Από το Λονδίνο στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Η διεθνής παραγωγή «The Thread», μετά την πρεμιέρα της στο Sadler's Wells του Λονδίνου, έρχεται στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 24 Αυγούστου, σε μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που μια παράσταση ανεβαίνει στο αργολικό θέατρο εκτός πλαισίου Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.
Πρόκειται για μια παραγωγή με κορυφαίους συντελεστές -τη μουσική υπογράφει ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, τη χορογραφία ο Russell Maliphant, τα κοστούμια η Μαίρη Κατράντζου, τον φωτισμό ο Michael Hulls, ενώ η σύλληψη της ιδέας ανήκει στη Γεωργία Ηλιοπούλου.

Η παράσταση βασίζεται στον διάλογο του παρελθόντος με το παρόν. Από τη μία οι παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί που από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα φανερώνουν τη διαχρονία του ελληνικού πολιτισμού και από την άλλη ο σύγχρονος χορός. Δύο κόσμοι φαινομενικά αντίθετοι και ξένοι. Ο κόσμος της παράδοσης που εκπροσωπεί τη σταθερότητα και την εξωστρέφεια και ο κόσμος της σύγχρονης κίνησης που εκπροσωπεί την αναζήτηση και τον εσώτερο κόσμο των ανθρώπων. Οι δύο «αταίριαστοι» δρόμοι εμφανίζονται επί σκηνής και πότε αντιδικούν, πότε συμπλέουν, πότε εκθέτουν τη διαφορετικότητά τους και πότε επιδιώκουν τη συνεννόηση.

Η εξαίρετη πρωτότυπη και εμπνευσμένη για τη συγκεκριμένη παράσταση μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου έχει έντονη τη γνωστή μουσική γραφή του διεθνούς συνθέτη, ενώ πλαισιώνεται αρμονικά από εξαιρετικούς σολίστες παραδοσιακών μουσικών οργάνων (γκάιντες, λύρες, νταούλια κ.λπ.), πότε διαχωρίζοντας και πότε ενώνοντας τους δύο αυτούς κόσμους. Ο Russell Maliphant με την προσωπική του χορευτική γλώσσα τολμά, αποδομεί και ανασυνθέτει την κινησιολογία του παρελθόντος δημιουργώντας τομή στη δημιουργική του πορεία.

Russell Maliphant

Μελέτησε βαθιά, με τη βοήθεια δυο Ελλήνων δασκάλων, της Ελένης Σπαθιά και του Τάκη Καραχάλιου, τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και κατάφερε να δημιουργήσει μια μαγευτική παράσταση, άλλοτε συνομιλώντας, άλλοτε αντιπαρατιθέμενος και άλλοτε αποδεχόμενος να εντάξει αυτούσια την αρχική «χορογραφία».
Ο «χορογράφος του φωτός» Michael Hulls, που το ελληνικό κοινό τον ξέρει από τις συνεργασίες του τόσο με τον ίδιο τον Russell Maliphant όσο και τον Akram Khan ή τον Robert Lepage, δημιούργησε ένα μοναδικό φωτιστικό «σκηνικό» υψηλής αισθητικής και η ανερχόμενη δύναμη του σύγχρονου ντιζάιν Μαίρη Κατράντζου σχεδίασε τα κοστούμια της παράστασης, εμπνευσμένη από τα μινωικά αγγεία.

Πριν από τρία χρόνια, τον Ιανουάριο του 2016, γεννήθηκε η σύλληψη της ιδέας του «The Thread» από τη Γεωργία Ηλιοπούλου, ιδρύτρια και διευθύντρια της πολιτιστικής εταιρείας Λάβρυς από το 1991, η οποία αποφάσισε να υλοποιήσει μια τολμηρή ιδέα: να δημιουργήσει μια πολυδάπανη πρωτογενή παραγωγή χορού, με σπουδαίους συντελεστές διεθνούς φήμης και μια ομάδα 18 επιλεγμένων Ελλήνων χορευτών. Μια παράσταση που υπογραμμίζει στο διεθνές κοινό, τη δημιουργικότητα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.

Η παράσταση ονομάστηκε «The Thread» από τον μίτο της Αριάδνης, το νήμα που ενώνει, οδηγεί και μπορεί να μας ταξιδέψει σε κόσμους ασύμβατους φαινομενικά, φωτίζοντας υπόγειες συγγένειες που οι άνθρωποι διστάζουν να αποδεχθούν. Το νήμα που, με εργαλείο τη χορευτική τέχνη, μας υπενθυμίζει τη βάση της αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας: Από τα πολλά το ένα και από το ένα τα πολλά. Το «The Thread» είναι μια παραγωγή της εταιρίας Λάβρυς και θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 24 Αυγούστου, σε συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

gkoul@naftemporiki.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χρηματιστήριο: Κέρδη 1,33% - Σε υψηλά 14 ετών η αγορά, πάνω από τις 1.500 μονάδες

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.506,61 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,33% - Στο επίκεντρο του …