Ένα συναρπαστικό μελλοντικό κόσμο προβλέπει ο Νεγρεπόντε. Θα ζούμε 150 έτη!

AP Photo/William B. Plowman

Σε συναρπαστικές προβλέψεις πέρα από κάθε φαντασία, προχωρά για ακόμη μία φορά ο 75χρονος ελληνοαμερικανός ερευνητής και ιδρυτής του MIT Media Lab, Νικόλας Νεγρεπόντε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ισπανική εφημερίδα «El Pais».
Κληθείς να ορίσει το επόμενο ορόσημο της ανθρωπότητας, ο σπουδαίος οραματιστής της τεχνολογίας χαρακτήρισε την ικανότητά μας να παρέμβουμε στο ανθρώπινο DNA και το γονιδίωμα ως ένα από τα σπουδαιότερα πράγματα που διαφαίνονται στον ορίζοντα και ξεκαθάρισε ότι αυτό παύει να είναι πλέον ένα σενάριο:
«Θα έχουμε γενετικά τροποποιημένους ανθρώπους και θα διορθώσουμε τα λάθη της φύσης. Θα είναι ένα πολύ διαφορετικό μέλλον» αποκάλυψε, σημειώνοντας ότι ο ψηφιακός κόσμος έχει ήδη ενσωματωθεί στη ζωή μας.
Σύμφωνα με τον Νεγρεπόντε, οι άνθρωποι θα ζουν μέχρι τα 150 ή τα 200 τους και προβλέπει ότι αυτή η δυνατότητα θα δοθεί στην επόμενη γενιά.
«Είναι λίγο αργά για εμάς, καθώς το να αντιστρέψεις τη διαδικασία γήρανσης είναι δυσκολότερο, ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα παιδιά σας και τα εγγόνια μου θα ζήσουν μέχρι την ηλικία των 150» αποκαλύπτει.
Συμπληρώνει μάλιστα ότι «θα καταφέρουμε να κάνουμε ανθρώπους με αναπηρία να περπατήσουν ξανά και αργότερα να εξαλείψουμε σπάνιες παθήσεις.
Επιπλέον, ο Νεγρεπόντε προβλέπει ότι η λύση για τη σίτιση του πλανήτη είναι η τεχνητώς παραγόμενη τροφή: «Δημιουργώντας κρέας το οποίο δεν θα προέρχεται από αγελάδες είναι ένα υπέροχο εγχείρημα». Προσθέτει μάλιστα ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να αναπαράγουν βόεια κύτταρα χωρίς να βλάπτουν τα ζώα και χωρίς την επιβάρυνση από το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνουν στον αέρα, εξοικονομώντας παράλληλα σημαντικές ποσότητες νερού.
Ο ελληνοαμερικανός ερευνητής και συγγραφέας του best seller βιβλίου «Ψηφιακός Κόσμος» που προέβλεψε από το 1995 ακόμα πολλές από τις τεχνολογικές εξελίξεις που βιώνουμε μέχρι σήμερα, αποκάλεσε την τεχνολογία «τη μόνη λύση για την κλιματική αλλαγή» επισημαίνοντας ότι «οφείλουμε να βρούμε έναν τρόπο να παράξουμε ενέργεια, όχι απαραίτητα από τον άνεμο ή από τον ήλιο, αλλά βρίσκοντας έναν τρόπο προκειμένου να κάνουμε την πυρηνική σύντηξη να λειτουργήσει». Και πρόσθεσε:
«Σε 50 χρόνια θα έχουμε μία διαφορετική οικονομία και έναν καλύτερο κόσμο χάρη σε αυτή την ενέργεια».
Οι ανθρωπιστικές επιστήμες είναι το σημαντικότερο πράγμα που μπορεί κανείς να μελετήσει
Σε ό,τι αφορά το ερώτημα κατά πόσο τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα θα επιτρέψουν την πρόσβαση στην εξέλιξη για την πλειονότητα των ανθρώπων, ο Νεγρεπόντε απαντά ότι συχνά τα εταιρικά συμφέροντα επιβραδύνουν κάποια από την πρόοδο, αλλά αυτό δεν διαρκεί για πολύ.
«Για αυτό και είναι πολύ δύσκολο να κάνει κανείς προβλέψεις για το πότε θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο, καθώς πολλές φορές η καθυστέρηση προέρχεται από εξωγενείς παράγοντες που δεν έχουν καμία σχέση με την τεχνολογία».
Σχολιάζοντας τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα με αφορμή το 5G και την Huawei, την χαρακτήρισε ακατανόητη και παρατήρησε ότι οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών τα τελευταία 15 χρόνια. Τόνισε μάλιστα ότι δεν θεωρεί το 5G παράγοντα που μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι, καθώς δεν είναι κάτι τόσο σημαντικό όσο θέλουν να το κάνουν να φαίνεται.
«Είναι απλά μία σταδιακή αναβάθμιση από το 4G. Το ορόσημο ήταν το 3G. Αυτό δεν είναι πυρηνική σύντηξη» πρόσθεσε με νόημα.
Μιλώντας για τα προσωπικά δεδομένα και την τροπή που έχει πάρει η ιστορία σε αυτό το κομμάτι, χαρακτήρισε την προστασία τους «θέμα κουλτούρας» και ανέφερε ως παράδειγμα την Κίνα όπου υπάρχουν παντού κάμερες αναγνώρισης προσώπων σημειώνοντας ότι μπορεί αυτό στα μάτια των δυτικών να συνιστά κατάφωρη παραβίαση των προσωπικών τους δεδομένων, εξασφαλίζει ωστόσο ένα σημαντικό όπλο στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας.
Αντιθέτως η Ευρώπη μπορεί να είναι παγκόσμιος ηγέτης στην προστασία της ιδιωτικότητας, όπως λέει, παρατηρεί ωστόσο ότι πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν στη Γερμανία επειδή είναι παράνομο να μοιραστεί κανείς δεδομένα, τα οποία θα μπορούσαν να σώσουν τη ζωή τους.
«Είναι μία δύσκολη κατάσταση» λέει και διευκρινίζει ότι «αν με χτυπήσει αμάξι, δεν επιθυμώ να προστατευτούν τα ιατρικά μου δεδομένα. Όταν το ασθενοφόρο φτάσει στο σημείο, θέλω να γνωρίζουν τα πάντα για εμένα».
Ερωτηθείς αν τεχνολογικοί κολοσσοί της Silicon Valley πρέπει να αποδομηθούν όπως τα μονοπώλια του παρελθόντος, εξαιτίας της υπερσυγκέντρωσης εξουσίας, ο ίδιος εκφράζει τις αμφιβολίες του ότι μια τέτοια κίνηση θα εξασφάλιζε την ιδιωτικότητα του κόσμου. Από την άλλη δηλώνει έκπληκτος από το πόσο λίγο συνεισφέρουν στη γνώση και την επιστήμη κάποιες από αυτές τις εταιρείες.
«Οι νέοι στις μέρες μας θέλουν να γίνουν Μαρκ Ζούκερμπεργκ (ιδρυτής του Facebook), δεν θέλουν να γίνουν Άλαν Τούρινγκ (μαθηματικός και επιστήμονας πληροφορικής). Είναι απογοητευτικό, χρειαζόμαστε ανθρώπους που θα εφευρίσκουν πράγματα και θα είναι οραματιστές, όπως ο Τούρινγκ».
Ο γκουρού της τεχνολογίας παραδέχεται ότι ο ίδιος δεν χρησιμοποιεί πολύ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παραδέχεται ωστόσο ότι αυτά έχουν μία ξεκάθαρη επιρροή στη Δημοκρατία: «Σε ορισμένα μέρη δημιουργούν Δημοκρατίες, σε άλλα τις εξασθενούν. Το αποτέλεσμα είναι συνήθων υπέρ της Δημοκρατίας» συμπεραίνει.
Ερωτηθείς σχετικά με έρευνες που προβλέπουν την απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, εξαιτίας της «ρομποτοποίησης» που δημιουργεί κοινωνικό άγχος και ποιο είναι το μέλλον στην αγορά εργασίας, ο Νεγρεπόντε επισημαίνει ότι είναι στην ουσία ευκολότερο να αυτοματοποιήσεις τις εργασίες πνευματικής φύσεως παρά επαγγέλματα όπως η ετοιμασία γρήγορου φαγητού.
«Είναι ευκολότερο να έχουμε ένα ρομπότ δικηγόρο ή λογιστή» διευκρινίζει, εκτιμά ωστόσο ότι ο παραγκωνισμός από την αγορά εργασίας δεν θα εξαρτάται από τις πνευματικές ικανότητες.
«Σε κάποιο σημείο θα κληθούμε να αναθεωρήσουμε την έννοια της εργασίας. Μέρος της εργασίας έχει να κάνει με την ικανοποίηση της αίσθησης του σκοπού. Οι άνθρωποι θα έχουν πάντα έναν σκοπό, ωστόσο αυτός μπορεί να μην είναι το να φέρνουν στο σπίτι έναν μισθό, που προσδιορίζει την έννοια της εργασίας σήμερα» εξηγεί.
Τέλος, στην ερώτηση αν θα υπάρξει κάποια μέρα τεχνητή νοημοσύνη που να διαθέτει αυτογνωσία, παρατηρεί ότι αποτελεί μία πολύ σημαντική ερώτηση, την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέτουν. «Δεν είμαι σίγουρος ότι θα προλάβω να δω κάτι τέτοιο στη ζωή μου» τονίζει, εκτιμά ωστόσο ότι πριν φτάσουμε εκεί, θα δούμε μηχανές με αίσθηση χιούμορ «και αυτό θα είναι καταπληκτικό» προσθέτει.
«Μια άλλη ερώτηση που θεωρώ ενδιαφέρουσα είναι: γιατί οι άνθρωποι εκτιμούν τη μουσική»;
Ο πρωτοπόρος στον τομέα του σχεδιασμού υποστηρίζει τις ανθρωπιστικές επιστήμες σε έναν υπερτεχνολογικό κόσμο.
"Οι ανθρωπιστικές επιστήμες είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να μελετήσετε" καταλήγει.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Προσοχή σε περιστατικά οικονομικής εξαπάτησης

Για την αποφυγή οικονομικής εξαπάτησης επιχειρήσεων/οικονομικών φορέων και με αφορμή την πρόσφατη εκδήλωση τέτοιων περιστατικών, σχετικά με …