Νέος Πόλεμος των Άστρων:Η Γαλλία προετοιμάζεται για σύγκρουση στο διάστημα;

shutterstock

"Ένα νέο, παγκόσμιο κυνηγητό των εξοπλισμών άρχισε στο διάστημα. Η Γαλλία προετοιμάζεται τώρα για μια σύγκρουση στο διάστημα - και σχεδιάζει να αναπτύξει αντί-δορυφορικά όπλα λέιζερ" γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Μια τεχνική που πρώτος είχε αναπτύξει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν με την πρωτοβουλία στρατηγικής άμυνας (SDI) στα μέσα της δεκαετίας του '80.
"Ένα νέο διαστημικό δόγμα δίνει στη Γαλλία την ικανότητα να υπερασπίζεται τον εαυτό της στο διάστημα και από το διάστημα".
Ήδη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την ημέρα της Εθνικής Επετείου της χώρας στις 14 Ιουλίου, ότι σκοπεύει να δημιουργήσει μια διαστημική διοίκηση στο πλαίσιο της Πολεμικής Αεροπορίας.
Σε πρώτη φάση το Παρίσι σχεδιάζει να αναπτύξει αντι-δορυφορικά όπλα λέιζερ, τα οποία θα χρησιμοποιούνται μόνο για αυτοάμυνα. "Αν απειληθούν οι δορυφόροι μας, θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε εκείνους των αντιπάλων μας", δήλωσε η υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί. "Διατηρούμε το δικαίωμα και έχουμε τους πόρους για να ανταποκριθούμε" τόνισε.
"Η νευρικότητα αυξάνεται σε όλο τον κόσμο, με τους ειδικούς του διαστήματος στην κάθε χώρα να αναζητούν λύσεις για την αντιμετώπιση πιθανών απειλών εναντίον των δορυφόρων τους - είτε μετά από έκρηξη, είτε με ηλεκτρονικές επιθέσεις" γράφει η γερμανική εφημερίδα. Για παράδειγμα, το 2017 ένας ρωσικός κατασκοπευτικός δορυφόρος "Luch/Olymp" είχε πλησιάσει πολύ κοντά τον γαλλο-ιταλικό στρατιωτικό δορυφόρο επικοινωνίας "Athena-Fidus".
"Ο ρωσικός δορυφόρος ήρθε τόσο κοντά που θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ότι οι Ρώσοι προσπαθούν να παρακολουθήσουν τις επικοινωνίες μας", δήλωσε η γαλλίδα υπουργός Άμυνας. Αυτό ήταν "όχι μόνο αγενές, αλλά και πράξη κατασκοπείας" πρόσθεσε.
Η ανάπτυξη διαστημικών όπλων λέιζερ αποτελεί προφανώς μια αντίδραση σε κάποια νέα, ανεπιθύμητη προσέγγιση των Ρώσων. Ο Τόρμπεν Σουλτς, εμπειρογνώμονας στον τομέα των εξοπλισμών στο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων DGAP) θεωρεί ότι η ανακοίνωση της Γαλλίας συνιστά ένα "δραματικό βήμα", αλλά θα πρέπει επίσης να συζητηθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Με δεδομένο όμως ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει έλεγχος των όπλων στο διάστημα, όλο και περισσότεροι ειδικοί αναφέρουν προκλήσεις στο διάστημα. Το 2015, για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν κατηγορήσει τους Ρώσους ότι είχαν πετάξει πολύ κοντά στους πολιτικούς δορυφόρους Intelsat με τον μυστηριώδη δορυφορικό στόλο τους. Οι ρωσικοί δορυφόροι Lutsch αποκαλούνται μάλιστα από τους ειδικούς "ηλεκτρονικές σκούπες".
Ο ρόλος της δορυφορικής βιομηχανίας
Από τις αυξανόμενες αντιπαραθέσεις στο διάστημα επωφελούνται φυσικά οι εταιρίες όπλων και η δορυφορική βιομηχανία. Η Γαλλία πρόκειται να αυξήσει για παράδειγμα, τον διαστημικό προϋπολογισμό της κατά 700 εκατομμύρια ευρώ στα 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Άμυνας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν επίσης να επενδύσουν πολλά δισεκατομμύρια στην "διαστημική διοίκηση".
Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια «διαστημική δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών» ως έκτη αμερικανική στρατιωτική δύναμη μέχρι το τέλος του 2020, ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ τον Δεκέμβριο του 2018. Εκτός από τις ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία διευρύνουν επίσης τις δυνατότητές τους για διαστημικούς πολέμους.
Η ανακοίνωση της Γαλλίας είναι το πρώτο βήμα μιας ευρωπαϊκής χώρας προς την κατεύθυνση δημιουργίας των αντι-δορυφορικών όπλων. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες δοκιμές της Κίνας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας και της Ινδίας για την εκτόξευση δορυφόρων στο διάστημα, οι Ευρωπαίοι δεν έχουν ακόμη ακολουθήσει.
Οι δορυφόροι που βρίσκονται σε τροχιά - είτε στρατιωτικοί είτε εμπορικοί - αποτελούν σημαντικούς κόμβους για τις τηλεπικοινωνίες, την πλοήγηση αλλά και την παρακολούθηση και την έγκαιρη προειδοποίηση στρατιωτικών κινήσεων.
Στην νέα εποχή της ψηφιοποίησης, οι δορυφόροι αποτελούν μέρος της κρίσιμης υποδομής μιας χώρας και το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι ότι περιφέρονται σχεδόν απροστάτευτοι στο διάστημα - και μπορούν εύκολα να απενεργοποιηθούν.
Το γεγονός αυτό έχει αποδειχθεί πολλές φορές, για παράδειγμα από την Ινδία. Τον περασμένο Μάρτιο, η Ινδία εξουδετέρωσε έναν δικό της δορυφόρο σε ύψος 300 χιλιομέτρων για να επιδείξει τα αντι-δορυφορικά της όπλα σε όλο τον κόσμο. Η πρακτική αυτή προκαλεί διαμαρτυρίες και αντιδράσεις καθώς αυξάνονται τα διαστημικά "σκουπίδια".
Το μεγαλύτερο φορτίο διαστημικών "σκουπιδιών" προκλήθηκε το 2007 όταν οι Κινέζοι ανατίναξαν τον δορυφόρο τους "Fengyun-1C", δημιουργώντας πάνω από 40.000 επικίνδυνα θραύσματα σε τροχιά. Περίπου 20.000 αντικείμενα, μεγαλύτερα από δέκα εκατοστά, κινούνται γύρω από τη γη με μέση ταχύτητα 25.000 χιλιομέτρων.
Υπάρχουν επίσης 700.000 μικρότερα αντικείμενα που είναι λίγο μεγαλύτερα από τρία εκατοστά. Το φθινόπωρο του 2018 τέθηκε μάλιστα σε λειτουργία ένα νέο τηλεσκόπιο, το οποίο μπορεί ακόμη να παρακολουθεί δορυφόρους άνω του ενός μέτρου σε ύψος 36.000 χιλιομέτρων από τη Γη.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μακελειό στα νέα επιδόματα ανεργίας!- «Στον Καιάδα» οι μακροχρόνια άνεργοι!

Στα 332 € και 166 € τα νέα επιδόματα των ανέργων με τον αναχρονιστικό ανασχεδιασμό …