Συνέχιση του ράλι των ελληνικών ομολόγων «βλέπουν» οι αναλυτές μετά τις θετικές εξελίξεις γύρω από την οικονομία και τις τράπεζες (έγκριση «Ηρακλή», άρση capital controls, καλές σχέσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς και συμφωνία για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων), καθώς και την αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P την περασμένη Παρασκευή, με την αγορά να αναμένει «καλά νέα» και από τον καναδικό οίκο DBRS την 1η Νοεμβρίου.
Υπενθυμίζεται πως η S&P αναβάθμισε την Ελλάδα κατά μία βαθμίδα και στο «ΒΒ-», ευθυγραμμιζόμενη με τις Fitch και DBRS που βαθμολογούν τη χώρα τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αναβάθμισης μέσα στο επόμενο 12μηνο. Οι παράγοντες που μπορούν να την οδηγήσουν σε μία τέτοια κίνηση, σύμφωνα με τον οίκο, είναι η συνέχιση μεταρρυθμίσεων, η ενίσχυση των προοπτικών της ανάπτυξης, η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών καθώς και η σημαντική μείωση των NPΕs.
Αξίζει να σημειώσουμε πως η αγορά θεωρεί πιθανή την αναβάθμιση των προοπτικών της χώρας από την DBRS σε θετικές από σταθερές, ωστόσο δεν αποκλείει και κάποια κίνηση από τον καναδικό οίκο σε ό,τι αφορά τη βαθμολογία της Ελλάδας. Σε αυτή την περίπτωση η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας θα βρεθεί μόλις δύο βαθμίδες (τουλάχιστον) κάτω από το «όριο» του «επενδυτικού βαθμού», κάτι που θα αποτελέσει ισχυρό σήμα για τις αγορές.
Χθες οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινήθηκαν πτωτικά με το 10ετές να κλείνει στο 1,228% και το spread στις 158 μονάδες βάσης, ενώ ισχυρή βουτιά σημείωσε η απόδοση του 5ετούς ομολόγου, η οποία βρέθηκε στο ιστορικό χαμηλό του 0,441%.
«Εκτιμάμε πως το ράλι στα ελληνικά ομόλογα θα συνεχιστεί», όπως σημειώνει στην «Κ« ο Κρίστοφερ Ατφιλντ, αναλυτής της αγοράς ομολόγων στην HSBC.
Τώρα που η αγορά βλέπει πως οι δύσκολες μέρες για την Ελλάδα αποτελούν παρελθόν, το γεγονός ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κινείται πάνω από το 1% το κάνει να ξεχωρίζει στο περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων της Ευρωζώνης.
Με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια να είναι χαμηλές και με μια φιλική προς την αγορά κυβέρνηση, η Ελλάδα αναμένεται να επωφεληθεί από το «κυνήγι αποδόσεων» διεθνώς, κάτι το οποίο θα μπορούσε επίσης να υποστηριχθεί από νέες πιθανές μελλοντικές αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, όπως επισημαίνει ο κ. Ατφιλντ.
Πηγή: Καθημερινή