Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου ισχυρίστηκε την Παρασκευή ότι ο σταρ του Χόλυγουντ, Λεονάρντο Ντι Κάπριο, χρηματοδότησε εμπρησμούς στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, χωρίς να παρουσιάσει κανέν..

Μπολσονάρου: Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο χρηματοδότησε εμπρησμούς στον Αμαζόνιο

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου ισχυρίστηκε την Παρασκευή ότι ο σταρ του Χόλυγουντ, Λεονάρντο Ντι Κάπριο, χρηματοδότησε εμπρησμούς στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, χωρίς να παρουσιάσει κανένα αποδεικτικό στοιχείο.

Ο Μπολσονάρου αναπαρήγαγε στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης κατηγορίες της αστυνομίας που ανέφεραν ότι υπάρχουν «ενδείξεις» ότι εθελοντές πυροσβέστες προκάλεσαν τις καταστροφικές πυρκαγιές για να πουλήσουν τις εικόνες στο Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), το οποίο με τη σειρά του τις χρησιμοποίησε για να συλλέξει δωρεές στο εξωτερικό – μεταξύ των οποίων και μια δωρεά ύψους 500.000 δολαρίων από τον Ντι Κάπριο.

Η WWF διέψευσε κατηγορηματικά ότι δέχθηκε δωρεά από τον Αμερικανό ηθοποιό και ότι απέκτησε φωτογραφίες από πυροσβέστες.

«Αυτός ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο είναι ένας κουλ τύπος, σωστά; Δίνει χρήματα για να βάλει φωτιά στον Αμαζόνιο», είπε ο Μπολσονάρου σε σύντομες δηλώσεις μπροστά από την προεδρική κατοικία.

Ο Ντι Κάπριο αρνήθηκε ότι έδωσε δωρεά στην WWF. Με ανακοίνωση του ο ηθοποιός δήλωσε πως «ο λαός της Βραζιλίας εργάζεται για να σώσει την φυσική και πολιτιστική του κληρονομιά». Ωστόσο, τόνισε πως «Ενώ αξίζει υποστήριξης, δεν χρηματοδοτήσαμε τις οργανώσεις που στοχοποιούνται».

Ο σταρ του Χόλυγουντ είναι ένθερμος υποστηρικτής της μάχης ενάντια στην κλιματική αλλαγή, μιλά συχνά για περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως για τις πυρκαγιές στο δάσος του Αμαζονίου, Το Ίδρυμα Λεονάρντο Ντι Κάπριο που έχει ιδρύσει, και επικεντρώνεται σε σχέδια για την «προστασία των ευάλωτων και απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών άγριας ζωής», είναι μέρος της Συμμαχίας για την Γη.

Την Τρίτη, τέσσερις άνδρες της «Ταξιαρχίας των Πυρκαγιών του Αλτέρ ντου Τσάου», μιας ομάδας εθελοντών που βοηθούν τους πυροσβέστες στην Πολιτεία Παρά, συνελήφθησαν στο πλαίσιο μιας έρευνας που είναι σε εξέλιξη για τον καταλογισμό ευθυνών για τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν τον Σεπτέμβριο μια προστατευόμενη περιοχή, κοντά σε μια τουριστική ζώνη. Την Πέμπτη οι εθελοντές αφέθησαν ελεύθεροι με δικαστική εντολή.

Πολιτικοί και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις κατήγγειλαν την προφυλάκιση των τεσσάρων εθελοντών πυροσβεστών, τονίζοντας ότι είναι μέρος της απόπειρας της κυβέρνησης Μπολσονάρου να εκφοβίσει περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος έχει επανειλημμένα εξαπολύσει λεκτικές επιθέσεις και κατηγορίες εναντίον των ΜΚΟ, υποστηρίζοντας ότι βάζουν φωτιές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου προκειμένου να πλήξουν την εικόνα της κυβέρνησής του.

«Όλα δείχνουν» ότι ΜΚΟ πηγαίνουν στον Αμαζόνιο «για να βάλουν φωτιές» στο δάσος, δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής συνομιλίας μέσω Facebook που είχε με τους πολίτες στις 21 Αυγούστου.

Ο Μπολσονάρου μίλησε για τον Ντι Κάπριο την Πέμπτη κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής διαδικτυακής μετάδοσης. Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος είπε πως η WWF πλήρωσε την ΜΚΟ των πυροσβεστών για να τραβήξει φωτογραφίες από τις δασικές πυρκαγιές στον Αμαζόνιο.

«Οπότε τι έκανε η ΜΚΟ; Ποιο είναι το ευκολότερο πράγμα; Να βάλει φωτιά στο δάσος. Να τραβήξει φωτογραφίες, να φτιάξει ένα βίντεο», είπε ο Μπολσονάρου.

«(Η WWF) πραγματοποιεί μια εκστρατεία ενάντια στην Βραζιλία, επικοινωνεί με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, εκείνος δωρίζει 500.000 δολάρια». «Ένα μέρος αυτών των χρημάτων πήγε σε ανθρώπους που έβαζαν φωτιές. Λεονάρντο Ντι Κάπριο συνεισφέρεις στις φωτιές στον Αμαζόνιο... Αυτό είναι απαράδεκτο», κατέληξε ο ακροδεξιός πρόεδρος.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Δικαστικοί υπάλληλοι. Διακοπές εργασιών έως 21.3.2024

Δικαστικοί υπάλληλοι. Διακοπές εργασιών ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας συνεχίζει τις κινητοποιήσεις απαιτώντας να …