Ποιότητα και ανταγωνιστικές τιμές τα μυστικά των εξαγωγών , Exportgate

Όταν σκεφτόμαστε μια ελληνική εταιρεία η οποία έχει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, συνήθως σχηματίζουμε την εικόνα πως εμπορεύεται ένα τοπικής παραγωγής προϊόν, το οποίο είναι περιζήτητο εκτός της χώρας. Ωστόσο, η επιτυχία των εξαγωγών δεν καθορίζεται μόνο από τη φύση και προέλευση του προϊόντος. Η στρατηγική της επιχείρησης και οι σχέσεις που θα αναπτύξει με συνεργάτες από το εξωτερικό είναι βασικά συστατικά της επιτυχίας. 

Υπάρχει μια εταιρεία στην Κρήτη, η οποία παράγει ένα προϊόν που πολλοί δεν θα φαντάζονταν, αλλά παρ’ όλα αυτά αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία στην Ελλάδα και μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στα Βαλκάνια, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή στον τομέα της. Αυτή η εταιρεία είναι η ΜΟΒΙΑΚ Α.Ε. και δραστηριοποιείται στον πυροσβεστικό εξοπλισμό, τα ιατρικά βιομηχανικά αέρια και τον ιατρικό εξοπλισμό (home care). 

H εταιρεία ΜΟΒΙΑΚ Α.Ε. (Μονάδα Βιομηχανικών Ιατρικών Αερίων Κρήτης) ιδρύθηκε το 1977 και δημιούργησε μια μονάδα στο Ακρωτήρι Χανίων για την παραγωγή και εμφιάλωση ασετιλίνης και –λίγο αργότερα– ιατρικού οξυγόνου. Εννέα χρόνια μετά την ίδρυσή της, η εταιρεία παίρνει την τολμηρή απόφαση να δραστηριοποιηθεί στην πώληση και εμφιάλωση όλων των ειδών υγρών και αερίων, αλλά και σε μια καινούρια κατηγορία προϊόντων, αναγνωρίζοντας μια επαγγελματική ευκαιρία: την εμπορία και επιθεώρηση όλων των τύπων πυροσβεστικού εξοπλισμού. Μέσα στα επόμενα χρόνια, η εταιρεία επιδιώκει να λάβει όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και να εφαρμόσει συστήματα ελέγχου ποιότητας που θα της επιτρέψουν να προσφέρει εγγύηση ποιότητας για τα προϊόντα της, και κατά συνέπεια να διεκδικεί και εμπορικές συμφωνίες με οργανισμούς που έχουν αυστηρές απαιτήσεις και προδιαγραφές. Το 2001, η εταιρεία κάνει ένα ακόμη τολμηρό βήμα, καθώς αποφασίζει να επεκταθεί στην εισαγωγή και εμπορία ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, ορθοπεδικών ειδών και προϊόντων Home Care, αναγνωρίζοντας από νωρίς μια παγκόσμια τάση στον τομέα της υγείας, που μέχρι και σήμερα οδηγεί σε αυξημένη ζήτηση προϊόντων για ιατρική φροντίδα στο σπίτι. Σήμερα, έχει καταφέρει να καθιερωθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα brands χονδρικής πώλησης ειδών Home Care που δραστηριοποιούνται στη Νότια Ευρώπη.

Το 2005, η εταιρεία προχώρησε σε μια μεγάλη επένδυση στον τεχνολογικό της εξοπλισμό, εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα ύψους 5.500.000€ στις κεντρικές εγκαταστάσεις της στα Χανιά, που περιλάμβανε μεταξύ άλλων τη δημιουργία μιας νέας, ρομποτικής γραμμής συναρμολόγησης, νέων γραφείων και αποθηκευτικών χώρων. Η επένδυση αυτή επέτρεψε στην εταιρεία να έχει μια από τις πέντε μεγαλύτερες γραμμές παραγωγής στην Ευρώπη. 

Πέρα, όμως, από το κομμάτι της επένδυσης σε εξοπλισμό και ποιότητα παραγωγής, η εταιρεία ΜΟΒΙΑΚ αναγνώρισε από νωρίς ότι δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί πολύ αν δεν επιχειρούσε να διευρύνει το δίκτυο των συνεργατών και πωλήσεών της στο εξωτερικό. Καθώς αντίστοιχα προϊόντα παράγονται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπου στόχευε η ΜΟΒΙΑΚ, θα έπρεπε να κινηθεί έξυπνα και να βρει τους κατάλληλους συνεργάτες μέσα από τα πιο αποδοτικά κανάλια. Το 2006, η εταιρεία εξάγει ήδη σε πέντε χώρες, καθώς έχει επενδύσει στην κατασκευή αποθηκών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ώστε να εξυπηρετούνται οι μεταφορές. Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, το δίκτυο των εξαγωγών της είχε φτάσει σε 26 χώρες, ενώ σήμερα έχει πλέον αναχθεί σε παγκόσμια κλίμακα, με ένα διεθνές δίκτυο πωλήσεων σε πάνω από 72 χώρες. 

Το Exportgate βοήθησε τη MOBIAK να επεκταθεί στο εξωτερικό, καθώς πρόκειται για ένα ψηφιακό δίκτυο διασύνδεσης επιχειρήσεων, με την υποστήριξη διεθνών τραπεζικών ομίλων. Μέσα από την πλατφόρμα της Eurobank και τη συμμετοχή της στο Trade Club Alliance, η MOBIAΚ ήρθε σε επαφή με εταιρεία μέλος του Trade Club Alliance, από την οποία προέκυψε επιχειρηματική συμφωνία για εξαγωγή των προϊόντων της εταιρείας στη συγκεκριμένη αγορά. 

Το Exportgate είναι μια από τις μεγαλύτερες ηλεκτρονικές πύλες διεθνούς εμπορίου που προωθεί την επιχειρηματική δικτύωση ελληνικών και κυπριακών εταιρειών σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάσεις δεδομένων που περιέχουν στοιχεία για πάνω από 300.000 εισαγωγείς από περισσότερες από 40 χώρες. Σε αυτήν συμμετέχουν πάνω από 3.800 ελληνικές επιχειρήσεις, καλύπτοντας όλους τους δυναμικούς εξαγωγικούς κλάδους της χώρας. 

Το Exportgate βοηθά τις ελληνικές και κυπριακές επιχειρήσεις να δικτυωθούν στην παγκόσμια αγορά και να αναζητούν συνέργειες για τα προϊόντα τους σε όλο τον κόσμο, παρέχοντάς τους μια σειρά από χρήσιμα εργαλεία που δείχνουν τις τάσεις αγοράς και τη συμπεριφορά καταναλωτή ανά χώρα, απεικονίζουν τον όγκο και την αξία των εισαγωγών-εξαγωγών ανά προϊόν από και προς τη χώρα ενδιαφέροντος, παρέχουν δυναμική πληροφόρηση για μακροοικονομικά θέματα και στατιστικά στοιχεία και πρόσβαση σε βιβλιοθήκη με εμπορικές πληροφορίες για πάνω από 180 χώρες. 

Από την πρώτη ημέρα που ιδρύθηκε, πριν από 42 χρόνια, μέχρι και σήμερα, η εταιρεία MOBIAK Α.Ε. παρέμεινε πιστή στις τέσσερις αρχές της: ποικιλία, ποιότητα, ανταγωνιστικές τιμές και μεγάλα αποθέματα με άμεσες παραδόσεις. Ο κατάλογος των προϊόντων της συνεχίζει να εμπλουτίζεται, ξεπερνώντας τα 1.000 διαφορετικά είδη, ενώ η εταιρεία απασχολεί σήμερα 150 άτομα προσωπικό. Η εταιρεία εξακολουθεί να επενδύει στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού της διαρκώς, αντιμετωπίζει τους εργαζόμενούς της σαν μια ομάδα, ενώ η βάση της παραμένει σταθερή στο σημείο όπου όλα ξεκίνησαν – στα Χανιά της Κρήτης. 

 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Σεισμός τώρα στην Ζαχάρω Ηλείας

Σεισμός τώρα στην Ηλεία μεγέθους 3.1 Ρίχτερ με επίκεντρο βορειοδυτικά της Ζαχάρως Ηλείας   Γεωδυναμικό …