Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ» έδωσε στη δημοσιότητα απολογιστικό της δράσης του για την περίοδο 2015-2019. Τα στοιχεία δεν είναι απλώς ενθαρρυντικά για την αύξηση της συνδικαλιστική πυκνότητας που καταγράφεται μέσα στην περίοδο της κρίσης, είναι εντυπωσιακά.
Σε μόλις 4 χρόνια υπήρξε αύξηση μελών κατά 4515 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, γεγονός που οφείλεται στην αποτελεσματική δράση της διοίκησης. Ειδικά για το πρώτο εξάμηνο του 2019 υπήρξαν 1758 νέες εγγραφές μελών, γεγονός που δικαιολογεί σε απόλυτο βαθμό την επίθεση που εξαπέλυσαν συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις σε βάρος της «ΕΝΩΣΗΣ», επιχειρώντας να ανακόψουν τη δράση της.
Την ως άνω περίοδο (2015-2019) η «ΕΝΩΣΗ» ανέπτυξε έντονη δράση σε πανελλαδικό επίπεδο προχωρώντας σε 266 άμεσες ή έμμεσες καταγγελίες στις αρχές (ΕΦΚΑ, ΣΕΠΕ, κ.λ.π), 88 παρεμβάσεις με αίσια κατάληξη για τους εργαζόμενους, 41 αγωνιστικές κινητοποιήσεις, 19 δικαστικές προσφυγές και 146 εμφανίσεις σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Σημαντικά συμπεράσματα εξάγονται επιπλέον από το απολογιστικό, αφού το 88% των μελών, μετά την 6η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου του 2012, αμείβεται με τον κατώτατο θεσμοθετημένο μισθό, καθώς κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας δεν υφίσταται πλέον. Μόλις ένα 4% αμείβεται με την κλαδική Σ.Σ.Ε., ενώ με συμφωνημένο fix μισθό (περιλαμβάνονται υπερωριακή απασχόληση, νυχτερινά, αργίες, κ.λ.π) αμείβεται το 3% των μελών. Για ένα 5% δεν υπάρχουν στοιχεία αμοιβής. Ακόμα, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, σε συνδυασμό με την κατάρρευση των κλαδικών Σ.Σ.Ε. και την εκρηκτική άνοδο των ελαστικών μορφών εργασίας, έχει οδηγήσει 1075 μέλη της «ΕΝΩΣΗΣ» να απασχολούνται σε πάνω από 1 εργοδότη - σε διαφορετικούς κλάδους πολλές φορές - ώστε να εξασφαλίσουν ένα ελάχιστο εισόδημα για τη διαβίωσή τους.
Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν την καταστροφή που έχει επέλθει σε κλάδους του ιδιωτικού τομέα, όπως είναι το εμπόριο και η παροχή υπηρεσιών. Επίσης αποτελούν τροχιοδεικτικό της στρατηγικής που πρέπει να αναδείξουν τα συνδικάτα, εκκινώντας άμεσα διαδικασίες συλλογικής διαπραγμάτευσης για την κατάρτιση νέων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο πλέγμα συλλογικής προστασίας των εργαζομένων.
Τέλος, ενδεικτικό της δράσης και εν τέλει της εργατικότητας των μελών της «ΕΝΩΣΗΣ», συνιστά το γεγονός ότι τα Γραφεία του Συλλόγου λειτουργούσαν σταθερά (και εθελοντικά) για αρκετές ημέρες και ώρες την εβδομάδα, ενώ από τις αρχές του 2019 δόθηκε έμφαση στην επικοινωνία μέσω του διαδικτύου (chat box, skype, social media, κ.λ.π) αλλά και στην αυτοπρόσωπη παρουσία σε χώρους εργασίας. Συνολικά για το διάστημα 2015 - 2019 τα γραφεία λειτούργησαν για 6449 ώρες, ενώ οι διαδικτυακές επικοινωνίες ξεπέρασαν τις 1000 ώρες.
Η «ΕΝΩΣΗ» καλεί όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που είναι εκτός συνδικάτων και συνδικαλιστικής δράσης: "να μην διστάσουν να απευθυνθούν στη συνδικαλιστική μας οργάνωση για κάθε πρόβλημα που τους απασχολεί στους χώρους εργασίας."