Η έκθεση για την εκλογική επίδοση ΚΙΝΑΛ και ΠΑΣΟΚ-Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή

Η ενδιάμεση έκθεση αποτίμησης της εκλογικής επίδοσης του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής από τις εκλογές του 2015 μέχρι και τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου, δόθηκε στη δημοσιότητα, λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί και αναλυθεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που ξεκινάει το απόγευμα.

Πρόκειται για την ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων του ΠΑΣΟΚ, τον Ιανουάριο του 2015, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τον Σεπτέμβριο του 2015, των ευρωεκλογών τον περασμένο Ιούνιο και, βεβαίως, των πρόσφατων εθνικών εκλογών με τη νίκη της ΝΔ.

Η έκθεση εκπονήθηκε από την Επιτροπή Αποτίμησης του Εκλογικού Αποτελέσματος, όπως είχε αναγγείλει η Φώφη Γεννηματά, τον περασμένο Ιούλιο, υπό τον συντονισμό της Εύης Χριστοφιλοπούλου και τη συμμετοχή των: Βασίλη Βαμβακά, Χαράλαμπου Βαρδίκου, Παναγιώτη Ιωακειμίδη, Δημήτρη Μάντζου, Γιώργου Μπουλμπασάκου, Φίλιππος Πετσάλνικου και Νίκου Σαλαγιάννη. Το προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθεί η συγκρότηση Focus Groups που θα ολοκληρώσουν συνολικά το έργο της επιτροπής.

Η ενδιάμεση έκθεση εμπεριέχει αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία και αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι εκλογές έγιναν σε συνθήκες ακραίας πόλωσης ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι επιχείρησαν να προσάψουν στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝΑΛ τις ευθύνες για τα μνημόνια. Και με έκδηλη παραδοχή, τονίζεται ότι «δεν μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτή τη χρέωση».

Σε ό,τι αφορά την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, αναφέρονται τα εξής: «Η στάθμιση του εκλογικού αποτελέσματος μπορεί να πάρει πολλές εκδοχές ανάλογα με το πιο είναι το σημείο αναφοράς και σύγκρισης. Τρία, πάντως, γεγονότα δύσκολα μπορούν να αμφισβητηθούν για την επίδοση του Κινήματος Αλλαγής στις εκλογές:

-Έγινε η τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας μετά από καιρό.

-Στο πλαίσιο της νέας δικομματικής πόλωσης σημείωσε μια αύξηση των ποσοστών του κατά 30% σε σχέση με το ποσοστό των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015.

-Αντιστάθηκε, αλλά δεν κατάφερε να ανασχέσει επαρκώς τις πιέσεις που δέχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εμφάνισε διαρροές προς τη ΝΔ.

Σύμφωνα με την ανάλυση του αποτελέσματος των εκλογών του Ιουλίου, το Κίνημα Αλλαγής κατέγραψε υψηλές επιδόσεις στις ηλικίες άνω των 55 ετών, σε απόφοιτους δημοτικού ως προς την εκπαίδευση, σε αγρότες και συνταξιούχους ως προς το επάγγελμα. Οι αδυναμίες του εμφανίζονται στις ηλικίες κάτω των 35 ετών, στους αποφοίτους Γυμνασίου, Λυκείου, Τεχνικών Σχολών και ΙΕΚ, καθώς και στους ανέργους και τους φοιτητές - σπουδαστές.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σημαντική μερίδα πολιτών, κυρίως ανέργων, θεωρούν υπεύθυνο της κρίσης το ΠΑΣΟΚ .

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι εξηγήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. «Παρά το γεγονός ότι υπήρχε ομόφωνη θέση του Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής για συνεργασίες στη βάση προγραμματικών συμφωνιών, μια σειρά από αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις στελεχών έδωσαν λάθος μήνυμα και αφορμή για εντεινόμενη επικοινωνιακή κριτική και πολιτικές πιέσεις», αναφέρεται. Επίσης, σημειώνεται: «Η πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση της υποκινούμενης από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αυτής πίεσης δεν απαντήθηκε με τρόπο που να μην επιτρέπει αμφιβολίες για τη θέση και τη στρατηγική μας στο μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό, ιδιαίτερα σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της ΝΔ. Για μια σημαντική μερίδα του εκλογικού σώματος η προσλαμβανόμενη ασάφεια λειτούργησε ως όχημα μετακίνησης ψηφοφόρων προς τη Ν.Δ. προκειμένου "να φύγει από την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ", αίτημα ιδιαίτερα ισχυρό, αλλά και προς τον ΣΥΡΙΖΑ στη βάση αντιδεξιών αντανακλαστικών».

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Νίκος Ανδρουλάκης: Οικογενειακές γιορτές και συναντήσεις για τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

«Όσο δυναμώνει το ΠΑΣΟΚ τόσο θα δυναμώνει η φωνή του λαού απέναντι σε μια κυβέρνηση …