GEN summit 2019: Η ελίτ της δημοσιογραφίας δίνει ραντεβού στην Αθήνα

Της Βάσως Μιχοπούλου

Το Global Editors Network Summit θεωρείται ένα από τα κορυφαία διεθνή συνέδρια για τη δημοσιογραφία και την ενημέρωση, που ως δημοσιογράφος εύχεσαι να σου δοθεί κάποτε η ευκαιρία να τα παρακολουθήσεις. Αυτή η ευκαιρία, παρουσιάζεται φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αφού το συνέδριο, μετά από την Πορτογαλία, τη Βιέννη, τη Λισαβόνα, τη Βαρκελώνη, το Παρίσι και το Χονγκ-Κονγκ…κατηφορίζει στην Αθήνα.

Από τις 13 έως τις 15 Ιουνίου, περισσότεροι από 700 αρχισυντάκτες, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες και πρωτοπόροι της δημοσιογραφίας από 80 χώρες δίνουν ραντεβού στον χώρο του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, για να συζητήσουν για το μέλλον της δημοσιογραφίας και τα βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα της ενημέρωσης.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος του Global Editors Network (GEN), Bertrand Pecquerie, το οποίο αποτελεί ένα δίκτυο CEOs, διευθυντών σύνταξης και υψηλόβαθμων στελεχών Μέσων Ενημέρωσης, εντύπων και ηλεκτρονικών, από όλο τον κόσμο, έδωσε το στίγμα της συζήτησης που θα αναπτυχθεί, η οποία συνοψίζεται σε τρία «V»: Voice, Visual Journalism και Verification. Αυτή είναι και η τριπλή πρόκληση που αντιμετωπίζουν σήμερα τα ΜΜΕ. Η ενίσχυση του ηχητικού περιεχομένου (voice), η οπτικοποίηση της δημοσιογραφίας (video) με σύγχρονα μέσα και η ανάγκη χρήσης μέσων επαλήθευσης (verification) στην εποχή των fake news και της παραπληροφόρησης.

Ανάμεσα στους 90 περίπου ομιλητές περιλαμβάνονται κορυφαίοι δημοσιογράφοι όπως ο αρχισυντάκτης του Bloomberg, John Micklethwait, ο δημιουργός του Google News Krishna Bharat, o διευθυντής του τμήματος Νέας Δημοσιογραφίας της Microsoft, Ben Rudolf, o υπεύθυνος Ειδησεογραφικών Συνεργασιών της Facebook, Jesper Doub, η αρχισυντάκτρια του Guardian Katharine Viner, και πολλοί άλλοι. Η ομιλία μάλιστα της Katharine Viner κρίνεται από τους διοργανωτές ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα εστιάσει στον τρόπο που η βρετανική εφημερίδα κατάφερε να αποφύγει την οικονομική συρρίκνωση μέσω της δημιουργίας ενός προαιρετικού συνδρομητικού μοντέλου, ενός μοντέλου, που σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου του Reuters, που θα αποκαλυφθεί αποκλειστικά στην Αθήνα, δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ελλάδα. Η χώρα μας, δυστυχώς, εμφανίζεται τελευταία στη λίστα με τα ποσοστά των χρηστών που πληρώνουν για διαδικτυακή ενημέρωση.

Ο Bertrand Pecquerie έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στις ειδικές συνεδρίες με τη μορφή workshops που θα λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, αναφορικά με τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας και της τεχνητής νοημοσύνης (ενδεικτικά smart speakers, blockchain, AR/VR headsets και speech-to-text technology). Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον αντίκτυπο του συνεδρίου στο μιντιακό σύστημα της χώρας όπου φιλοξενείται, ο διευθύνων σύμβουλος του Global Editors Network (GEN) απάντησε πως στόχος των διοργανωτών είναι μετά το συνέδριο να παραμείνουν σε επαφή με οργανισμούς και ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και να παράσχουν συμβουλές και τεχνογνωσία όταν και όπου χρειάζεται.

Αξίζει να αναφερθεί πως οι διοργανωτές του συνεδρίου λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας μας προσφέρουν τα εισιτήριά του σε Έλληνες που εκπροσωπούν μέσα μαζικής ενημέρωσης στο ένα τρίτο της αρχικής τους τιμής.

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.gensummit.org/athens/


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φιντάν: Δηλώσεις για Αιγαίο και ελληνοτουρκικά

«Αυτήν τη στιγμή, σχεδιάζεται η σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας στο …