Μετεξεταστέα με τόνο η Ελλάδα στην κυκλική οικονομία

Shutterstock.com

Ουραγός στην κυκλική οικονομία είναι η Ελλάδα ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurostat.
Με βάση στοιχεία του 2016 μόλις το 1,3% των υλικών και πόρων που χρησιμοποιούνται στην ελληνική μεταποίηση, στις κατασκευές και στην παραγωγή ενέργειας είναι ανακτημένο, επαναχρησιμοποιούμενο ή προϊόν ανακύκλωσης.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι το κόστος παραγωγής στην χώρα μας είναι μεγαλύτερο κι ότι επιβαρύνουμε περισσότερο τον πλανήτη σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο κοινοτικός μέσος όρος το 2016 ήταν 11,7%, δηλαδή εννέα φορές υψηλότερος από το ελληνικό ποσοστό.
«Πρωταθλητές» στην κυκλική αξιοποίηση είναι οι Ολλανδοί, καθώς το 29% των υλικών που καταναλώνουν στην οικονομία τους προέρχεται από ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίηση. Ακολουθούν οι Γάλλοι με 19,5%.
Στην άλλη άκρη, μαζί με την Ελλάδα, βρίσκονται η Ρουμανία (1,5%) και η Ιρλανδία (1,7%).
Circularity_EU_Member_States_2016
Σημειώνεται πως η κυκλική οικονομία δεν εξαρτάται μόνον από την ανακύκλωση, όπου επίσης υστερεί η Ελλάδα, αλλά και από δομικούς παράγοντες που συνδέονται με τις μεθόδους παραγωγής και στον ορυκτό πλούτο. Παραδείγματος χάρη χώρες όπου υπάρχει μεγάλη εξορυκτική βιομηχανία ή πολλές κατασκευές έχουν χαμηλότερη κυκλικότητα.
Τον Ιανουάριο του 2018 ο ΣΕΒ είχε ζητήσει σταδιακή στροφή της Ελλάδας προς την κυκλική οικονομία, εκτιμώντας πως η νέα τάση είχε ήδη δρομολογήσει επενδύσεις ύψους 550 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Γηραιά Ήπειρο.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΟΠΕΚΑ: Αυξημένο επίδομα σε 59.000 μητέρες – Τη Μεγάλη Τρίτη η καταβολή

Οι 58.912 γυναίκες που γέννησαν εντός του 2023 και έχουν λάβει ήδη το πλήρες ποσό …