Θέση αντίθετη με αυτή της Κουμουνδούρου για τη συμφωνία του EastMed πήρε ο καθηγητής Αντώνης Λιάκος, µέλος του Πολιτικού Συµβουλίου του σχήματος ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συµµαχία, λέγοντας μάλιστα ότι «πρέπει να απευχηθούμε την πραγματοποίησή του».
Με ανάρτησή του Facebook o καθηγητής δικαιολογεί τη θέση του υποστηρίζοντας ότι η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed θα αποβεί μοιραία. Η Τουρκία δεν μπορεί να αποκλειστεί από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου αναφέρει, αποκαλώντας έωλη και τυχοδιωκτική τη συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου. Κάνοντας λόγο για «πολιτική αυτοχειριασμού», σχολιάζει ότι «μπλέκουμε σε διαμάχες που η Ελλάδα δεν μπορεί να ελέγξει».
Ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε πάντως υπέρ της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση για τον EastMed με την Κύπρο και το Ισραήλ, κάνοντας λόγο για μια «θετική συμφωνία που αναβαθμίζει την θέση της Ελλάδας, ως ενεργειακού κόμβου στην περιοχή και την ενίσχυση του γεωπολιτικού της ρόλου».
Η ευγενής μας τύφλωσις
«Φοβάμαι ότι η σημερινή μέρα της υπογραφής του αγωγού East-Med θα αποδειχθεί μοιραία. Πρέπει να απευχηθούμε την πραγματοποίησή του. Με την συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων στην υλοποίησή του, ακούγεται ως αιρετική και περιθωριακή φωνή κάθε αντίθετη άποψη, που λέει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η Τουρκία από τα όποια κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, ότι είναι έωλη και τυχοδιωκτική η συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου (που έχει ιδιαίτερες ευθύνες)-Ισραήλ και Αιγύπτου, και ότι μπλέκουμε σε διαμάχες που η Ελλάδα, δεν μπορεί να ελέγξει. Επιτρέψτε μου, αλλά τη θεωρώ πολιτική αυτοχειριασμού. Ελλάδα και Τουρκία, και από τη γεωγραφία και από την ιστορία είναι καταδικασμένες να ζουν μαζί, να διαπραγματεύονται, να λύνουν τις διαφορές τους και να συνεργάζονται. Όχι να βγάζει η μία τα μάτια της άλλης. Οπότε το έκαναν το πλήρωσαν ακριβά εκατέρωθεν».
Πηγή: skai.gr