«Οι προκλήσεις είναι πολλές και απαιτούν από τη χώρα μας μια νέα αντίληψη, μια νέα στρατηγική για την εξωτερική μας πολιτική. Την πολιτική αυτή διαμορφώνουμε με πνεύμα ομοψυχίας, στη βάση του κεκτημένου της εθνικής συναίνεσης στους κύριους άξονες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης, η Ελλάδα επιλέγει τον δρόμο του πατριωτισμού, διαφυλάσσει τον ευρωπαϊκό και δυτικό προσανατολισμό της και δρα στη βάση αρχών και αξιών προασπίζοντας τα συμφέροντά της, αλλά και τη διεθνή νομιμότητα». Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε άρθρο του στα «Νέα» ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Ο υπουργός συμπληρώνει πως στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται «οι άξονες της πολιτικής μας είναι σαφείς: Η Ελλάδα επανατοποθετείται στον στενό πυρήνα της EE και επαναπροσδιορίζει τις σχέσεις της με τους στρατηγικούς της εταίρους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεισφέροντας αποτελεσματικά και εποικοδομητικά στη διαμόρφωση των νέων πολιτικών που απαιτούνται για την εμβάθυνση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος [...] Επιπλέον, η Ελλάδα συμμετέχει ισότιμα στο NATO, διατηρεί όμως ισχυρές και ισότιμες σχέσεις συνεργασίας τόσο με την Κίνα όσο και με τη Ρωσία. Ενισχύει, επίσης, τις σχέσεις της με όλους τους περιφερειακούς δρώντες στην περιοχή μας, όπως είναι το Ισραήλ και η Αίγυπτος, διευρύνει το αποτύπωμά της στον αραβικό κόσμο».
Ο κ. Δένδιας υπογραμμίζει πως «στηρίζουμε σταθερά την ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων [...] Έχουμε όμως καταστήσει σαφές ότι η ελληνική στήριξη προϋποθέτει την πλήρη συμμόρφωση των βόρειων γειτονικών μας χωρών με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί φαινόμενα μη πλήρους συμμόρφωσης της Βόρειας Μακεδονίας στη Συμφωνία των Πρεσπών, ούτε εκπτώσεις στον απόλυτο και πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας από την Αλβανία».
«Στο Κυπριακό», συνέχισε ο υπουργός, «η Ελλάδα προασπίζεται σε πλήρη σύμπνοια με την Κύπρο τα κοινά μας συμφέροντα, με γνώμονα πάντοτε τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου και με στρατηγική μας επιδίωξη τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, χωρίς αναχρονιστικά πλαίσια εγγυήσεων και κατοχικά στρατεύματα. Σε αυτό το πλαίσιο, πετύχαμε, σε συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία, την ομόφωνη καταδίκη από την Ευρωπαϊκή Ένωση των παράνομων τουρκικών δραστηριοτήτων στα κυπριακά χωρικά ύδατα και στην κυπριακή ΑΟΖ. Για πρώτη φορά, μάλιστα, η ομόφωνη αυτή καταδίκη συνοδεύθηκε από πλαίσιο συγκεκριμένων κυρώσεων σε βάρος φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας.
Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και ανομία, απέναντι στην προβολή ισχύος από πλευράς της γείτονος, η Ελλάδα επιμένει στην ανάγκη διατήρησης διαύλων επικοινωνίας, ενώ προτάσσει παράλληλα μια πολιτική βασισμένη στη διεθνή νομιμότητα, μια πολιτική που δεν ανέχεται μονομερείς διεκδικήσεις, απειλές και παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ