Μιχαηλίδου: Υλοποιούμε βασική προεκλογική δέσμευση

Υπέρ του επιδόματος γέννησης ύψους 2.000 ευρώ τάσσονται οι εισηγητές των κομμάτων στο πλαίσιο της συζήτησης του ομώνυμου νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής. Μιλώντας επί του νομοσχεδίου που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα το βράδυ, η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, τόνισε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί μια βασική προεκλογική δέσμευση τής ΝΔ και σηματοδοτεί θεσμικά την έναρξη μιας συστηματικής προσπάθειας για την αντιμετώπισης της δημογραφικής κρίσης. Σημείωσε επίσης ότι το επίδομα, η ετήσια δαπάνη του οποίου ανέρχεται σε 173 εκ. ευρώ, μπορεί να βοηθήσει στη συλλογική ψυχολογία και τις προσωπικές σταθμίσεις πολιτών ως προς την απόφαση να ξεκινήσουν μια νέα οικογένεια.

Όπως επισήμανε, το επίδομα θα είναι ακατάσχετο, θα έχει οριζόντιο και καθολικό χαρακτήρα, ενώ οι προϋποθέσεις χορήγησής του θα είναι το εισοδηματικό όριο 40.000 ευρώ, που περιλαμβάνει το 99% των Ελλήνων, καθώς τη μόνιμη και νόμιμη διαμονή των πολιτών τρίτων χωρών, που «θεωρούμε ότι είναι χρόνος ικανός να διασφαλιστεί βιωτικός δεσμός δικαιούχου και ελληνικής κοινωνίας».

Η κα Μιχαηλίδου ζήτησε τη "συμμαχία" των κομμάτων και στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου που διασυνδέει -μεταξύ άλλων- τη χορήγηση των επιδομάτων παιδιού, στέγασης και ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με την παρουσία των παιδιών των δικαιούχων στη βασική εκπαίδευση.

Η εκπαίδευση για μας είναι ουσιαστικός μηχανισμός κοινωνικής κινητικότητας είπε η κα Μιχαηλίδου. «Είναι αδιανόητο να μιλάμε στον 21ο αιώνα για κράτος πρόνοιας άνευ διασφάλισης ότι όλοι στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Η διασύνδεση καταπολεμά τον κοινωνικό αποκλεισμό και δεν μπορεί να μην υπερψηφίζεται μια τόσο θετική διάταξη» τόνισε η υφυπουργός Εργασίας απαντώντας στην κριτική κομμάτων της αντιπολίτευσης για τιμωρητική πολιτική στις φτωχές οικογένειες.

Τέλος, η κα Μιχαηλίδου είπε ότι από 'δω και στο εξής, η καταβολή των επιδομάτων θα γίνεται την τελευταία ημέρα κάθε μήνα, καθώς είναι σημαντικό, οι δικαιούχοι να οργανώσουν τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό αλλά και οι δημόσιες υπηρεσίες να προγραμματίζουν καλύτερα το έργο τους.

«Ψηφίζουμε το επίδομα γέννησης και καταθέτουμε τροπολογία για την εφάπαξ καταβολή του» ανέφερε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου, στην ομιλία της. Σύμφωνα με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, «το νομοσχέδιο, με προκάλυμμα το επίδομα γέννησης, στην ουσία υπονομεύει την προσπάθεια για καταπολέμηση της υπογεννητικότητας, αφού στερεί από χιλιάδες δικαιούχους τρία βασικά επιδόματα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος: το ΚΕΑ, το επίδομα στέγασης και το επίδομα παιδιού που σχεδίασε και υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ». «Είναι οι περικοπές που κρύβονται στις λοιπές διατάξεις που επιχειρεί η Ν.Δ. να περάσουν ανώδυνα, με τις περικοπές αυτές η κυβέρνηση προσπαθεί να εξοικονομήσει κονδύλια από την πρόνοια για να κλείσει "τρύπες" του υπ. Εργασίας, κυρίως στο ασφαλιστικό, και το κάνει κυρίως με δύο τρόπους», είπε η κα Φωτίου ασκώντας κριτική στην προϋπόθεση 12ετούς παραμονής για πολίτες τρίτων χωρών, αλλά και στη σύνδεση παροχής επιδομάτων με την παρουσία των παιδιών στο σχολείο. Επίσης υποστήριξε τις τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ για την εξομοίωση όλων των μητέρων ΙΔΟΧ, είτε εργάζονται στον ιδιωτικό, είτε στον δημόσιο τομέα ως προς την εξάμηνη άδεια που πληρώνεται από τον ΟΑΕΔ, τη μετατροπή των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ) των Δήμων και των νομικών τους προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου σε οργανικές μονάδες των Δήμων, καθώς και στην τροπολογία για να υπάρξει ρητή συμπερίληψη των πασχόντων από πρωτοπαθή (συγγενή) ανοσοανεπάρκεια αντισωμάτων στους δικαιούχους των παροχών του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Υπέρ του επιδόματος γέννησης τάχθηκε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Μουλκιώτης. Πρότεινε ωστόσο, με βάση τα πορίσματα της διακομματικής επιτροπής για το δημογραφικό, τη σύσταση Ειδικής Γραμματείας Δημογραφικής Πολιτικής, την εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου για το Δημογραφικό από την Εθνική Επιτροπή Δημογραφικής Πολιτικής, την αύξηση του επιδόματος παιδιού για τα τρία πρώτα χρόνια ζωής του, τη δημιουργία Κέντρων Συμβουλευτικής και Υποστήριξης στους Δήμους, την επιδότηση υπογόνιμων ζευγαριών, τη μεταφορά βασικών βρεφικών ειδών στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, τη ρήτρα διατήρησης των δικαιωμάτων των πολύτεκνων οικογενειών παράλληλα με την ένταξη των τρίτεκνων οικογενειών στις πολύτεκνες, και τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών.

Όση βοήθεια κι αν προσφέρει το επίδομα, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, δεν δίνονται λύσεις στα εμπόδια που συναντά μια νέα γυναίκα, ένα νέο ζευγάρι στη δημιουργία οικογένειας από τους αντεργατικούς-αντιλαϊκούς νόμους και τα προνόμια που δίνουν οι κυβερνήσεις στους επιχειρηματικούς κολοσσούς. Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των βουλευτών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ταυτίζονται στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, όχι με κριτήριο τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες της οικογένειας, αλλά με κριτήριο το όφελος για την καπιταλιστική οικονομία.

Κριτήριο για τη χορήγηση του επιδόματος να είναι η ιθαγένεια και η καταγωγή και όχι η διαμονή στην Ελλάδα είπε η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου. Σημείωσε μάλιστα ότι εάν Έλληνες γονείς για λόγους συγκυρίας γεννήσουν εκτός Ελλάδας δεν θα δικαιούνται το επίδομα. Τάχθηκε υπέρ της άπαξ καταβολής του επιδόματος σε όλους τους Έλληνες χωρίς εισοδηματικό κριτήριο.

Από την πλευρά του ΜέΡΑ25, η Μαρία Απατζίδη εξέφρασε την αντίθεση τού κόμματός της σε ένα "βιοπολιτικό" πνεύμα χορήγησης κινήτρων για τεκνοποίηση με άπαξ επιδόματα, αλλά υπέρ της στήριξης στη γυναίκ, που έχει ήδη αποφασίσει να τεκνοποιήσει και χρειάζεται ένα φιλικό περιβάλλον για το παιδί της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Γεωργιάδης στη Βουλή: «Αραιώσατε λίγο στον ΣΥΡΙΖΑ – Δεν στεναχωριέμαι. Με κόπο θα συγκρατήσω τα δάκρυά μου»

Την παρουσία στην αίθουσα της Ολομέλειας την ώρα της συζήτησης των περίπου 10 βουλευτών του …