Στις 12 Απριλίου οι εκλογές στα Σκόπια

Στις 12 Απριλίου θα διεξαχθούν οι πρόωρες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, όπως ανακοίνωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, μετά τη μαραθώνια σύσκεψη των πολιτικών αρχών, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 9.30 το βράδυ (ώρα Ελλάδος).

Οι πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα, είναι καταιγιστικές, μετά το «όχι» της Ε.Ε. στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ο Ζόραν Ζάεφ θα υποβάλλει άμεσα την παραίτησή του, ενώ την τύχη της χώρας θα αναλάβει υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Σ' αυτή θα συμμετέχουν προσωπικότητες και από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό - βέβαια - να επιλέγεται από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (σ.σ. του Ζόραν Ζάεφ).

«Ομόφωνη θέση όλων των πολιτικών αρχηγών είναι ότι η ευρω-ατλαντική ολοκλήρωση είναι ο στόχος μας» έγραψε στο Twitter o απερχόμενος πρωθυπουργός, λίγο μετά το πέρας της σύσκεψης.

Οι πολιτικοί αρχηγοί βρίσκονταν σε συνεχείς διαβουλεύσεις από τις 6.00 το απόγευμα, υπό την προεδρία του Στέβο Πεντάροφσκι.

Επί τάπητος ετέθη τόσο η αποτίμηση των τελευταίων εξελίξεων, όσο και η δρομολόγηση των επόμενων βημάτων, μετά την απόφαση του Ζάεφ να προαναγγείλει πρόωρες εκλογές.

«Αυτό που προτείνω είναι η οργάνωση άμεσων πρόωρων εκλογών, προκειμένου εσείς, οι πολίτες, να λάβετε την απόφαση για τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε» δήλωσε, μεταξύ άλλων, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, το μεσημέρι του Σαββάτου.

Είχε προηγηθεί το γαλλικό «βέτο» στην έναρξη των διαβουλεύσεων για την είσοδο των Σκοπίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια, κάτι το οποίο αναβάλει τη σχετική διαδικασία τουλάχιστον έως τον Μάιο του 2020 (σ.σ. τότε θα ξανασυζητηθεί το θέμα).

«Είμαστε θύματα ενός ιστορικού λάθους της Ε.Ε. Είμαι απογοητευμένος και εξοργισμένος και ξέρω, ότι το ίδιο νιώθει όλος ο λαός» πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεφ, εκφράζοντας τη λύπη του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας είχε επενδύσει μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας. Αυτό ήταν, άλλωστε, και το βασικό κυβερνητικό αφήγημα, στο πλαίσιο της εκστρατείας πειθούς για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

H στάση της Αθήνας

Ελληνικές διπλωματικές πηγές σχολίαζαν το Σάββατο ότι η Αθήνα δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις τρίτων χωρών, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών σε επίσημη ανακοίνωση του υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τις σχετικές προσπάθειες των χωρών της περιοχής να εκπληρώσουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις προκειμένου να ενταχθούν στην ευρύτερη ευρωπαϊκή μας οικογένειας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, σημείωσε πως «η θέση μας από την αρχή ήταν ξεκάθαρη». «Η συμφωνία των Πρεσπών δεν μας αρέσει, ωστόσο ισχύει. Ισχύει, όμως, όσο την τηρούν οι Σκοπιανοί. Εάν παραβιαστεί η συμφωνία, είναι λόγος καταγγελίας της συμφωνίας και άρα, τότε παύει να ισχύει».

Σχολίασε δε καυστικά: «Είναι που θα έπαιρναν και το Νόμπελ…Στη στροφή το έχασαν. Κάποιοι πίστευαν - και στην Ελλάδα και στα Σκόπια- ότι μπορούν να εκβιάσουν την ένταξη ενός κράτους στην Ε.Ε. επικαλούμενοι μόνο την επίλυση γεωπολιτικών ζητημάτων».

Δριμεία είναι η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ τόσο απέναντι στους Ευρωπαίους, τους οποίους κατηγορεί για ανευθυνότητα και αναξιοπιστία, όσο και προς την Ν.Δ.

Το πρωί της Κυριακής, ενδεικτικά, ο Χρήστος Σπίρτζης σχολίασε πως πρόκειται για μία «μεγάλη ήττα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και μεγάλο πλήγμα για τη χώρα μας».

Απογοήτευση σε Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον

Την απογοήτευσή τους για το ευρωπαϊκό «όχι» εξέφρασαν την Παρασκευή τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, όσο και ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έκανε λόγο για «ιστορικό λάθος» της Ε.Ε.

Απογοητευμένη δήλωσε και η Ουάσιγκτον, με τον εκπρόσωπο του State Department να διαμηνύει ότι «είμαστε απογοητευμένοι που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν αναγνώρισε την ισχυρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια των δύο χωρών».

Γιατί αντιδρά το Παρίσι

Σύμφωνα με πληροφορίες, αιτία του αδιεξόδου αποτέλεσε η γαλλική στάση, με τον πρόεδρο Μακρόν να μην συναινεί στην ένταξη τόσο της Βόρειας Μακεδονίας όσο και της Αλβανίας, κάτι το οποίο είχε διαφανεί και το προηγούμενο διάστημα.

Το Παρίσι φέρεται να αντιδρά στην ευρωπαϊκή διεύρυνση, επικαλούμενο την ανάγκη ολοκλήρωσης της μεταρρύθμισης της Ε.Ε. και της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Βέβαια, ενστάσεις φαίνεται ότι διατηρεί και για την επιτευχθείσα πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, ιδίως στο πεδίο της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

naftemporiki.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Τι αλλάζει στην μεταφορά χρημάτων μεταξύ λογαριασμών (εμβάσματα)

Τράπεζες: Τι αλλάζει στην μεταφορά χρημάτων μεταξύ λογαριασμών (εμβάσματα). Με διατάξεις του νόμου 5167/2024, τίθεται …