H Ελλάδα εξετάζει την πρόωρη αποπληρωμή και άλλων δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) το επόμενο έτος για να απαλλαχθεί από το ακριβό χρέος της, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
«Είναι δυνατή μία νέα πρόωρη αποπληρωμή και άλλου μέρους των δανείων του ΔΝΤ το 2020», είπε, προσθέτοντας ότι «η νέα πρόωρη αποπληρωμή θα πρέπει να φθάνει έως ένα συγκεκριμένο ποσό που θα επιτρέπει στο ΔΝΤ να διατηρήσει την παρουσία του στην Ελλάδα έως το τέλος της περιόδου μεταμνημονιακής εποπτείας».
Η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ είναι μέρος της στρατηγικής για την ανάκαμψη της Ελλάδας, είπε ο κ. Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι η Αθήνα θέλει να βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας. «Σκοπεύουμε να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να αναζωογονήσουμε κάθε πλευρά της οικονομίας», σημείωσε ο υπουργός.
Όσον αφορά τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα που είχε συμφωνήσει η Ελλάδα πριν το τέλος του τρίτου προγράμματος- 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο έως το 2022 και 2,2% στη συνέχεια - το Reuters αναφέρει ότι τα οικονομικά της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια και η Αθήνα ελπίζει τώρα ότι ο στόχος μπορεί να χαμηλώσει. Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί με τους επίσημους δανειστές το επόμενο έτος, καθώς «οι συνθήκες θα ωριμάζουν». «Είναι εφικτό ενόσω προχωρούμε με συνεκτικό και συνετό τρόπο», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «πρώτα πρέπει να τους πείσουμε (τους δανειστές) ότι οι στόχοι πρέπει να χαμηλώσουν».
Με ένα ταμειακό απόθεμα περίπου 30 δισ. ευρώ, η Ελλάδα δεν χρειάζεται επιπλέον πόρους για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της για το επόμενο έτος, αναφέρει το Reuters. Ο κ. Σταϊκούρας, όμως, δήλωσε ότι πρέπει να διατηρήσει την παρουσία της στις κεφαλαιαγορές. «Πρέπει να έχεις αλληλεπίδραση με τις αγορές», είπε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ