Εκλογές 2019 - Νέες Δημοσκοπήσεις: Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι ΣΥΡΙΖΑ - Τα σενάρια αυτοδυναμίας

Εκλογές 2019 - Νέες Δημοσκοπήσεις: Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι ΣΥΡΙΖΑ - Τα σενάρια αυτοδυναμίας

Εκλογές 2019: Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφουν τρεις νέες δημοσκοπήσεις ενόψει των εθνικών εκλογών 2019.

Ξεκάθαρο προβάδισμα της ΝΔ έναντι ΣΥΡΙΖΑ δίνει η δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του Open.

H διαφορά στην πρόθεση ψήφου να φτάνει τις 9,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Αναλυτικότερα η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 32,4%, έναντι 23,2% που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 6,5%, το ΚΚΕ με 4,8%, η Χρυσή Αυγή με 3,8%, ενώ στη Βουλή μπαίνουν, με ποσοστό 3,5%, τόσο το Μέρα 25 του Γιάνη Βαρουφάκη όσο και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με 3%.

διμο 1

Για την κατανομή των εδρών, η Νέα Δημοκρατία υπολογίζεται ότι θα αριθμεί από 149 έως 161 στη νέα Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί μεταξύ 71 και 81, το Κίνημα Αλλαγής από 18 έως 22, το ΚΚΕ από 12 έως 16, η ΧΑ από 10 έως 15, το Μέρα 25 από 0 έως 12 και η Ελληνική Λύση από 0 έως 10.

διμο 2

Σε ότι έχει να κάνει με το καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 34% και ο Αλέξης Τσίπρας έχει 26%. Για την αυτοδύναμη κυβέρνηση το 50% θεωρεί ότι είναι ιδανική λύση. Από εκεί και πέρα, πάνω από τους μισούς πολίτες (55%) ανησυχούν για ένα επεισόδιο ή ατύχημα στο Αιγαίο λόγω της αυξημένης προκλητικότητας της Τουρκίας ενώ το 38% δηλώνει ότι δεν ανησυχεί. Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση οι μισοί πολίτες (50%) θεωρούν αναγκαία την αυτοδυναμία, το 38% απαντά αρνητικά, ενώ το 12% δηλώνει ότι Δεν Γνωρίζει/Δεν Απαντά.

Δημοσκόπηση Pulse: 8 μονάδες μπροστά η ΝΔ

Πρώτη δύναμη με προβάδισμα οκτώ μονάδων και αυτοδυναμία τουλάχιστον δύο εδρών αναδεικνύεται η Νέα Δημοκρατία στην νεότερη δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, ενώ απέχουμε λιγότερο από τρεις εβδομάδες από τις εκλογές 2019.

Συγκεκριμένα, στην έρευνα η πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων δίνει στη ΝΔ ποσοστό 35%, έναντι 27% του κυβερνώντος κόμματος.

Ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 7%, το ΚΚΕ με 5,5%, και η Χρυσή Αυγή με 4,5%.

Εντός του ορίου του 3% κινούνται τόσο το Μέρα25 (3,5%), όσο και η Ελληνική Λύση (3%). Από 1,5% συγκεντρώνουν Ενωση Κεντρώων και Πλεύση Ελευθερίας.

prothesi1

prothesi 2

Στην ίδια κατηγορία, αλλά στην εκτίμηση με διαστήματα, η ΝΔ κινείται μεταξύ 32,2% και 37,8% και ο ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα σε 24,4% και 29,6%.

Το ΚΙΝΑΛ κυμαίνεται μεταξύ 5,5% και 8,5%, το ΚΚΕ μεταξύ 4,1% και 6,9% και η Χρυσή Αυγή 3,2% και 5,8%.

Τέλος τα αντίστοιχα ποσοστά για το Μέρα25 είναι 2,4% και 4,6% και για την Ελληνική Λύση 1,9% και 4,1%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η ΝΔ εμφανίζεται αυτοδύναμη και στα δύο σενάρια, όσον αφορά το πόσα κόμματα θα εισέλθουν τελικά στο κοινοβούλιο. Με εξακομματική Βουλή εκτιμάται ότι θα 156 έδρες και με επτακομματική 152.

Οσον αφορά το τι κυβέρνηση προτιμούν οι πολίτες, αυτοδύναμη ή συνεργασίας, καταγράφονται τα παρακάτω ποσοστά: υπέρ αυτοδύναμης κυβέρνησης ΝΔ τάσσεται το 33% και αυτοδύναμης ΣΥΡΙΖΑ το 12%.

Κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό της ΝΔ προτιμά το 15%, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ το 19% και μεγάλο συνασπισμό με συμμετοχή ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων το 13%.

Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ προηγείται με μεγάλη διαφορά, μιας και το 71% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα επικρατήσει, έναντι 18% του ΣΥΡΙΖΑ.

parastasi nikis

Στην ερώτηση ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κυρ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει 36% έναντι 28% του Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 32% απαντά κανένας εκ των δύο. Τέλος, όσον αφορά τις εξελίξεις με την Τουρκία, το 82% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει προχωρήσει σε ενημέρωση των κομμάτων (64% απαντά «σίγουρα ναι» και το 18% «μάλλον ναι»).

Αντίθετα, το 6% απαντά «μάλλον όχι» και το 4% «σίγουρα όχι».

pr

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Ισχυρό προβάδισμα 12% για ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Opinion Poll, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πως συσπειρώνεται σχετικά και ξεπερνά το ποσοστό που συγκέντρωσε στις Ευρωεκλογές, φτάνοντας το 27%.

Επιπρόσθετα, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να αγγίζει την αυτοδυναμία, με διψήφια διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ και ποσοστό που ανέρχεται έως και σε 39,8%.Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Opinion Poll, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πως συσπειρώνεται σχετικά και ξεπερνά το ποσοστό που συγκέντρωσε στις Ευρωεκλογές, φτάνοντας το 27%. Επιπρόσθετα, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να αγγίζει την αυτοδυναμία, με διψήφια διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ και ποσοστό που ανέρχεται έως και σε 39,8%.

Μεγάλες ανατροπές παρουσιάζουν και τα υπόλοιπα κόμματα: το ΚΙΝΑΛ μειώνει τα ποσοστά του σε σχέση με τις Ευρωεκλογές, το ΚΚΕ εξακολουθεί να έχει απώλειες, ο Γιάνης Βαρουφάκης με το ΜεΡΑ25 φαίνεται πως εισέρχεται στη Βουλή ενώ Κυριάκος Βελόπουλος και Χρυσή Αυγή «φλερτάρουν» με το άκυρο της εισόδου στο Κοινοβούλιο, καθώς βρίσκονται οριακά πάνω από το όριο του 3%.

Δείτε εδώ όλη τη δημοσκόπηση


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Τι ισχύει για την μεταβολή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Π. Τσακλόγλου μιλώντας στην τηλεόραση (19.5.2024), ανέφερε τα εξής …