Εκλογές 2019 - Πού ψηφίζω: Όπως πρώτα σας ανακοίνωσαν τα Dikaiologitika News, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες τη Δευτέρα θα αναρτηθούν τα εκλογικά τμήματα από το ΥΠΕΣ Για πρώτη φορά στις εκλογές που θα γίνουν στις 26 Μαΐου θα εφαρμοστούν κάποιες αλλαγές στη διαδικασία. Από τα Dikaiologitika News μάλιστα μαθαίνετε για πρώτη φορά αποκλειστικά ότι τη Δευτέρα θα ανακοινωθούν από το ΥΠΕΣ τα εκλογικά τμήματα, δηλαδή το πού θα ψηφίσει ο καθένας από εμάς. Ωστόσο, λόγω των πολλαπλών καλπών και για να υπάρξει η καλύτερη δυνατή οργάνωση το υπουργείο Εσωτερικών προχωρά σε διάφορες αλλαγές. Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τη διαδικασία Ο ψηφοφόρος μπορεί να μπει στο «μάθε που ψηφίζεις» και να μάθει πού ψηφίζει. Στη συνέχεια, την ημέρα των εκλογών πάει στο εκλογικό κέντρο και βρίσκει την αίθουσα στην οποία πρέπει να ψηφίσει (έστω 235). Υπάρχουν 2 αίθουσες στις οποίες πρέπει να πάει. Αυτές είναι η 235Α και 235Β οι οποίες βρίσκονται δίπλα δίπλα. Στα τμήματα που λήγουν σε Α ψηφίζει για Ευρωεκλογές - Περιφερειακές και στο τμήματα με Β ψηφίζει για Δημοτικές - Κοινοτικές. Φυσικά, δεν έχει σημασία σε ποιο τμήμα θα πάτε πρώτα. Έπειτα, πάει στο πρώτο τμήμα (έστω 235Α) και ψηφίζει δίνοντας ταυτότητα του στις 2 κάλπες που έχει και παίρνει πίσω την ταυτότητά του. Ακολούθως, πάει και στο 2ο τμήμα (235Β) ξαναδίνει την ταυτότητα του, ψηφίζει σε 2 κάλπες, παίρνει την ταυτότητα πίσω και αποχωρεί. Τι συμβαίνει στον Δήμο όπου δεν υπάρχει κοινοτική κάλπη Αρχικά, μπαίνεις στο «μάθε πού ψηφίζεις» και έπειτα πας στο αντίστοιχο εκλογικό τμήμα, ψηφίζεις σε 3 κάλπες δίνοντας ταυτότητα και φεύγεις. Τι συμβαίνει στον Δήμο με συνενωμένα τμήματα Μπαίνει και πάλι στο «μάθε πού ψηφίζεις» και στη συνέχεια πας στο αντίστοιχο εκλογικό τμήμα, ψηφίζεις σε 4 κάλπες δίνοντας ταυτότητα και φεύγεις. Σε αυτές τις εκλογές εισάγεται για πρώτη φορά η κοινοτική κάλπη. Αυτή είναι η κάλπη από την οποία εκλέγεται το κοινοτικό συμβούλιο. Κοινοτική κάλπη δεν έχει παντού, έχει στο 85% περίπου των δήμων. Κατά κανόνα οι Δήμοι που δεν έχουν κοινότητες είναι οι παλιοί μεγάλοι Δήμοι που δεν έχουν συμμετάσχει σε καμία συνένωση (Καποδίστρια, Καλλικράτη κτλ). Στους Δήμους που έχουν κοινότητες κάλπες στήνονται 4 κάλπες (Ευρωεκλογές, Περιφερειακές, Δημοτικές, Κοινοτικές), ενώ στους υπόλοιπους 3. Αξίζει να επισημανθεί ότι στο «μαθε πού ψηφίζεις» θα πρέπει να μπουν όλοι ανεξαιρέτως οι ψηφοφόροι διότι σε όλη τη χώρα σε ποσοστό περίπου 30% θα έχουν αλλάξει σχολείο από αυτό που είχαν συνηθίσει να ψηφίζουν.

Μάθε πού ψηφίζεις - Εκλογές 2019: Τι είναι τα εκλογικά τμήματα Α και Β, πώς θα τα βρείτε - Ποιες αλλαγές θα γίνουν στα σχολεία

Μάθε πού ψηφίζεις - Εκλογές 2019: Τι είναι τα εκλογικά τμήματα Α και Β, πώς θα τα βρείτε - Ποιες αλλαγές θα γίνουν στα σχολεία

Εκλογές 2019 - Πού ψηφίζω: Όπως πρώτα σας ανακοίνωσαν τα Dikaiologitika News, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες τη Δευτέρα θα αναρτηθούν τα εκλογικά τμήματα από το ΥΠΕΣ

Για πρώτη φορά στις εκλογές που θα γίνουν στις 26 Μαΐου θα εφαρμοστούν κάποιες αλλαγές στη διαδικασία. Από τα Dikaiologitika News μάλιστα μαθαίνετε για πρώτη φορά αποκλειστικά ότι τη Δευτέρα θα ανακοινωθούν από το ΥΠΕΣ τα εκλογικά τμήματα, δηλαδή το πού θα ψηφίσει ο καθένας από εμάς.

Ωστόσο, λόγω των πολλαπλών καλπών και για να υπάρξει η καλύτερη δυνατή οργάνωση το υπουργείο Εσωτερικών προχωρά σε διάφορες αλλαγές.

Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τη διαδικασία

Ο ψηφοφόρος μπορεί να μπει στο «μάθε που ψηφίζεις» και να μάθει πού ψηφίζει. Στη συνέχεια, την ημέρα των εκλογών πάει στο εκλογικό κέντρο και βρίσκει την αίθουσα στην οποία πρέπει να ψηφίσει (έστω 235). Υπάρχουν 2 αίθουσες στις οποίες πρέπει να πάει. Αυτές είναι η 235Α και 235Β οι οποίες βρίσκονται δίπλα δίπλα.

Στα τμήματα που λήγουν σε Α ψηφίζει για Ευρωεκλογές - Περιφερειακές και στο τμήματα με Β ψηφίζει για Δημοτικές - Κοινοτικές. Φυσικά, δεν έχει σημασία σε ποιο τμήμα θα πάτε πρώτα. Έπειτα, πάει στο πρώτο τμήμα (έστω 235Α) και ψηφίζει δίνοντας ταυτότητα του στις 2 κάλπες που έχει και παίρνει πίσω την ταυτότητά του. Ακολούθως, πάει και στο 2ο τμήμα (235Β) ξαναδίνει την ταυτότητα του, ψηφίζει σε 2 κάλπες, παίρνει την ταυτότητα πίσω και αποχωρεί.

Τι συμβαίνει στον Δήμο όπου δεν υπάρχει κοινοτική κάλπη

Αρχικά, μπαίνεις στο «μάθε πού ψηφίζεις» και έπειτα πας στο αντίστοιχο εκλογικό τμήμα, ψηφίζεις σε 3 κάλπες δίνοντας ταυτότητα και φεύγεις.

Τι συμβαίνει στον Δήμο με συνενωμένα τμήματα

Μπαίνει και πάλι στο «μάθε πού ψηφίζεις» και στη συνέχεια πας στο αντίστοιχο εκλογικό τμήμα, ψηφίζεις σε 4 κάλπες δίνοντας ταυτότητα και φεύγεις.

Σε αυτές τις εκλογές εισάγεται για πρώτη φορά η κοινοτική κάλπη. Αυτή είναι η κάλπη από την οποία εκλέγεται το κοινοτικό συμβούλιο. Κοινοτική κάλπη δεν έχει παντού, έχει στο 85% περίπου των δήμων.

Κατά κανόνα οι Δήμοι που δεν έχουν κοινότητες είναι οι παλιοί μεγάλοι Δήμοι που δεν έχουν συμμετάσχει σε καμία συνένωση (Καποδίστρια, Καλλικράτη κτλ). Στους Δήμους που έχουν κοινότητες κάλπες στήνονται 4 κάλπες (Ευρωεκλογές, Περιφερειακές, Δημοτικές, Κοινοτικές), ενώ στους υπόλοιπους 3.

Αξίζει να επισημανθεί ότι στο «μαθε πού ψηφίζεις» θα πρέπει να μπουν όλοι ανεξαιρέτως οι ψηφοφόροι διότι σε όλη τη χώρα σε ποσοστό περίπου 30% θα έχουν αλλάξει σχολείο από αυτό που είχαν συνηθίσει να ψηφίζουν.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χαλαρό γεύμα Σακελλαροπούλου - Τασούλα λίγο πριν… την αλλαγή σκυτάλης

Ο υποψήφιος της ΝΔ για τη θέση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας εθεάθη, σύμφωνα με πληροφορίες, …