Το σχέδιο της κυβέρνησης για να μειωθεί το χρέος στο ΔΝΤ

INTIME NEWS / ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Να μειώσει το επιτόκιο που συνοδεύει τα ακριβά δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κάτω από το 3% μεσοσταθμικά επιδιώκει η κυβέρνηση.
Για αυτόν τον σκοπό η Αθήνα σχεδιάζει επαναγορά εκκρεμών δανείων ύψους 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, που σήμερα έχουν επιτόκιο 5,13%, όπως διαρρέουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.
Το σχέδιο για πρόωρη αποπληρωμή των πιο ακριβών δανείων του ΔΝΤ θα τεθεί από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα στο Eurogroup, που θα συνεδριάσει την Παρασκευή στο Ελσίνκι.
Παράλληλα θα αποσταλούν γραπτά αιτήματα προς τους δύο ευρωπαϊκούς μηχανισμούς σταθερότητας που χρηματοδότησαν το δεύτερο και το τρίτο Μνημόνιο, τον EFSF και τον ESM αντίστοιχα.
Εφόσον το Eurogroup και οι δύο μηχανισμοί δώσουν το πράσινο φως η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο μήνες. Το Ταμείο είχε παλαιότερα δηλώσει ανοιχτό στην επαναγορά, η οποία θα μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και θα δώσει λίγο δημοσιονομικό χώρο στην ελληνική πλευρά.
Η επαναγορά χρέους από το ΔΝΤ είχε προταθεί και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όμως το εγχείρημα «πάγωσε» πριν φτάσει σε επίσημο επίπεδο καθώς οι προεκλογικές παροχές προκάλεσαν την δυσφορία ορισμένων εταίρων.
Στην προσεχή συνεδρίαση του Ελσίνκι ο κ. Σταϊκούρας αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για τα βασικά σημεία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Στο περιθώριο θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο, τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις και τον απερχόμενο επίτροπο για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κινεζική διαδικτυακή πλατφόρμα Temu. Ασφάλεια καταναλωτών

17 Ευρωπαϊκές Ενώσεις Καταναλωτών[1]- μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Καταναλωτών (BEUC)- μεταξύ των οποίων και η …