Κίεβο: 5.000 διαδηλωτές στους δρόμους κατά της «συνθηκολόγησης» με Μόσχα

Σχεδόν 5.000 διαδηλωτές κάλεσαν σήμερα τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μην ενδώσει στις πιέσεις της Μόσχας, παραμονή της συνάντησής του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη σύνοδο κορυφής στο Παρίσι για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του κόμματος του πρώην προέδρου Πέτρο Ποροσένκο συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας γι αυτή την κινητοποίηση που ονομάστηκε "Κόκκινες Γραμμές για τον Ζελένσκι".

Μέλη του ακροδεξιού κόμματος Svoboda ήταν επίσης παρόντα, πολλοί από τους συμμετέχοντες κρατούσαν πινακίδες που έγραφαν: "Όχι στη συνθηκολόγηση", "Ρωσικό αέριο - το σχοινί γύρω από τον λαιμό".

"Φοβάμαι για τα αποτελέσματα (της συνόδου κορυφής). Δεν περιμένω τίποτα καλό από τον πρόεδρό μας γιατί είναι ένας αδύναμος άνθρωπος. Φοβάμαι ότι πουλά τα συμφέροντα του κράτους", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Άννα Γκνίλιτσκα, μια 47χρονη αγρότισσα της περιοχής Ζαπορίγια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

"Με αντάλλαγμα φθηνό φυσικό αέριο που η Ρωσία μπορεί να προτείνει, ο Ζελένσκι μπορεί να κάνει παραχωρήσεις στο θέμα του Ντονμπάς και του καθεστώτος του", είπε από την πλευρά του ο Ολεκσάντρ Ζουμπτσένκο, ένας συνταξιούχος 61 ετών.

Η νέα Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας που ανακηρύχθηκε αυτοκέφαλη και ανεξάρτητη από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία πριν από έναν χρόνο, ανακοίνωσε σήμερα, Κυριακή, ότι τέλεσε προσευχές για "δίκαιη ειρήνη και νίκη του λαού μας και του κράτους μας".

Ο Ζελένσκι και ο Πούτιν θα συναντηθούν στο Παρίσι, αύριο, Δευτέρα, στην πρώτη τους συνάντηση έπειτα από γαλλο-γερμανική μεσολάβηση προκειμένου να επαναληφθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες για την ανατολική Ουκρανία. Εκεί άρχισε πριν από πέντε και πλέον χρόνια ο πόλεμος μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών, ο οποίος μετρά περισσότερους από 13.000 νεκρούς.

Η Δύση και η Ουκρανία κατηγορούν τη Μόσχα ότι χρηματοδοτεί και εξοπλίζει τους αντάρτες, κάτι που η Ρωσία αρνείται. Η σύνοδος κορυφής αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον έπειτα από τρία χρόνια παράλυσης των διαπραγματεύσεων στο πιο υψηλό επίπεδο, ακόμη κι αν οι προσδοκίες για πραγματική πρόοδο είναι ελάχιστες.

Πηγή: skai.gr

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πώς γιόρτασε ο Νίκος Ανδρουλάκης την Καθαρά Δευτέρα

Στην εξοχή πέρασε την Καθαρά Δευτέρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Μάλιστα ανέβασε φωτογραφία …