Τζέιν Μπίρκιν: Η ιέρεια και μούσα του Σερζ Γκαίνσμπουργκ στο Ηρώδειο

Η Τζέιν Μπίρκιν, η ιέρεια και μούσα του Σερζ Γκαίνσμπουργκ, έρχεται στην Ελλάδα, μετά από 11 χρόνια, για μία και μοναδική συναυλία, κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, στο Ηρώδειο, το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της διεθνούς περιοδείας της.

Ορχήστρα ΕΛΣ

Η Αγγλίδα ηθοποιός, τραγουδίστρια και ακτιβίστρια θα παρουσιάσει το πρόγραμμα «Gainsbourg Symphonique», συνοδευόμενη από την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, υπό τη διεύθυνση του διεθνούς φήμη μαέστρου Αλέξανδρου Μυράτ. Ανάμεσα στα τραγούδια που θα ερμηνεύσει, μεταφέροντάς μας στον μελωδικό κόσμο του Γκαίνσμπουργκ είναι τα: «L'Anamour», «Valse de Melody», «Baby Alone in Babylone», «La Chanson de Prevert», «L'amour de moi», «Ces Petits Riens».

Αλέξανδρος Μυράτ

Μία συναυλία όνειρο του δημιουργού, να παρουσιαστούν τα τραγούδια του παιγμένα σαν συμφωνικά κομμάτια, που υλοποιήθηκε πολλά χρόνια μετά τον θάνατό του. Ενορχηστρωτής, ο Ιάπωνας συνθέτης και πιανίστας Νομπουγιούκι Νακαζίμα.

Η«Gainsbourg Symphonique» έχει παρουσιαστεί από το Παρίσι έως το Χονγκ Κονγκ και από τη Νέα Υόρκη έως το Μόντρεαλ και έχει αποσπάσει παντού διθυραμβικές κριτικές, κάνοντας την Τζέιν Μπίρκιν την ιδανική ερμηνεύτρια των τραγουδιών του Σερζ Γκαίνσμπουργκ με την αισθαντική φωνή και τη θεατράλε παρουσία της.

Η ίδια, με πολλή συγκίνηση, αναφέρεται στην εμφάνισή της στην Αθήνα και στην ανυπομονησία της να παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό τη συναυλία της «Gainsbourg Symphonique» και περιγράφει πώς γεννήθηκε η ιδέα αυτής της παράστασης με συμφωνική ορχήστρα, λέγοντας:

«“Ένα πράγμα, μεταξύ άλλων, που δε γνωρίζεις, είχες το καλύτερο κομμάτι του εαυτού μου”.
Τα λόγια του Σερζ για μένα... και συνειδητοποίησα χρόνια αργότερα ότι είχε δίκιο... Μου έδωσε το καλύτερο κομμάτι του…

Είναι, ίσως, γι’ αυτόν το λόγο που τραγουδάω κομμάτια του Γκαίνσμπουργκ στη σκηνή εδώ και τριάντα χρόνια... Δε θα μπορούσα ποτέ να πραγματοποιήσω αυτό το εγχείρημα χωρίς τη βοήθεια του Philippe Lerichomme, που γνώριζε τόσο καλά όσο κι εγώ κάθε τραγούδι του Σερζ, τις προτιμήσεις του, τις αδυναμίες του, ό,τι θα του άρεσε ή δε θα του άρεσε. Ο Philippe, που έγινε, αργότερα, καλλιτεχνικός διευθυντής μου στο θέατρο, γνωρίζοντας ποια τραγούδια μπορούσα να ερμηνεύσω, δίνει νέα πνοή σε κάθε συναυλία, από τα ίδια τραγούδια.

Στη συνέχεια, υπήρξα τυχερή... Ταξίδεψα στο Τόκιο για να βρεθώ κοντά στους Ιάπωνες μετά το τσουνάμι και την καταστροφή της Fukushima. Θα έδινα μια σεμνή συναυλία εκεί -ήταν ένας τρόπος για να ευχαριστήσω τους Ιάπωνες για τη στήριξή τους εδώ και σαράντα χρόνια… Έφτασα στο ξενοδοχείο, ύστερα πήγα στην αίθουσα συναυλιών… Η συγκίνηση ήταν εμφανής, και τραγούδησα σε αυτή τη μικρή σκηνή μ’ έναν πιανίστα που έγραψε εξαίσιες ενορχηστρώσεις, τόσο λεπτεπίλεπτες και συγκινητικές. Μου είπαν το όνομά του... Nobu, ένας ολοκληρωμένος συνθέτης... Με την επιστροφή μου στο Παρίσι, προσπάθησα να συγκεντρώσω χρήματα για τα θύματα των καταστροφών στην Ιαπωνία, κυρίως άστεγους... και ο μάνατζέρ μου Olivier Gluzman, μου θύμισε ότι είχα υποσχεθεί να κάνω 3-5 συναυλίες στις Ηνωμένες Πολιτείες... Πώς; Με ποιον; Σκέφτηκα το Nobu και ξεκινήσαμε την περιπέτειά μας με τα τραγούδια του Σερζ, για δύο χρόνια, με την παράσταση “Via Japan!”.

Μια μέρα, θύμισα σε κάποιον το γεγονός ότι ο Σερζ εμπνεύστηκε πολύ από την κλασική μουσική και πόσο ωραίο θα ήταν να ερμηνευτούν τα κομμάτια του με συμφωνική ορχήστρα. Πολύ γρήγορα, το εγχείρημα αυτό απέκτησε σάρκα και οστά: οι Francofolies de Montreal μου πρότειναν ν’ ανοίξω το Φεστιβάλ το 2016, με δύο συναυλίες με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Μόντρεαλ.

Τι να ερμηνεύσω, ποια τραγούδια; Ο Philippe Lerichomme είχε εξαιρετικές ιδέες...

Μια λίστα τραγουδιών... κι έπειτα ο Nobu... Μόλις άκουσα τις ενορχηστρώσεις που έγραψε για την περίσταση, είναι απαράμιλλης ομορφιάς, με τη μαγεία των Mendelssohn, Messiaen... μελωδίες τζαζ, με φαντασία και γοητεία...

Πήρα τα τραγούδια του Σερζ, τις ιδέες του Philippe και τη μαγεία του Nobu... κι έτσι, σήμερα, γεννήθηκε η Gainsbourg Symphonique!».

Πληροφορίες - Τιμές εισιτηρίων: VIP: 90 ευρώ, Α: 65 ευρώ, Β: 45 ευρώ, Γ: 35 ευρώ, Άνω Διάζωμα: 25 ευρώ, Μειωμένο: 17 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: https://www.ticketmaster.gr/ticketmaster_se_2004538.html

naftemporiki.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κασσελάκης: «Είμαι και για ηγέτης και για μπύρες- Θέλω να κυβερνήσω δύο τετραετίες»

Όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην εφ΄όλης της ύλης συνέντευξή του στον Alpha. Oι …