Μάλιστα οι επιστήμονες είναι αρκετά πιο αισιόδοξοι για τις ανεπτυγμένες χώρες όπως πχ ΗΠΑ, Καναδάς όπου κάνουν λόγο για εξάλειψη της νόσου μέχρι το 2040. Ακόμη πιο αισιόδοξη είανι η πρόβλεψη για την Αυστραλία όπου εκτιμάται ότι ο συγκεκριμένος καρκίνος θα έχει εξαλειφθεί έως το 2035, δεδομένου ότι δέκα χρόνια μετά την εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού στη χώρα, δεν υπάρχουν πλέον διαγνωσμένα περιστατικά του ιού HPV σε κορίτσια 16 έως 18 ετών.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Μπρισόν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λαβάλ του Κεμπέκ, που έκαναν τις σχετικές δημοσιεύσεις στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", εκτιμούν ότι αν έως το 2030 έχει εμβολιαστεί το 90% των κοριτσιών διεθνώς, τότε τα περιστατικά της νόσου θα μειωθούν κατά 90% μέσα σε ένα αιώνα και 60 εκατομμύρια περιπτώσεις καρκίνου τραχήλου της μήτρας θα αποφευχθούν.
Αν, εκτός από τον μαζικό εμβολιασμό, ιδίως στις φτωχότερες χώρες, το 70% των γυναικών διεθνώς ελέγχονται για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας τουλάχιστον μία έως δύο φορές στη ζωή τους και το 90% των γυναικών με διαγνωσμένες προκαρκινικές αλλοιώσεις λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία (σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας), τότε τα περιστατικά της νόσου θα μειωθούν κατά 97% και η θνησιμότητα κατά 99%, με αποτέλεσμα 72 εκατομμύρια γυναίκες να αποφύγουν τη διάγνωση του συγκεκριμένου καρκίνου και 62 εκατομμύρια το θάνατο μέσα στα επόμενα 100 χρόνια.
Παρά τις προόδους των τελευταίων ετών στις ανεπτυγμένες χώρες, όπου έχουν αυξηθεί τα επίπεδα εμβολιασμού, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας παραμένει ο τέταρτος συχνότερος στις γυναίκες παγκοσμίως και η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο σε μερικές φτωχές χώρες. Η μεγάλη πλειονότητα των περίπου 570.000 νέων περιστατικών που διαγνώστηκαν το 2018 παγκοσμίως, αφορούσαν γυναίκες σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ