«Μποτιλιάρισμα» με πολεμικά πλοία 44 στόλων στη Μεσόγειο και σενάριο για θερμό επεισόδιο

Οι πρεσβευτές ΗΠΑ, Ισραήλ και Τουρκίας, όπως και εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών κάθισαν στο ίδιο τραπέζι σε εκδήλωση που διοργάνωσε το «Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη» με θέμα «προϋποθέσεις για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Την εκδήλωση παρακολούθησε και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ χαρακτήρισε «πολύ πετυχημένη» την επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ενώ για τα ενεργειακά σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει επανέλθει στην Αν. Μεσόγειο ως ενεργειακή δύναμη και ως hub υποδομών.

Η Ουάσινγκτον ενδιαφέρεται και πάλι για την Αν. Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Και ο Αμερικανός διπλωμάτης κατέδειξε την πολυπλοκότητα των σχέσεων στην περιοχή, υπό το πρίσμα των δύο βασικών ζητημάτων: περιφερειακή ασφάλεια και ενέργεια.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ρόλο που έπαιξε στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ο Ευάγγελος Αποστολάκης που συμμετείχε σε πάνελ της εκδήλωσης.

Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει να έχουν συμμαχικές σχέσεις με την Τουρκία -και αυτός είναι ο βέλτιστος δρόμος, είπε ο Τζ. Πάιατ. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν συνεχίσουν να υπάρχουν εντάσεις στην περιοχή και διεκδίκηση για το ποιος θα πάρει μεγαλύτερο μερίδιο στην πίτα, τότε μόνο καταστροφή μπορεί να προκύψει. Οι ΗΠΑ δεσμεύονται για στρατηγική συμμαχία με την Ελλάδα παρά ποτέ, είπε χαρακτηριστικά.

«Μποτιλιάρισμα» πολεμικών στόλων στη Μεσόγειο

Αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο πλέουν πολεμικά πλοία από τους στόλους 44 χωρών, σημείωσε ο Μπ. Οζουγκεργκίν, νέος πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο σύνολο των τουρκικών θέσεων και τις διαφορές με τα γειτονικά κράτη. Μας ενδιαφέρουν, όπως είπε, οι πρόσφυγες εντός και εκτός της τουρκικής επικράτειας, οι θαλάσσιες ζώνες να είναι ξεκάθαρες και όχι μόνο για μας, θέλουμε ανοιχτούς αεροδιαδρόμους που κανείς δεν μπορεί να οικειοποιηθεί.

Υπογράμμισε την τουρκική αποφασιστικότητα, όπως επισήμανε, για έντιμη και νομικώς αποδεκτή λύση στο θέμα των ενεργειακών πηγών, με τον ταυτόχρονο ισχυρισμό ότι οι υδρογονάνθρακες θα πρέπει να γίνουν κίνητρο για ειρήνη και ευημερία - όχι για συγκρούσεις.

Σε ό,τι αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε: Χρειάζονται υπεύθυνες συμπεριφορές για να αντιμετωπισθεί η ξεροκεφαλιά. Και ζήτησε να μην προωθούνται περίεργοι, καιροσκοπικοί μηχανισμοί, όπως ο Eastmed.

Ο Γ. Αμράνι, πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ελλάδα, ανέπτυξε εννέα αρχές για την αντιμετώπιση της σύνθετης κατάστασης στην Αν. Μεσόγειο. Μεταξύ αυτών, σημείωσε ότι η θρησκεία πρέπει να μείνει μέσα στις συναγωγές, τις εκκλησίες και τα τζαμιά.

Κατά τον ίδιο, οι ΗΠΑ δεν μπορεί να παραμένουν στα μετόπισθεν και να εκχωρούν εξουσία σε τρίτες χώρες, ενώ κάλεσε την Ελλάδα να ξαναδεί θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αναφερόμενος στη χώρα μας είπε ότι έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, ρόλο που δεν αντίκειται, όπως ανέφερε, στις ήδη αναπτυχθείσες σχέσεις με τον αραβικό κόσμο.

Ποια η θέση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Την ελληνική προσέγγιση παρουσίασε ο Κυρ. Λουκάκης, γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών. Υπογράμμισε το αδιέξοδο στο Κυπριακό λόγω των τουρκικών θέσεων.

Η ανακάλυψη ενεργειακών πηγών σε συνδυασμό με τη δυνατότητα αξιοποίησής τους συνιστά δεδομένο αλλαγής παιχνιδιού, παρατήρησε ο ίδιος για να προσθέσει: το θέμα αυτό λειτούργησε ως μεγεθυντικός φακός ευκαιριών αλλά και προβλημάτων.

Προϋπόθεση για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι να μην παίρνει κανείς παλαιά και νέα δεδομένα ως αφορμή ή μονόδρομο σύγκρουσης αλλά ως ευκαιρία ανάπτυξης και ευημερίας μέσα από συνέργειες. Αυτή είναι η επιλογή της Ελλάδας, ανέφερε ο Κυρ. Λουκάκης υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχουν για την Αθήνα οι τριμερείς, πολυμερείς συνεργασίας.

Η εποικοδομητική στάση της χώρας και η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων απαιτούν την καθημερινή και σε όλα τα πεδία αναμέτρηση με πρακτικές και ενέργειες που αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο και, εν τέλει, με αντικρουόμενα συμφέροντα, ανέφερε και συνέχισε: Η ασυνέπεια λόγων και έργων, η κλιμάκωση ενεργειών εκτός κάθε λογικής, οι επιθετικές ρητορικές δείχνουν έλλειψη ειλικρίνειας και καλής πίστης, που είναι αναγκαία για κάθε ουσιαστικό διάλογο.

Η πρόταση Διαμαντοπούλου

Τον τόνο έδωσε η πρόταση της Άννας Διαμαντοπούλου για πολυμερή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο -κατά το πρότυπο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, και παρότι δεν υπάρχουν αναλογίες, όπως διευκρίνισε. Μια συζήτηση που αξίζει -όπως τόνισε- να ξεκινήσει από Πανεπιστήμια και think tanks.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης υπογράμμισε ότι ο πραγματικός διαχωρισμός είναι μεταξύ αυτών που είναι ειλικρινείς και εκείνων που ψαρεύουν στα θολά νερά της πατριδοκαπηλίας.

Η Τουρκία είναι παράκτιο κράτος και έχει δικαιώματα που πηγάζουν από τη γεωγραφική αυτή θέση, σε Αιγαίο και Μεσόγειο, όχι όμως αυτά που εκείνη νομίζει, παρατήρησε ο βουλευτής.

Τόνισε ότι θα ήταν κρίμα να χαθεί η ευκαιρία για την Τουρκία να μην εκμεταλλευθεί την επανεκκίνηση που κάνει σήμερα η Ελλάδα με έναν πρωθυπουργό που προέρχεται από τη φιλελεύθερη, ρεαλιστική παράδοση στη χώρα μας, που πραγματικά πιστεύει στη συνεργασία, ειλικρινά στην προσέγγιση προς όφελος και των δύο χωρών.

Ο ίδιος επέστησε την προσοχή στο ότι υπάρχουν συνθήκες που διαρκώς φλερτάρουν με ατύχημα και το ερώτημα που τίθεται, είναι αν θα λύσουμε τις ελληνοτουρκικές διενέξεις, πριν ή μετά από κάποιο επεισόδιο, με τον ίδιο να παίρνει αμέσως θέση: Πριν, και καλύτερα μόνοι μας, από το να μας βάλουν άλλοι στο τραπέζι.

«Να βάλουμε νερό στο κρασί μας»

Ο βουλευτής τάχθηκε κατά της ακινησίας, με την ταυτόχρονη παρατήρηση ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται γρήγορα, απτά αποτελέσματα. Η ελληνική κυβέρνηση είναι απολύτως προσηλωμένη στο δρόμο του διαλόγου αλλά και αποφασισμένη ταυτόχρονα να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα, και πέρα από τα παραδοσιακά εργαλεία, προκειμένου να προασπίσει το εθνικό συμφέρον.

εκδηλωση διαμαντοπουλου

Όλοι πρέπει να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας και να βάλουμε νερό στο κρασί μας, άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο, παρατήρησε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης.

Θέλουμε λύσεις out of the box που θα ταράξουν τα νερά, επέμεινε η Άννα Διαμαντοπούλου, θυμίζοντας ότι και το Ελσίνκι, όταν κατατέθηκε, ήταν κάτι έξω από τα συνηθισμένα, με αντιδράσεις σε Ελλάδα και Τουρκία… Να μην συνεχίζουμε τον αδιέξοδο διάλογο που οδηγεί στα κανόνια, σημείωσε η ίδια.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Δικαστικοί υπάλληλοι. Διακοπές εργασιών έως 21.3.2024

Δικαστικοί υπάλληλοι. Διακοπές εργασιών ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας συνεχίζει τις κινητοποιήσεις απαιτώντας να …