Μέρκελ, Μητσοτάκης και επιχειρηματίες σε τραπέζι με 44 δισ.

Τη δρομολόγηση γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα που ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ευρώ προσδοκούν η κυβέρνηση και ένας σημαντικός αριθμός μεγάλων ελληνικών και γερμανικών επιχειρηματικών ομίλων που θα συναντηθούν στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», μαγνήτης για τους γερμανικούς ομίλους, όπως και για τους Ελληνες ομολόγους τους, οι εκτιμώμενες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 44 δισ. ευρώ που κινητοποιεί σε ορίζοντα δεκαετίας το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Ενέργειας.

Ενεργειακοί κολοσσοί όπως η EON και η RWE, γνωστοί και από το παρελθόν για το ενδιαφέρον τους για την ελληνική ενεργειακή αγορά, η Enercon, που διαθέτει ελληνική παρουσία και ειδικεύεται στις ανανεώσιμες και στην ηλεκτροκίνηση, και ελληνικοί όμιλοι όπως η Βιοχάλκο, η Μυτιληναίος, η ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή, η Sunlight αλλά και η ΔΕΗ και τα ΕΛΠΕ ταξιδεύουν στη γερμανική πρωτεύουσα σε μια πρωτοβουλία που έχουν αναλάβει η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο ίδιο πλαίσιο προσέρχονται ελληνικές και γερμανικές τράπεζες που αξιολογούν χρηματοδοτήσεις στο πεδίο αυτό, μεταξύ των οποίων και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank.

Δεκάδες ραντεβού μεταξύ επιχειρήσεων των δύο πλευρών έχουν κλειστεί για τις αρχές Μαρτίου, καθώς στις 9 του μήνα συγκαλείται το German-Hellenic Economic Forum. Το συνέδριο αυτό αποτελεί καρπό της συμφωνίας του Ελληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, οπότε και είχε επισκεφθεί το Βερολίνο.

Τότε, οι δύο πλευρές δρομολόγησαν και έκτοτε υποστήριξαν τις διεργασίες ώστε να προωθηθούν άμεσες γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη. Σύμφωνα με τα όσα είχε αποκαλύψει τότε ο πρωθυπουργός, πρόκειται για «ένα φιλόδοξο σχέδιο επενδύσεων στην πράσινη οικονομία, όπου αναμένουμε την ενεργό συμμετοχή των γερμανικών επιχειρήσεων». Η δέσμευση της γερμανικής και ελληνικής κυβέρνησης στην επιτυχία του εκφράζεται, μεταξύ άλλων, και από το γεγονός πως οι δύο ηγέτες θα συμμετέχουν στο Forum όπου και θα κάνουν παρεμβάσεις. Τον ρόλο των επισπευδόντων για την επιτυχία των συναντήσεων ανέλαβαν αφενός ο Γερμανός ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Π. Αλτμάιερ, και αφετέρου ο Ελληνας υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, οι οποίοι και θα ανοίξουν επίσημα τις εργασίες της διάσκεψης. H ελληνογερμανική αυτή επιχειρηματική προσέγγιση δεν αποτελεί μεμονωμένη ή αποσπασματική ενέργεια, καθώς εκτός από το Forum του Βερολίνου έχουν προγραμματιστεί και άλλες συναντήσεις με κορωνίδα για το 2020 τη συμμετοχή της Γερμανίας ως τιμώμενης χώρας στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο.

Τα πάνελ και τα εργαστήρια του Forum είναι αφιερωμένα στη διερεύνηση των δυνατοτήτων καινοτομίας και επενδύσεων, καθώς και σε θέματα όπως η πράσινη οικονομία, η χρηματοδότηση και οι επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Το Green Deal

Η ελληνική κυβέρνηση έχει εξειδικεύσει τα μέτρα για την ενέργεια και το κλίμα που υπηρετούν το Green Deal στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) –το οποίο έχει χρονικό ορίζοντα έως το 2030– και στη Μακροπρόθεσμη Στρατηγική για το 2050.

Κεντρικός στόχος του ΕΣΕΚ είναι η μείωση των συνολικών εκπομπών του αερίου του θερμοκηπίου έως το 2030 πάνω από 50% σε σχέση με τα επίπεδα του 2005. Το ΕΣΕΚ προβλέπεται να επιτευχθεί μέσω ενός βασικού τριπτύχου:
– Την απολιγνιτοποίηση της οικονομίας έως το 2028, με σβήσιμο όλων των εν λειτουργία λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2023.
– Την αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα στο 35% έως το 2030, από περίπου 18% που κυμαίνεται σήμερα.
– Την εξοικονόμηση ενέργειας ώστε η τελική κατανάλωση ενέργειας το 2030 να είναι μικρότερη από αυτή του 2017.

Στο επίκεντρο της επενδυτικής δραστηριότητας, που όπως έχει υπολογιστεί από το ΥΠΕΝ μπορεί να φθάσει στα 44 δισ. ευρώ, αναμένεται να βρεθούν:
– Τα νέα έργα ΑΠΕ, όχι μόνο αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, αλλά και άλλες τεχνολογίες, όπως η γεωθερμία και τα offshore πάρκα.
– Η ανάπτυξη και ψηφιοποίηση των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού.
– Οι υποδομές φυσικού αερίου (εγχώρια δίκτυα, διασυνοριακοί αγωγοί, υποδομές αποθήκευσης, τερματικοί σταθμοί).
– Οι δράσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, ειδικά στα κτίρια και στις μεταφορές.
– Η διαχείριση αποβλήτων και τα μέτρα προώθησης της κυκλικής οικονομίας.

Θέσεις εργασίας

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο από την ανάπτυξη των ΑΠΕ και την υλοποίηση των δράσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν περί τις 60.000 μόνιμες θέσεις εργασίας σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που θα παρουσιαστούν στο Βερολίνο. Είναι επίσης προφανές ότι το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 συνιστά ένα από τα βασικά εργαλεία για την υποστήριξη των επενδύσεων σε αρκετές κατηγορίες παρεμβάσεων.

Πηγή: Καθημερινή


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Live: Οι δηλώσεις Μητσοτάκη και των άλλων ηγετών της Συνόδου Βορρά-Νότου από τη Φινλανδία

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου οι 4 ηγέτες και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ συζήτησαν …