Μειώσεις στις αποζημιώσεις απολυμένων ζητούν με υπομνήματά τους για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, το οποίο καθιερώνει την υποχρέωση του εργοδότη να αιτιολογεί την απόλυση εργαζοµένων ζητούν οκτώ περιφερειακοί βιοµηχανικοί σύνδεσµοι του ΣΕΒ. Σε σχέση µε το ύψος των αποζηµιώσεων η διατύπωση στο υπόµνηµα, από την οποία συνάγεται το αίτηµα για µείωσή τους, έχει ως εξής: «Αν η κυβέρνηση έχει σκοπό να εισαγάγει σύστηµα αιτιολογηµένης απόλυσης, θα πρέπει να προβεί σε µια συνολική, και δη ριζική, αναµόρφωση του δικαίου απόλυσης, που να αντιµετωπίζει τόσο το ζήτηµα της αιτίας της απόλυσης όσο και, µεταξύ άλλων, το ζήτηµα της καταβολής νόµιµης αποζηµίωσης, όχι κατ’ ανάγκη στην κατεύθυνση της κατάργησής της, αλλά του εξορθολογισµού τόσο του καταβαλλόµενου ποσού όσο και των περιπτώσεων που θα πρέπει να καταβάλλεται». Σηµειώνεται ακόµη ότι µε το ισχύον θεσµικό πλαίσιο η αποζηµίωση καταβάλλεται ακόµη και αν η καταγγελία οφείλεται σε υπαιτιότητα ή παράβαση των υποχρεώσεων του εναγοµένου. Αναφορικά µε την υποχρέωση αιτιολόγησης της απόλυσης από τον εργοδότη που προωθείται µέσω του σχεδίου νόµου του υπουργείου Εργασίας οι βιοµήχανοι υπογραµµίζουν ότι µια τέτοια κίνηση θα λειτουργήσει ως «αντικίνητρο» για τους επιχειρηµατίες και ισχυρίζονται πως ενδεχοµένως να προκαλέσει ζητήµατα συκοφαντικής δυσφήµισης, προσβολής προσωπικότητας και παραβίαση προσωπικών δεδοµένων των εργοδοτών.

«Βόμβα» ΣΕΒ: Ζητά μειώσεις στις αποζημιώσεις για απολύσεις εργαζομένων

photo: Eurokinissi

Μειώσεις στις αποζημιώσεις απολυμένων ζητούν με υπομνήματά τους για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, το οποίο καθιερώνει την υποχρέωση του εργοδότη να αιτιολογεί την απόλυση εργαζοµένων ζητούν οκτώ περιφερειακοί βιοµηχανικοί σύνδεσµοι του ΣΕΒ.

Σε σχέση µε το ύψος των αποζηµιώσεων η διατύπωση στο υπόµνηµα, από την οποία συνάγεται το αίτηµα για µείωσή τους, έχει ως εξής: «Αν η κυβέρνηση έχει σκοπό να εισαγάγει σύστηµα αιτιολογηµένης απόλυσης, θα πρέπει να προβεί σε µια συνολική, και δη ριζική, αναµόρφωση του δικαίου απόλυσης, που να αντιµετωπίζει τόσο το ζήτηµα της αιτίας της απόλυσης όσο και, µεταξύ άλλων, το ζήτηµα της καταβολής νόµιµης αποζηµίωσης, όχι κατ’ ανάγκη στην κατεύθυνση της κατάργησής της, αλλά του εξορθολογισµού τόσο του καταβαλλόµενου ποσού όσο και των περιπτώσεων που θα πρέπει να καταβάλλεται».

Σηµειώνεται ακόµη ότι µε το ισχύον θεσµικό πλαίσιο η αποζηµίωση καταβάλλεται ακόµη και αν η καταγγελία οφείλεται σε υπαιτιότητα ή παράβαση των υποχρεώσεων του εναγοµένου.

Αναφορικά µε την υποχρέωση αιτιολόγησης της απόλυσης από τον εργοδότη που προωθείται µέσω του σχεδίου νόµου του υπουργείου Εργασίας οι βιοµήχανοι υπογραµµίζουν ότι µια τέτοια κίνηση θα λειτουργήσει ως «αντικίνητρο» για τους επιχειρηµατίες και ισχυρίζονται πως ενδεχοµένως να προκαλέσει ζητήµατα συκοφαντικής δυσφήµισης, προσβολής προσωπικότητας και παραβίαση προσωπικών δεδοµένων των εργοδοτών.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κοινωνικός τουρισμός 2024 ΟΠΕΚΑ. Δικαιούχοι, αιτήσεις

Κοινωνικός τουρισμός 2024 ΟΠΕΚΑ. Διευρύνεται το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού που απευθύνεται στους δικαιούχους του Λογαριασμού …