Η Προανακριτική ζητά να εξεταστεί το καθεστώς προστασίας σε Σαράφη-Κελέση

Της Ναντιν Χαρδαλιά

Να εξετάσει αν συντρέχουν οι λόγοι διατήρησης του καθεστώτος προστασίας του «Μάξιμου Σαράφη» και της «Αικατερίνης Κελέση», αποφάσισε - κατά πλειοψηφία - να ζητήσει η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλειο Πλιώτα, στον οποίο μεταβαίνει κλιμάκιο στις 2 το μεσημέρι για την επίδοση σχετικής επιστολής, στην οποία θα παρατίθενται όλα τα πραγματικά περιστατικά που έχουν προκύψει με την άρνηση των μαρτύρων για δια ζώσης εξέταση και την παρακράτηση εγγράφων από την Εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, που κρίνεται ότι παρεμποδίζουν την έρευνά τους.

Η πρόταση κατατέθηκε από τη ΝΔ και στηρίχθηκε από το Κίνημα Αλλαγής, ως μία μέση λύση για τον γόρδιο δεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων. Στις «κουκούλες» και την εξέταση με ηλεκτρονικά μέσα επέμεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την πάγια θέση του για άρση της ανωνυμίας των μαρτύρων διατύπωσε εκ νέου το ΚΚΕ διαφωνώντας με «μεσοβέζικες» λύσεις.

«Θέλουμε να έχουμε όλα τα έγγραφα που ζητούμε.  Η πρότασή μας είναι  να καταγραφούν τα πραγματικά περιστατικά, όλες οι απόψεις και όλες οι προτάσεις οι σημερινές και να απευθυνθούμε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να κρίνει το καθεστώς των μαρτύρων», ήταν η πρόταση της ΝΔ όπως διατυπώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση από τον εισηγητή του κόμματος, Θάνο Πλεύρη.

Στην επιστολή προς τον κ. Πλιώτα θα καταγράφεται κατά πληροφορίες η απόφαση της πλειοψηφίας για εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων υπό τις ίδιες συνθήκες που αυτό συνέβη ενώπιον του αντεισαγγελέα του Α.Π. Λάμπρου Σοφουλάκη τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς και οι θέσεις των άλλων κομμάτων για εναλλακτικό τρόπο εξέτασης, όπως και η στάση «καπνός» των δύο μαρτύρων, αλλά και η συμπεριφορά της Ελένης Τουλουπάκη να παρακρατά μείζονα έγγραφα της δικογραφίας από την Επιτροπή και κατόπιν τούτου θα τον καλούν να εκτιμήσει το καθεστώς των αποκαλούμενων «Σαράφη» και «Κελέση».  

Η πρόταση της ΝΔ που υπερψήφισε το ΚΙΝΑΛ και θα διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα του Α.Π

Θάνος Πλεύρης (ΝΔ): Η απόφαση που στήριξαν όλα τα κόμματα της Επιτροπής πλην του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να εξετασθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που εξετάσθηκαν από αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Δεν έχουμε τον απαιτούμενο από τον νόμο σεβασμό να μας αποστέλλονται τα έγγραφα που ζητάμε. Οι μάρτυρες αρνήθηκαν να προσέλθουν. Με υπαιτιότητα της Εισαγγελίας Διαφθοράς έχουν διαρρεύσει ονόματα.

Θέλουμε να εξετασθούν οι μάρτυρες με τους ίδιους όρους που εξετάσθηκαν οι μάρτυρες στον Άρειο Πάγο.

Θέλουμε να έχουμε όλα τα έγγραφα που ζητούμε.

Η πρότασή μας είναι  να καταγραφούν τα πραγματικά περιστατικά, όλες οι απόψεις και όλες οι προτάσεις οι σημερινές και να απευθυνθούμε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να κρίνει το καθεστώς των μαρτύρων.

Επίσης να γνωστοποιηθεί στον Άρειο Πάγο η στάση και η καθυστέρηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς αναφορικά με τα αιτήματα (αποστολή κρίσιμων εγγράφων της δικογραφίας) της Επιτροπής.

Αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ - επιμένει σε εξέταση με αλλοίωση φωνής από άλλη αίθουσα

«Έχουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Προτείνω να αναστοχασθούμε. Εμείς προτείνουμε να εξετασθούν οι μάρτυρες όπως μας λέει η ΓΑΔΑ. Οι μάρτυρες να είναι σε ένα δωμάτιο και εμείς σε διπλανό και να υπάρχουν ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης. Πρέπει να προστατευθούν οι μάρτυρες. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού», φέρεται να επισήμανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας.

Β. Κεγκέρογλου: Τέλος στις πολιτικές σκοπιμότητες

«Δεν πρέπει να ξεφύγουμε από τον σκοπό μας που είναι η αποκάλυψη της αλήθειας. Και αυτό θα γίνει με όλα τα μέσα που μας δίνει ο νόμος. Όποιοι έχουν να εισφέρουν σε αυτή την υπόθεση πρέπει να καταθέσουν όπως ο νόμος ορίζει. Η πρωτοβουλία που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ απαντήθηκε από τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Τέλος με τις πολιτικές σκοπιμότητες. Η Επιτροπή έχει αρμοδιότητες εισαγγελέως. Υπάρχει άρα προηγούμενο. Οι μάρτυρες έχουν εξετασθεί από τον κ. Σοφουλάκη», σημείωσε αιχμηρά κατά πληροφορίες ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου.

Επανέλαβε, δε, το ερώτημα, ως προς την αιτία που η Εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη δεν αποστέλλει στην Επιτροπή το σύνολο των εγγράφων της δικογραφίας Novartis. «Είναι νόμιμο να μην τα στέλνει; Ποιος αρνείται τελικά να λάμψει η αλήθεια; Να τοποθετηθούν όλοι οι εισηγητές επ’ αυτού», τόνισε ο ίδιος.

Ν. Καραθανασόπουλος: Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει 10 μέρες κοσκινίζει

« Δεν μας αρέσουν οι επιφυλάξεις. Εμείς προτείνουμε ως Επιτροπή την ανάκληση του καθεστώτος προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων.  Επιτροπή μας πρέπει να κάνει αίτημα άρσης του καθεστώτος προστασίας και να εξετασθούν κανονικά οι μάρτυρες. Και βεβαίως ο καθένας παίρνει τώρα ξεκάθαρα την ευθύνη των πράξεών του», φέρεται να σημείωσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, επανακαταθέτοντας την πρόταση του ΚΚΕ για ευθύ αίτημα άρσης της ανωνυμίας των μαρτύρων.

Ο ίδιος χαρακτήριζε λίγη ώρα αργότερα την όλη διαδικασία «καραναβάλι», σχολιάζοντας με δηκτικό τρόπο την απόρριψη της πρότασης του κόμματός του από την πλειοψηφία με τη φράση «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει. Δεν θέλουν να ζυμώσουν». 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Συνομιλίες Ελλάδας - Τουρκίας: Καλό κλίμα, καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές στον 6ο γύρο

Λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία - Τι …