Φόβοι για πλήγμα στην αγορά πετρελαίου μετά τις επιθέσεις στην Σ. Αραβία

Al-Arabiya via AP

Η πλήρης αποκατάσταση της παραγωγής πετρελαίου στην Σαουδική Αραβία θα απαιτήσει εβδομάδες εργασιών, μετά τις επιθέσεις με drones που σημειώθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου, όπως εκτίμησαν αξιωματούχοι σε διεθνή μέσα ενημέρωσης. Παράλληλα ξέσπασε διπλωματική κόντρα ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν.
Οι επιδρομές έπληξαν την Χουράις, δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπηγή του σουνιτικού βασιλείου, και την κομβική μονάδα επεξεργασίας στο Αμπάικ. Ανάγκασαν το Ριάντ να μειώσει την παραγωγή κατά 5,7 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα – δηλαδή περίπου στο μισό – που ισοδυναμεί με το 5% της παγκόσμιας προσφοράς.
Ενδεικτικά, όταν το Ιράκ εισέβαλε στο Κουβέιτ το 1990 η παγκόσμια παραγωγή μειώθηκε περίπου κατά 4 εκατομμύρια βαρέλια. Ακολούθησε ο Πόλεμος του Κόλπου.
Μέρος του κενού θα καλυφθεί χάρη στην αξιοποίηση αποθεμάτων, όμως σε μία ένδειξη της σοβαρότητας του προβλήματος η Σαουδική Αραβία έχει επικοινωνήσει με άλλα μέλη του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ). Δεν αποκλείεται να συγκληθεί εκτάκτως συνεδρίαση του Οργανισμού.
Η Σ. Αραβία, που είναι de facto επικεφαλής του ΟΠΕΚ και η μεγαλύτερη εξαγωγέας αργού στον κόσμο, ενδέχεται να ζητήσει από τα υπόλοιπα μέλη να αυξήσουν προσωρινά την παραγωγή τους ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην τροφοδοσία της παγκόσμιας αγοράς.
Οι συζητήσεις είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο και η εξέλιξή τους θα εξαρτηθεί κυρίως από την αποτίμηση των ζημιών στο Αμπάικ, όπου διοχετεύεται μεγάλο μέρος της παραγωγής του βασιλείου ώστε να μετατραπεί στις διάφορες ποικιλίες που εξάγει η χώρα.
Σημειώνεται πως την τελευταία τριετία το Ριάντ είναι υπέρμαχος της περιστολής της εξόρυξης ώστε να συγκρατείται σε ικανοποιητικά επίπεδα η τιμή του βαρελιού.
Μία πρώτη εικόνα των επιπτώσεων αναμένεται το βράδυ, όταν θα ανοίξουν οι προαναγγελίες στις αγορές της Ασίας. Σε περίπτωση ανάγκης η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας μπορεί να συντονίσει ροή στρατηγικών αποθεμάτων της Δύσης στην αγορά.
Μαίνεται εν τω μεταξύ το παιχνίδι της ευθύνης για την επίθεση. Οι σιίτες αντάρτες Χούθι, αντίπαλοι της Σαουδικής Αραβίας στον πόλεμο της Υεμένης, υποστήριξαν πως είναι υπεύθυνοι για το χτύπημα. Παρά ταύτα οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν ευθέως το Ιράν, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η επιδρομή προήλθε από την Υεμένη.
Η Τεχεράνη αρνήθηκε κάθε εμπλοκή, καταγγέλλοντας ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει την γραμμή της «μέγιστης εξαπάτησης» ώστε να δικαιολογήσει μελλοντικές εχθρικές ενέργειες.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: «Η Ελλάδα πολύτιμη σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή»

«Περιμένω με ενθουσιασμό να γνωρίσω τους Έλληνες πολίτες και να επισκεφθώ την πανέμορφη χώρα σας …