό που θα της ορίσει ο νόμος.
«Εμείς τούτη την ώρα δεν ερχόμαστε να παραβιάσουμε τη συμφωνία με τους εταίρους μας»
«Εμείς τούτη την ώρα δεν ερχόμαστε να παραβιάσουμε τη συμφωνία με τους εταίρους μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει κάποια διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5%.
«Ήρθε η ώρα οι πολλοί να δρέπουν καρπούς από τα αποτελέσματα της οικονομίας»
Ερωτηθείς σχετικά με κριτική περί «λαϊκισμού» αναφορικά με την 13η σύνταξη, κ. Τσίπρας είπε ότι δεν θα ήθελε τέτοια μέρα να σχολιάσει τον κ. Μητσοτάκη και πως θα έχει την ευκαιρία να το κάνει στη Βουλή.
«Δεν θα ήθελα σήμερα να απαντήσω σε αυτά τα επιχειρήματα, για εμάς δεν είναι λαϊκισμός αυτοί που έκαναν θυσίες να πάρουν πίσω μέρος από αυτά που έχασαν», είπε και πρόσθεσε ότι όλοι θα έπρεπε να έχουν αυτό το ενδιαφέρον, κατηγορώντας τον πρόεδρο της ΝΔ ότι θα δεν έχει τέτοιο ενδιαφέρον.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι εμείς δεν ισχυριζόμαστε ότι έχουμε ξαναφέρει τη χώρα στο 2009, αλλά λέμε ότι ξεφύγαμε από τον γκρεμό, βγήκαμε σε ξέφωτο, ό,τι μπορούμε με δικαιοσύνη θα το διανείμουμε στους πολλούς και ήρθε η ώρα οι πολλοί να δρέπουν καρπούς από τα αποτελέσματα της οικονομίας. Πρόσθεσε ότι η 13η σύνταξη είναι αυτό που μπορεί σήμερα η οικονομία με τα επιτεύγματα που έχει καταφέρει.
Κοινωνικό μέρισμα 2019: Η κυβέρνηση απαντά με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα