Άρθρο για τον καταμερισμό των ευθυνών στην αυτοδιοίκηση έγραψε ο Γιώργος Ντούρος, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής» του Περιφερειάρχη και υποψηφίου εκ νέου στις περιφερειακές εκλογές 2019, Γιάννη Σγουρού. Ο λόγος που ο κρατικός μηχανισμός λειτουργεί με τρεις πυλώνες, κεντρικό κράτος-περιφέρεια-δήμοι, δεν είναι άλλος από την αποτελεσματικότητα που προσφέρει ο καταμερισμός των ευθυνών. Για να το πούμε απλά, δεν μπορεί το υπουργείο να γνωρίζει τις ανάγκες της κάθε περιοχής ξεχωριστά. Αν και μόλις 33 χρονών έχω την ακλόνητη πεποίθηση πως το μεγαλύτερο πρόβλημα του ελληνικού κράτους είναι η μη συνεργασία των θεσμών. Η συζήτηση στα τηλεοπτικά πάνελ για τα προβλήματα που δημιούργησε η χιονόπτωση του 2016 στον δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης επιβεβαιώνει αυτό που λέω. Ένα θλιβερό πινγκ-πονγκ ευθυνών μεταξύ «αρμοδίων». Μια από τις προτάσεις της παράταξης μας είναι η χαρτογράφηση των επικίνδυνων περιοχών της Αττικής και η πρόσληψη εποχιακού προσωπικού για την αντιμετώπιση κρίσεων. Αυτό αφορά κυρίως την πρόληψη απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η αξιοποίηση του Κτήματος Φιξ. Μέχρι και σήμερα, η διαπραγμάτευση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, του εν λόγω κτήματος, έχει πέσει ολόκληρη στις πλάτες του Δήμου Ηρακλείου. Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει λοιπόν, το γεγονός ότι το ζήτημα παραμένει άλυτο. Ο Δήμος, ως θεσμός, από μόνος του δεν μπορεί να καταφέρει τόσα όσα θα καταφέρει σε συνεργασία με την περιφέρεια και το υπουργείο. Αν μη τι άλλο, η κατάρτιση και η υλοποίηση σχεδίων αξιοποίησης του εγχώριου πλούτου, εμπίπτει στις αρμοδιότητες της περιφέρειας. Ως εκ τούτου, εάν θέλουμε να επιλυθεί το ζήτημα του Φιξ, θα πρέπει η περιφέρεια σε συνεργασία με το υπουργείο να καταρτίσει ένα σχέδιο που θα λύσει τα χέρια του Δήμου Ηρακλείου στην διαπραγμάτευση για την ιδιοκτησία του κτήματος Φιξ. Αυτό που, δυστυχώς, λείπει από την κουλτούρα του πολιτικού μας συστήματος περιγράφεται με μια λέξη: Συνευθύνη. Χωρίς αυτή την παραδοχή εκ μέρους των διαφόρων φορέων, θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε καθημερινά τα εμπόδια της γραφειοκρατίας. Ένας από τους λόγους που επέλεξα να διεκδικήσω μια θέση στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο της Αττικής, είναι η πίστη στη δυνατότητα της γενιάς που εκπροσωπώ να εισάγουμε την έννοια της συνευθύνης στον πολιτικό διάλογο. Τόσο οι σπουδές μου, όσο και η εργασιακή μου εμπειρία ως σύμβουλος επενδύσεων μου προσφέρουν τα εργαλεία ώστε να συμβάλλω στην επίλυση του προβλήματος της συνδεσιμότητας μεταξύ των θεσμών. Για τους παραπάνω λόγους ζητώ την στήριξη των πολιτών του Βορείου τομέα Αθηνών στις προσεχείς περιφερειακές εκλογές. Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για τις περιφερειακές εκλογές στα eklogikanews.gr Διαβάστε ακόμα: Εκλογές 2019: Χρηστικός οδηγός για την ημέρα των εκλογών - Τι συμβαίνει στους δήμους με συνενωμένα τμήματα

Γιώργος Ντούρος: Η «συνευθύνη» είναι η λέξη «κλειδί» στην αυτοδιοίκηση

Γιώργος Ντούρος: Η «συνευθύνη» είναι η λέξη «κλειδί» στην αυτοδιοίκηση

Άρθρο για τον καταμερισμό των ευθυνών στην αυτοδιοίκηση έγραψε ο Γιώργος Ντούρος, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής» του Περιφερειάρχη και υποψηφίου εκ νέου στις περιφερειακές εκλογές 2019, Γιάννη Σγουρού.

Ο λόγος που ο κρατικός μηχανισμός λειτουργεί με τρεις πυλώνες, κεντρικό κράτος-περιφέρεια-δήμοι, δεν είναι άλλος από την αποτελεσματικότητα που προσφέρει ο καταμερισμός των ευθυνών. Για να το πούμε απλά, δεν μπορεί το υπουργείο να γνωρίζει τις ανάγκες της κάθε περιοχής ξεχωριστά.

Αν και μόλις 33 χρονών έχω την ακλόνητη πεποίθηση πως το μεγαλύτερο πρόβλημα του ελληνικού κράτους είναι η μη συνεργασία των θεσμών. Η συζήτηση στα τηλεοπτικά πάνελ για τα προβλήματα που δημιούργησε η χιονόπτωση του 2016 στον δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης επιβεβαιώνει αυτό που λέω. Ένα θλιβερό πινγκ-πονγκ ευθυνών μεταξύ «αρμοδίων». Μια από τις προτάσεις της παράταξης μας είναι η χαρτογράφηση των επικίνδυνων περιοχών της Αττικής και η πρόσληψη εποχιακού προσωπικού για την αντιμετώπιση κρίσεων. Αυτό αφορά κυρίως την πρόληψη απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η αξιοποίηση του Κτήματος Φιξ. Μέχρι και σήμερα, η διαπραγμάτευση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, του εν λόγω κτήματος, έχει πέσει ολόκληρη στις πλάτες του Δήμου Ηρακλείου. Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει λοιπόν, το γεγονός ότι το ζήτημα παραμένει άλυτο. Ο Δήμος, ως θεσμός, από μόνος του δεν μπορεί να καταφέρει τόσα όσα θα καταφέρει σε συνεργασία με την περιφέρεια και το υπουργείο. Αν μη τι άλλο, η κατάρτιση και η υλοποίηση σχεδίων αξιοποίησης του εγχώριου πλούτου, εμπίπτει στις αρμοδιότητες της περιφέρειας. Ως εκ τούτου, εάν θέλουμε να επιλυθεί το ζήτημα του Φιξ, θα πρέπει η περιφέρεια σε συνεργασία με το υπουργείο να καταρτίσει ένα σχέδιο που θα λύσει τα χέρια του Δήμου Ηρακλείου στην διαπραγμάτευση για την ιδιοκτησία του κτήματος Φιξ.

Αυτό που, δυστυχώς, λείπει από την κουλτούρα του πολιτικού μας συστήματος περιγράφεται με μια λέξη: Συνευθύνη. Χωρίς αυτή την παραδοχή εκ μέρους των διαφόρων φορέων, θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε καθημερινά τα εμπόδια της γραφειοκρατίας. Ένας από τους λόγους που επέλεξα να διεκδικήσω μια θέση στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο της Αττικής, είναι η πίστη στη δυνατότητα της γενιάς που εκπροσωπώ να εισάγουμε την έννοια της συνευθύνης στον πολιτικό διάλογο. Τόσο οι σπουδές μου, όσο και η εργασιακή μου εμπειρία ως σύμβουλος επενδύσεων μου προσφέρουν τα εργαλεία ώστε να συμβάλλω στην επίλυση του προβλήματος της συνδεσιμότητας μεταξύ των θεσμών. Για τους παραπάνω λόγους ζητώ την στήριξη των πολιτών του Βορείου τομέα Αθηνών στις προσεχείς περιφερειακές εκλογές.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για τις περιφερειακές εκλογές στα eklogikanews.gr

Διαβάστε ακόμα:

Εκλογές 2019: Χρηστικός οδηγός για την ημέρα των εκλογών - Τι συμβαίνει στους δήμους με συνενωμένα τμήματα


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Προκλήσεις Βόρειας Μακεδονίας: Ποιες είναι συνέπειες των Σκοπίων

Ο Άγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και βουλευτής της ΝΔ, εξήγησε μιλώντας στον Σκάι, τι …