ΕΕ: Οι αρχές παραμένουν δεσμευμένες ως προς την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Νίκος Δένδιας απάντησε σε όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, ότι η άρνηση των Ευρωπαίων να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων θέτει σε κίνδυνο τη Συμφωνία.

«Ο Ζόραν Ζάεφ εκμεταλλεύεται για άλλη μια φορά τα προβλήματα που περιέχει η συμφωνία των Πρεσπών, τα οποία γνωρίζαμε και είχαμε προειδοποιήσει γι΄ αυτά», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ο ΥΠΕΞ τόνισε, επίσης, ότι η Αθήνα θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την πλήρη ανταπόκριση των γειτόνων στις υποχρεώσεις τους και καλεί την αξιωματική αντιπολίτευση «να αναλογιστεί επιτέλους τις ευθύνες της για ένα ελλειμματικό erga omnes».

Πρόσθεσε πάντως πως η συμφωνία έχει ήδη παράξει αποτελέσματα, και η Βόρεια Μακεδονία αποκομίζει οφέλη καθώς έχει ανοίξει ο δρόμος προς το ΝΑΤΟ.

Καταληκτικά, ο υπουργός Εξωτερικών διαμηνύει πως η Ελλάδα επανέρχεται στον ηγετικό ρόλο που της αναλογεί στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή τη Ανατολικής Μεσογείου με υπευθυνότητα και αυτοπεποίθηση και σημειώνει ότι «η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει τη διολίσθηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας στην αρένα των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων που φαίνεται να επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ιστορικό λάθος χαρακτήρισε την απόφαση την Συνόδου Κορυφής της ΕΕ να μην αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε.

«Απομένει να καταλάβουμε τους συγκεκριμένους λόγους για την μη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. Θα συνεχίσουμε στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών να εργαζόμαστε ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να φθάσουμε σύντομα σε μια απόφαση. Συντελέστηκε ένα ιστορικό λάθος, πολύ σοβαρό, το οποίο θα πρέπει σύντομα να επανορθώσουμε» επεσήμανε μετά την συνάντηση ο Τζουζέπε Κόντε .
Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ακόμη πως η ενταξιακή διαδικασία πρέπει να συνεχισθεί και είναι ανάγκη η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Υπενθύμισε επίσης ότι η Ιταλία υποστήριζε ανέκαθεν την ένταξη των Βαλκανίων στην ΕΕ και την πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην ευρωατλαντική ολοκλήρωση.
Είναι μια περιοχή καθοριστικής σημασίας για την ασφάλεια και σταθερότητα της Ευρώπης και της Μεσογείου, τόνισε.

Σε συνέντευξη του, νωρίτερα, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βόρεια Μακεδονία και πρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος VMRO, Χρίστιαν Μιτσκόβσκι, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μη εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών εάν αναλάβει την εξουσία.

Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι «η συμφωνία παρέχει πολλά δικαιώματα στην ελληνική πλευρά» και είναι επιζήμια για τα Σκόπια.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τα διεθνή θέματα, Μάγια Κοτσίγιανσιτς, οι αρχές «παραμένουν δεσμευμένες» ως προς την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει η απόφαση για μη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην εφαρμογή της Συμφωνίας, η εκπρόσωπος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι η ΕΕ χαιρέτισε την επίτευξη της «ιστορικής συμφωνίας», χαρακτηρίζοντάς τη «σημαντικό επίτευγμα» που αποτελεί ένα «θετικό παράδειγμα» για την περιοχή των Βαλκανίων και την Ευρώπη γενικότερα.

«Εξήραμε το κουράγιο και την αποφασιστικότητα των δύο εμπλεκόμενων πλευρών» είπε και κατέληξε λέγοντας: «Πιστεύουμε ότι οι αρχές παραμένουν δεσμευμένες στη Συμφωνία και είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουν να την εφαρμόζουν καλή τη πίστει».

Υπενθυμίζεται πως σε συνέντευξή του στο Euronews, ο Ζάεφ δήλωσε ότι το «όχι» της ΕΕ στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη χώρα του, επηρεάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και μέρος της θα παγώσει.

Παράλληλα, στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα, συζητήθηκαν όλα τα διμερή θέματα, με τον Αλβανό πρωθυπουργό να τονίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι παρά την απογοήτευση της χώρας του από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη μη-εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αλβανία θα συνεχίσει στην κατεύθυνση υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων με την ίδια αποφασιστικότητα. Και αυτό γιατί είναι προς το συμφέρον της ίδιας της Αλβανίας η βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα, με την αντιμετώπιση όλων των διμερών ζητημάτων και την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, εφόσον οι χώρες αυτές πληρούν τις ενταξιακές προϋποθέσεις.

Πηγή: skai.gr/AΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Νίκος Ανδρουλάκης: Οικογενειακές γιορτές και συναντήσεις για τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

«Όσο δυναμώνει το ΠΑΣΟΚ τόσο θα δυναμώνει η φωνή του λαού απέναντι σε μια κυβέρνηση …