Μητσοτάκης από Νταβός: Μεγάλη κωλοτούμπα Τσίπρα για να μείνει η χώρα στο ευρώ 

Αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία εμφανίστηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που αναφέρθηκε εκτενώς στις μεταρρυθμίσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα, την ελληνική κρίση και τις επενδύσεις.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αναμένει ρυθμό ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία στο 3% για το 2019 και στάθηκε στο γεγονός ότι κανείς δεν θα φανταζόταν πριν έξι μήνες ότι το κόστος δανεισμού της Ελλάδας σε κάποιες ημέρες θα είναι χαμηλότερο από αυτό της Ιταλίας. 

Στη συνέχεια είπε ότι η Ελλάδα ζητάει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων για να υπάρχει μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι φόροι και να υλοποιηθούν θετικές μεταρρυθμίσεις.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις δύο κρίσεις στην ελληνική οικονομία και χαρακτήρισε οδυνηρό το «πείραμα του λαϊκισμού για την Ελλάδα» με το κλείσιμο των τραπεζών και την μεγάλη κωλοτούμπα Τσίπρα για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. 

Όπως εξήγησε στόχος της κυβέρνησης είναι να πείσει τους εταίρους της να χαλαρώσουν απαιτήσεις , να δεχθούν την μείωση πρωτογενών προκειμένου να μειωθούν κι άλλο οι φόροι και να υλοποιηθούν θετικές μεταρρυθμίσεις .

Στη συνέχεια τόνισε ότι η κυβέρνηση κάνει μεταρρυθμίσεις γιατί είναι απαραίτητες για την κοινωνία και όχι γιατί το ζητάνε οι εταίροι της Ελλάδας. Επιπλέον είπε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ο τομέας της εκπαίδευσης καθώς δεν υπάρχει διασύνδεση της με την αγορά εργασίας και τον ιδιωτικό τομέα. 

Στόχος είναι η προσέλκυση επενδύσεων ύψους 100 δισ. ευρώ

Σε συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση πως εγχώριοι αλλά και ξένοι επενδυτές αντιμετωπίζουν με νέα εμπιστοσύνη την Ελλάδα.
 
«Ξένοι επενδυτές κοιτούν την Ελλάδα και για πρώτη φορά λένε ‘υπάρχει ένα πειστικό αφήγημα για επενδύσεις εδώ’». Προσέθεσε ότι η σημερινή κυβέρνηση «νίκησε τους λαϊκιστές της αριστεράς και της δεξιάς» πολιτευόμενη με μία κεντροδεξιά ατζέντα και αυτό στέλνει ένα πολύ θετικό σινιάλο σε άλλα ευρωπαϊκά κόμματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως οι αγορές έχουν αντιδράσει πολύ καλά στις εξελίξεις στη χώρα, ειδικά το τελευταίο εξάμηνο. «Οι αγορές έχουν υπάρξει πολύ καλές με την Ελλάδα από τότε που εκλεχθήκαμε, κοιτάξτε τις αποδόσεις των ομολόγων μας…». «Συγχωρείστε με, δεν ήταν ‘πολύ καλές’, ήταν ένα θαύμα», τον διέκοψε ένας από τους δύο δημοσιογράφους του διεθνούς πρακτορείου.

«Έχουμε σταθερή κυβέρνηση, δεν έχουμε εκλογές για τα επόμενα 3,5 χρόνια, έχουμε απόλυτη πλειοψηφία, υλοποιούμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, άρα γιατί να μην γίνει» κάτι τέτοιο, απάντησε ο πρωθυπουργός.

Οι δημοσιογράφοι σημείωσαν πως το Χρηματιστήριο της Αθήνας είχε την καλύτερη επίδοση παγκοσμίως το 2019, όμως ρώτησαν εάν υπάρχουν ενδείξεις για πιο μακροπρόθεσμες εισροές κεφαλαίων. Ο πρωθυπουργός απάντησε πως έργα που έχουν ξεμπλοκάρει όπως το Ελληνικό και ευρύτερες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων αποτελούν χειροπιαστές αποδείξεις για επενδύσεις με μεγάλο ορίζοντα, ενώ επισήμανε πως η κυβέρνηση εστιάζει στο ρυθμιστικό πλαίσιο και στις αδειοδοτήσεις ώστε να ενθαρρύνει τις επενδύσεις.

«Εταιρείες ρίχνουν πραγματικά χρήματα. Κάποιες από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας στις ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την Ελλάδα. Η Pfizer εγκαθιστά ένα κέντρο AI στην Ελλάδα, αξιοποιώντας το εξαιρετική δεξαμενή ταλέντου που έχουμε στη χώρα. Άρα δεν μιλάμε μόνο για τον τουρισμό, για τον ήλιο ή τις παραλίες, αλλά για μία χώρα που βγαίνει από την κρίση με πολύ γοργούς ρυθμούς. Στόχος είναι η προσέλκυση επενδύσεων ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος επτά έως οκτώ ετών», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Live: Οι δηλώσεις Μητσοτάκη και των άλλων ηγετών της Συνόδου Βορρά-Νότου από τη Φινλανδία

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου οι 4 ηγέτες και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ συζήτησαν …