Ο θάνατος αλ-Μπαγκντάντι, οι διεθνείς αντιδράσεις και το μέλλον του «Ισλαμικού Κράτους»

Του Γιώργου Φωκιανού
gfok@naftemporiki.gr

Λίγες ώρες μετά την επίσημη ανακοίνωση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, του θανάτου του επικεφαλής της τζιχαντιστικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος», Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, το μήνυμα που περνά αποτελεί ένα χτύπημα στη διεθνή τρομοκρατία και θέτει πιο δυνατά την ανάγκη εξάλειψης του ISIS και των φρικτών πρακτικών στο όνομα της θρησκευτικής - ισλαμικής εν προκειμένω- ριζοσπαστικοποίησης.

Ο ίδιος -ο οποίος ήταν επικυρηγμένος για 25 εκατ. δολάρια- θα μπορούσε να ονομαστεί ως ο «εφτάψυχος» ηγέτης του ISIS, καθώς είχαν κυκλοφορήσει πλήθος φημών για τον θάνατό του, ωστόσο, σκοτώθηκε τελικά τα ξημερώματα της Κυριακής πυροδοτώντας τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος.

Σύμφωνα με αναλυτές ο θάνατος του Νο1 ηγέτη τρομοκρατικής οργάνωσης, μετά την «κάθαρση» του Οσάμα μπιν Λάντεν, δεν θα κρίνει πολλά αναφορικά με το μέλλον του «Χαλιφάτου», ενώ οι Αμερικανοί σημειώνουν πως έχουν ήδη στοχοποιήσει τους πιθανούς διαδόχους του.

Βασικό ρόλο στην επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων έπαιξαν, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ουάσιγκτον, οι Κούρδοι της Συρίας, τονίζοντας πως αυτοί ήταν που έδωσαν την πληροφορία για την κρυψώνα του αλ-Μπαγκντάντι έξω από την Ιντλίμπ, τον περασμένο Μάρτιο. Μία επιχείρηση που καθυστέρησε εξαιτίας της τουρκικής εισβολής στη βόρεια Συρία.

«Μοναχά ένα βήμα»

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ο θάνατος του αλ-Μπαγκντάντι επέφερε ένα βαρύ πλήγμα στο Ισλαμικό Κράτος, είναι, όμως, ένα βήμα στον αγώνα κατά της τρομοκρατική οργάνωσης. «Ο θάνατος του αλ-Μπαγκντάντι είναι ένα βαρύ πλήγμα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, όμως είναι μονάχα ένα βήμα. Μαζί με τους εταίρους μας στον διεθνή συνασπισμό, η μάχη συνεχίζεται για την τελική ήττα της τρομοκρατικής οργάνωσης. Αποτελεί προτεραιότητά μας στη Μέση Ανατολή».

Παράλληλα, η Τεχεράνη εκτίμησε ότι ο θάνατος του ηγέτη της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» δεν θα σημάνει το τέλος της οργάνωσης και της ιδεολογίας της, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της επιχείρησης «σημείο καμπής» στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Νεκρός και ο Νο 2 του ISIS;

Μετά την είδηση, από τα πιο επίσημα χείλη, για την εξόντωση του αλ-Μπαγκντάντι, οι Κούρδοι πολιτοφύλακες της Συρίας YPG έκαναν γνωστό ότι ο εκπρόσωπος Τύπου της οργάνωσης, Αμπού αλ Χασάν αλ Μουχατζίρ, σκοτώθηκε σε κοινή επιδρομή των αμερικανικών και υπό την ηγεσία των Κούρδων δυνάμεων στη βόρεια Συρία.

Συγκεκριμένα, ο διοικητής των SDF Μαζλούμ Άμπντί επεσήμανε ότι επρόκειτο για «συνέχεια της προηγούμενης επιχείρησης», ενώ περιέγραψε τον εκπρόσωπο Τύπου των τζιχαντιστών ως το δεξί χέρι του Μπαγκντάντι.

Το μέλλον του «Ισλαμικού Κράτους»

Σημειώνεται πως το Ισλαμικό Κράτος έχει χάσει σχεδόν το 98% της επικράτειας που ήλεγχε, ωστόσο, δεν έχει εξαλειφθεί καιοι αναλυτές που ασχολούνται με την περιοχή ανησυχούν για τυχόν ανάκαμψή του.

Μάλιστα, επιρρίπτουν ευθύνες και στην Άγκυρα, με αφορμή την επιχείρηση που πραγματοποιεί στη Συρία, επισημαίνοντας πως πολλοί τζιχαντιστές δραπεύτευσαν.

Τέλος, αναφέρουν πως «μολονότι απώλεσε το εδαφικό του "χαλιφάτο", το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στη Συρία ενίσχυσε τις δυνατότητές του να διεξαγάγει ανταρτοπόλεμο».


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Υπουργείο Παιδείας Τουρκίας για Γαλάζια Πατρίδα

Έτοιμη να τυπώσει ακόμα και βιβλία τα οποία θα περιλαμβάνουν και σχετικούς χάρτες με την …