Κατά της αναστολής του Συμφώνου Σταθερότητας λόγω των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού τάσσεται Ο Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στην έκτακτη εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ για τον κορωνοϊό και τις επιπτώσεις του στην οικονομία που θα μεταδοθεί απόψε Δευτέρα στις 23.00.
Μιλώντας αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), χαρακτηρίζει την επιδημία ως «σοβαρό, αλλά προσωρινό πρόβλημα». Προεξοφλεί πάντως επιβράδυνση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη, και περιγράφει τα μέτρα που αναμένεται να αποφασίσει το Eurogroup την επόμενη εβδομάδα.
«Το Eurogroup ξεκίνησε να συζητά για το θέμα ήδη την προηγούμενη εβδομάδα, έγινε τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών βεβαίως,
και προετοιμάζουμε τώρα τη συνεδρίαση του Eurogroup που θα γίνει σε μία εβδομάδα, την επόμενη Δευτέρα και σίγουρα οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για το τι μπορεί να γίνει, τι είναι λογικό» τόνισε ο γερμανός τεχνοκράτης για τον κορωνοϊό.
Ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι ένα μέτρο που είναι σημαντικό είναι η παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις οι οποίες επηρεάζονται από τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης, «διότι αν υπάρξει προσωρινή έλλειψη ρευστότητας δε θέλουμε οι επιχειρήσεις αυτές να χρεοκοπήσουν, θεωρώ ότι είναι σημαντικό να τις βοηθήσουμε». «Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι να το κάνουμε αυτό, διαφορετικές χώρες έχουν διαφορετικά εργαλεία για το κάνουν αυτό, κάποια από αυτά έχουν τεθεί σε εφαρμογή ήδη, όπως η Γερμανία υιοθέτησε ορισμένα από τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης χθες το βράδυ και οι υπουργοί στο Eurogroup σε μία εβδομάδα θα συζητήσουν για αυτό τι είναι λογικό, ποια είναι τα διαθέσιμα εργαλεία σε κάθε χώρα τα οποία θα βοηθήσουν να ξεπεράσουμε αυτήν την προσωρινά σημαντική επιδείνωση στις οικονομικές εξελίξεις» εξήγησε.
Δε νομίζω ότι θα υπάρξουν αποφάσεις για μείωση της φορολογίας σε κάθε χώρα, δε νομίζω ότι αυτός είναι ο ρόλος του Eurogroup
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ εξήγησε: «δε νομίζω ότι θα υπάρξουν αποφάσεις για μείωση της φορολογίας σε κάθε χώρα, δε νομίζω ότι αυτός είναι ο ρόλος του Eurogroup, σε αυτή τη συγκυρία νομίζω ότι είναι σημαντικό να μάθουμε από το παράδειγμα άλλων χωρών, ποια είναι χρήσιμα μέτρα για να ξεπεράσουμε αυτό το προσωρινό πρόβλημα, το οποίο αν και σοβαρό, είναι προσωρινό πρόβλημα, και εφαρμόζοντας μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας είναι ένας τρόπος, τα συστήματα που υπάρχουν σε ορισμένες χώρες για τη διατήρηση των μισθών εργαζομένων, μπορεί να δουλεύουν λιγότερες ώρες, αλλά λαμβάνουν το μισθό και τις αποδοχές τους, είναι ένας ακόμα τρόπος για να ξεπεράσουμε τέτοιου είδους προσωρινά προβλήματα».
Αποκτήσαμε, είπε, σχετική εμπειρία σε κάποιες χώρες το 2009, αλλά δεν θα περίμενα να ληφθεί μία απόφαση για όλη την Ευρώπη. Πιστεύω ότι η κατάσταση διαφέρει από χώρα σε χώρα, και επίσης τα διαθέσιμα εργαλεία διαφέρουν από χώρα σε χώρα.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, δεν υπάρχει καμία απολύτως ανάγκη να αναστείλουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, γιατί το Σύμφωνο μπορεί να εφαρμοστεί με ευελιξία, ειδικά σε περιπτώσεις πραγματικών κρίσεων.
«Το Σύμφωνο πάντα προέβλεπε ότι είναι δυνατή η λήψη ειδικών μέτρων κατά τη διάρκεια μίας κρίσης, ακόμα και ο στόχος για δημοσιονομικό έλλειμμα 3%, το οποίο συνήθως αποτελεί το ανώτατο όριο για δημοσιονομικά ελλείμματα, μπορεί να ανασταλεί, δεν πιστεύω ότι είμαστε σε αυτό το σημείο, αλλά είναι μία πιθανότητα. Αυτό συνέβη το 2009, υπήρξε μία συλλογική απόφαση από όλες τις χώρες στην ΕΕ να αναστείλουν προσωρινά αυτή την επίδοση αλλά αυτό είναι μέρος του Συμφώνου» σχολίασε και πρόσθεσε:
«Ως εκ τούτου, δεν υφίσταται ζήτημα αναστολής, είναι ζήτημα να αποφασίσουμε πότε θα πρέπει να κάνουμε το βήμα αυτό, δεν περιμένω να συμβεί την επόμενη Δευτέρα αλλά είναι θετικό να γνωρίζουμε ότι έχουμε την ευελιξία η οποία μπορεί να χρειαστεί».
Αναλυτικά ολόκληρη η συνέντευξη του Επικεφαλής Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκιλνικ στην Σία Κοσιώνη
Κοσιώνη: Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη κ. Ρέγκλινγκ, φαίνεται πως ο κορωνοϊός αποτελεί σοβαρό πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία, σήμερα επικρατεί πανικός στις παγκόσμιες αγορές και οι τιμές του πετρελαίου καταρρέουν. Η πρώτη ερώτηση είναι τι είδους απειλή θεωρείτε ότι αντιμετωπίζουμε;
Ρέγκιλνικ : Έχουμε πρόβλημα υγείας στον κόσμο και ξεκίνησε στην Ασία, στην Κίνα. Τα καλά νέα είναι πως η Κίνα θεωρώ ότι έχει περάσει τα χειρότερα, άρα έχουν ξεπεράσει το αποκορύφωμα της κρίσης και επιστρέφουν στην ομαλότητα το οποίο είναι σημαντικό για την κινεζική οικονομία, για την παγκόσμια οικονομία, διότι υπήρχαν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα καθώς οι Κινέζοι προμηθευτές δεν μπορούσαν να προμηθεύσουν με προϊόντα την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Επίσης η ζήτηση από την Κίνα για ευρωπαϊκές εξαγωγές αναμένεται να εξομαλυνθεί. Άρα αυτά είναι τα καλά νέα, αλλά νιώθουμε πλέον στην Ευρώπη τις επιπτώσεις του ιού συγκριτικά με δύο μήνες πριν και πιστεύω ότι στην Ευρώπη το αποκορύφωμα είναι ακόμα μπροστά μας. Άρα τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τον ιό πιθανότατα θα ενταθούν τις επόμενες εβδομάδες και αυτό που μας ανησυχεί τώρα είναι οι οικονομικές επιπτώσεις από αυτό. Εξαρτώνται βέβαια από το χρονικό διάστημα που ο ιός θα έχει αρνητική επίδραση, κανείς δεν γνωρίζει για πόσο. Αλλά θεωρώ ότι είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε ότι τώρα η ανάπτυξη παγκοσμίως θα είναι μικρότερη σε σχέση με αυτό που περιμέναμε δύο, τρεις μήνες πριν, άρα η ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερη, στην Ασία, στην Κίνα, αλλά και στην Ευρώπη επίσης ξεκάθαρα και πρέπει να ζήσουμε με τις επιπτώσεις.
Κοσιώνη: Είναι μόνο αυτό ή υπάρχουν και ανησυχίες ότι ίσως η παγκόσμια οικονομία οδηγείται σε νέα περίοδο ύφεσης;
Ρέγκιλνικ : Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο αυτό πιστεύω ότι η ανάπτυξη το πρώτο μισό του 2020 θα είναι αισθητά χαμηλότερη από ότι περιμέναμε πριν από ένα ή δύο μήνες. Το πόσο είναι δύσκολο να πούμε αλλά πιστεύω ότι θα είναι ξεκάθαρα κάτω από τις προηγούμενες προσδοκίες. Οι αγορές αντιδρούν σε αυτό αλλά οι αγορές επίσης αντιδρούν υπερβολικά μόλις υπάρχει κινητικότητα, ήδη αυτό ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα. Ο πόλεμος της τιμής του πετρελαίου που είναι τώρα σε εξέλιξη δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον κορωνοϊό, συμβαίνει επιπρόσθετα όλων των άλλων και θα επηρεάσει αρκετές επιχειρήσεις, άρα αυτό προσθέτει μία επιπλέον ανησυχία στις πυρετώδεις εξελίξεις στις αγορές. Αλλά αν συνδυάσουμε όλα αυτά, θα πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα σημαντικά μειωμένο ρυθμό ανάπτυξης από αυτό που νομίζαμε πρόσφατα.
Κοσιώνη: Τι μπορούμε να κάνουμε στην Ευρώπη για να σταματήσουμε τις επιπτώσεις από την εξάπλωση του ιού; Στις 16 Μαρτίου θα συνεδριάσει το Eurogroup, θα πρέπει να περιμένουμε τη λήψη έκτακτων ειδικών μέτρων;
Ρέγκιλνικ : Το Eurogroup ξεκίνησε να συζητά για το θέμα ήδη την προηγούμενη εβδομάδα, έγινε τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών βεβαίως, και προετοιμάζουμε τώρα τη συνεδρίαση του Eurogroup που θα γίνει σε μία εβδομάδα, την επόμενη Δευτέρα και σίγουρα οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για το τι μπορεί να γίνει, τι είναι λογικό. Πιστεύω ότι ένα μέτρο που είναι σημαντικό είναι η παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις οι οποίες επηρεάζονται από τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης, διότι αν υπάρξει προσωρινή έλλειψη ρευστότητας δε θέλουμε οι επιχειρήσεις αυτές να χρεοκοπήσουν, θεωρώ ότι είναι σημαντικό να τις βοηθήσουμε. Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι να το κάνουμε αυτό, διαφορετικές χώρες έχουν διαφορετικά εργαλεία για το κάνουν αυτό, κάποια από αυτά έχουν τεθεί σε εφαρμογή ήδη, όπως η Γερμανία υιοθετήσει ορισμένα από τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης εχθές το βράδυ και οι υπουργοί στο Eurogroup σε μία εβδομάδα θα συζητήσουν για αυτό τι είναι λογικό, ποια είναι τα διαθέσιμα εργαλεία σε κάθε χώρα τα οποία θα βοηθήσουν να ξεπεράσουμε αυτήν την προσωρινά σημαντική επιδείνωση στις οικονομικές εξελίξεις.
Κοσιώνη: Αλλά αυτά είναι εθνικά μέτρα. Τι θα γίνει σε ό,τι αφορά ευρωπαϊκά μέτρα; Υπάρχουν σκέψεις για μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης; Για παράδειγμα, μείωση των φόρων ή κάτι αντίστοιχο;
Ρέγκιλνικ : Δε νομίζω ότι θα υπάρξουν αποφάσεις για μείωση της φορολογίας σε κάθε χώρα δε νομίζω ότι αυτός είναι ο ρόλος του Eurogroup, σε αυτή τη συγκυρία νομίζω ότι είναι σημαντικό να μάθουμε από το παράδειγμα άλλων χωρών, ποια είναι χρήσιμα μέτρα για να ξεπεράσουμε αυτό το προσωρινό πρόβλημα, το οποίο αν και σοβαρό είναι προσωρινό πρόβλημα, και εφαρμόζοντας μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας είναι ένας τρόπος, τα συστήματα που υπάρχουν σε ορισμένες χώρες για τη διατήρηση των μισθών εργαζομένων, μπορεί να δουλεύουν λιγότερες ώρες αλλά λαμβάνουν το μισθό και τις αποδοχές τους, είναι ένας ακόμα τρόπος για να ξεπεράσουμε τέτοιου είδους προσωρινά προβλήματα. Αποκτήσαμε σχετική εμπειρία σε κάποιες χώρες το 2009, αλλά δεν θα περίμενα να ληφθεί μία απόφαση για όλη την Ευρώπη. Πιστεύω ότι η κατάσταση διαφέρει από χώρα σε χώρα και επίσης τα διαθέσιμα εργαλεία διαφέρουν από χώρα σε χώρα.
Κοσιώνη: Αλλά όπως αντιλαμβάνομαι υπάρχουν σκέψεις για την αναστολή εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας. Είναι αλήθεια και πόσο ευέλικτοι μπορούμε να είμαστε με αυτό;
Ρέγκιλνικ : Δεν υπάρχει καμία απολύτως ανάγκη να αναστείλουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, γιατί το Σύμφωνο μπορεί να εφαρμοστεί με ευελιξία, ειδικά σε περιπτώσεις πραγματικών κρίσεων το Σύμφωνο πάντα προέβλεπε ότι είναι δυνατή η λήψη ειδικών μέτρων κατά τη διάρκεια μίας κρίσης, ακόμα και ο στόχος για δημοσιονομικό έλλειμμα 3%, το οποίο συνήθως αποτελεί το ανώτατο όριο για δημοσιονομικά ελλείμματα, μπορεί να ανασταλεί, δεν πιστεύω ότι είμαστε σε αυτό το σημείο αλλά είναι μία πιθανότητα. Αυτό συνέβη το 2009, υπήρξε μία συλλογική απόφαση από όλες τις χώρες στην ΕΕ να αναστείλουν προσωρινά αυτή την επίδοση αλλά αυτό είναι μέρος του Συμφώνου. Ως εκ τούτου δεν υφίσταται ζήτημα αναστολής, είναι ζήτημα να αποφασίσουμε πότε θα πρέπει να κάνουμε το βήμα αυτό, δεν περιμένω να συμβεί την επόμενη Δευτέρα αλλά είναι θετικό να γνωρίζουμε ότι έχουμε την ευελιξία η οποία μπορεί να χρειαστεί.
Κοσιώνη: Ανησυχείτε καθόλου για την εκδήλωση νέου επεισοδίου κρίσης χρέους κάπου; Διαβάζω άρθρα πολλών αναλυτών οι οποίοι εκφράζουν φόβους για το ενδεχόμενο μίας νέας κρίσης χρέους, ενός νέου επεισοδίου χρέους το οποίο μπορεί να λάβει χώρα κάπου και να έχουμε μία κρίση όπως το 2008;
Ρέγκιλνικ : Όχι, νομίζω ότι δεν είμαστε κοντά σε αυτό. Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για επιβράδυνση της οικονομίας σαν αποτέλεσμα του ιού και ότι θα είναι δυσάρεστο, δε θα είναι ωραίο είναι αναπάντεχο, αλλά δε βλέπω να είμαστε κοντά σε κρίση όπως το 2008 και το 2009. Και ο κύριος λόγος είναι ότι δεν βλέπουμε στην ευρωζώνη χώρες με τόσο μεγάλες μακροοικονομικές ανισότητες, όπως είδαμε το 2008 και το 2009. Θυμηθείτε την Ελλάδα ως ένα παράδειγμα, αλλά ήταν και πολλές ακόμα εκείνη την περίοδο με δημοσιονομικό έλλειμμα και εμπορικό έλλειμμα το οποίο ήταν πολύ μεγαλύτερο από 5% του ΑΕΠ, έφτανε μέχρι το 15% του ΑΕΠ. Δεν έχουμε κάτι αντίστοιχο αυτή την χρονική περίοδο, τα κράτη έχουν αποδείξει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας τους, τα δημοσιονομικά ελλείμματα είναι πολύ, πολύ χαμηλότερα, κανένα κράτος αυτή την στιγμή δεν έχει δημοσιονομικό έλλειμμα άνω του 3%, άρα ακόμα και αν υπάρχει επιδείνωση το σημείο εκκίνησης είναι πολύ, πολύ καλύτερο από το 2008 και 2009.
Κοσιώνη: Τι γίνεται με την Ελλάδα; Τι θα γίνει με το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων εν μέσω της κρίσης αυτής, υπάρχει αλλαγή στα σχέδια; Και σας παρακαλώ απαντήστε μας εάν ανησυχείτε για το ενδεχόμενο υποτροπής της ελληνικής οικονομίας;
Ρέγκιλνικ : Λοιπόν συζήτησα με τον υπουργό Οικονομικών την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και τα δημοσιονομικά σχέδια για τα επόμενα έτη, δεν υπάρχει ακόμα τελική συμφωνία ή απόφαση και αυτό θα χρειαστεί λίγο χρόνο διότι εν τέλει οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Eurogroup αλλά θα προετοιμαστούν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, άρα θα πρέπει να τις συζητήσουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα προσπαθήσουμε να μιλήσουμε επίσης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Υπάρχει μία σειρά παραγόντων που καταδεικνύουν πως υπάρχει περισσότερος δημοσιονομικός χώρος, όπως τα χαμηλά επιτόκια, αλλά υπάρχουν και παράγοντες που δείχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, όπως χαμηλότερος πληθωρισμός, υψηλότερα επίπεδα χρέους, άρα πρέπει να κάνουμε μία ανάλυση και να δούμε πως διαμορφώνονται όλα τα στοιχεία στο τέλος και δυστυχώς μαζί με όλα αυτά θα διαμορφωθεί μία νέα κατάσταση λόγω του ιού, η οποία επίσης απαιτεί μία νέα, ολοκληρωμένη ανάλυση και μία, νέα ολοκληρωμένη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, θα το κάνουμε αυτό και θα δουλέψουμε πολύ στενά με την ελληνική κυβέρνηση. Μία υποτροπή στα προβλήματα των τελευταίων 10 ετών δεν βλέπω να συμβαίνει με τίποτα διότι όπως είπα και πριν τα οικονομικά βασικά στοιχεία σήμερα είναι πολύ καλύτερα στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες. Αλλά ειδικά στην Ελλάδα, απλά κοιτώντας τη δημοσιονομική κατάσταση, θυμάστε το 2009 ότι υπήρχε έλλειμμα 15% του ΑΕΠ, τώρα η Ελλάδα έχει δημοσιονομικό πλεόνασμα, υπάρχει μεγάλη διαφορά. To έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι πολύ μικρό, πριν από 10 χρόνια η ελληνική οικονομία είχε χάσει την ανταγωνιστικότητά της και ως εκ τούτου υπήρχε τεράστιο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο απαιτούσε μόνιμες εισροές κεφαλαίου από τον υπόλοιπο κόσμο, μεγάλα ποσά σε εισροές κεφαλαίου τα οποία αντιστοιχούσαν έως και σε 15% του ΑΕΠ. Όλα είναι διαφορετικά σήμερα, o βαθμός στον οποίο η ελληνική οικονομία είναι ευάλωτη είναι πολύ μικρότερος συγκριτικά με 10 χρόνια πριν. Την ίδια ώρα μεταρρυθμίσεις που εστιάζουν στην ανάπτυξη εφαρμόζονται και ενθάρρυνα τον υπουργό Οικονομικών να συνεχίσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αυτών και ξεκαθάρισε απόλυτα ότι αυτή είναι η πρόθεση. Επίσης, ο πρωθυπουργός όταν τον συνάντησα το Σάββατο είπε ότι η νέα κρίση, ο ιός και τα ζητήματα που αφορούν στο προσφυγικό δεν σημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα μειωθούν, ίσως να ισχύσει το αντίθετο.
Κοσιώνη: Αλλά ίσως να σημαίνει όπως είπατε πριν μείωση της ανάπτυξης και όπως αντιλαμβάνομαι είναι ένα βήμα τη φορά, όλα θα εξαρτηθούν από την κλιμάκωση του ιού.
Ρέγκιλνικ : Σίγουρα υπάρχει αβεβαιότητα, δεν ξέρουμε ακόμα. Νομίζω ότι είναι απαραίτητο δυστυχώς να προετοιμαστούμε για χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης για αυτό το έτος, ειδικά για το πρώτο μισό του έτους και αυτό είναι εκτός του ελέγχου της ελληνικής κυβέρνησης. Αλλά τα βασικά στοιχεία είναι πολύ καλύτερα και επιπρόσθετα βεβαίως πάνω από το μισό δημόσιο χρέος της Ελλάδας σήμερα βρίσκεται στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και χρεώνουμε πολύ χαμηλά επιτόκια δανεισμού. Ο ελληνικός προϋπολογισμός έχει επωφελείται σε πολύ μεγάλο βαθμό από αυτό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας το όφελος ανέρχεται σε 12 δισ. ευρώ σε πληρωμές επιτοκίων λόγω των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και των χαμηλότερων επιτοκίων, άρα παρά το γεγονός ότι το χρέος είναι στα ίδια επίπεδα με 10 έτη πριν οι πληρωμές εξυπηρέτησης του χρέους είναι πολύ χαμηλότερες και επιπρόσθετα τα χρήματά μας, τα χρήματα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης θα βρίσκονται στην Ελλάδα για τα επόμενα 40 χρόνια κατά μέσο όρο. Δε θα αποσύρουμε τα χρήματα σε περίπτωση εκδήλωσης κρίσης όπως οι ιδιώτες πιστωτές θα μπορούσαν, άρα και αυτό προσφέρει μεγάλη σταθερότητα.
Κοσιώνη: Έχετε καθόλου συγκεκριμένες προβλέψεις για την αποτελεσματικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας για το πρώτο τρίμηνο ενώ έχουμε τον κορωνοϊό;
Ρέγκιλνικ : Δεν μπορώ να το ποσοτικοποιήσω στην παρούσα συγκυρία, νομίζω ότι όλοι προσαρμόζουν τις προβλέψεις τους αλλά δεν έχουμε μία ολοκληρωμένη πρόβλεψη. Άρα πιστεύω ότι είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι η ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερη, σημαντικά χαμηλότερη αλλά δεν μπορώ να το ποσοτικοποιήσω τώρα.
Κοσιώνη: Οι κεντρικές τράπεζες έχουν κάποιον κρίσιμο ρόλο να παίξουν στην κρίση αυτή κ. Ρέγκλινγκ, με τη μείωση για παράδειγμα των επιτοκίων θα οδηγούσε σε θετικά αποτελέσματα αυτό;
Ρέγκιλνικ : Αυτή η απόφαση αφορά τις κεντρικές τράπεζες αλλά πάντα έχουν διαθέσιμα εργαλεία. Αυτά δεν χρειάζεται να είναι χαμηλά επιτόκια γιατί είναι ήδη πολύ χαμηλά, αλλά αν για παράδειγμα το ερώτημα της ρευστότητας γίνει σημαντικό, μιλήσαμε για αυτό και νομίζω ότι η ρευστότητα αποτελεί κρίσιμο ζήτημα τώρα στο οποίο οι κυβερνήσεις μπορούν να κάνουν κάτι αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με στοχευμένα προγράμματα μπορεί να κάνει κάτι, άρα δεν είναι ότι είναι αδύναμες θα εξετάσουν την κατάσταση και είμαι σίγουρος ότι η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο.
Κοσιώνη: Όσον αφορά στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας έχετε επείγουσες διαδικασίες δανεισμού; Για παράδειγμα το ΔΝΤ η κυρία Γκεοργκίεβα είπε πρόσφατα ότι υπάρχει ένα τρισ. δολάρια πάνω στο τραπέζι για τις χώρες που θα έχουν ανάγκη λόγω του κορωνοϊού.
Ρέγκιλνικ : Πάνω από ένα τρισ. ευρώ είναι το σύνολο της πιστωτικής δυνατότητας του ΔΝΤ, το μεγαλύτερο κομμάτι απαιτεί ένα πρόγραμμα προσαρμογής με ένα μνημόνιο κατανόησης, έχουμε παρόμοια εργαλεία όπως γνωρίζετε. Το ΔΝΤ έχει κάτι που δεν έχουμε εμείς, έχει μία υπηρεσία έκτακτης ανάγκης, αλλά αυτό είναι πολύ μικρότερο, είναι 50 δισ. ευρώ, ανέφερε και αυτό το νούμερο (η Γκεροργίεβα), μπορεί να διατεθεί με λιγότερους περιορισμούς. Αν αναλογιστούμε τα μεγάλα ποσά τα οποία απαιτούν μνημόνια κατανόησης και έχουν όρους, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας είναι επίσης έτοιμος αλλά δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε ακόμα στο σημείο αυτό στο οποίο θα χρειαστούμε προγράμματα προσαρμογής γιατί τα βασικά μεγέθη σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με 10 χρόνια πριν.
Κοσιώνη: Υπάρχουν μαθήματα από τον κορωνοϊό σε ό,τι αφορά τους κινδύνους στην παγκόσμια οικονομία τα οποία πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν; Φαίνεται ότι δεν είμασταν προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο;
Ρέγκιλνικ : Αυτό είναι σωστό αλλά πάντα όταν ξεσπάει μία κρίση δεν υπάρχει προετοιμασία, αλλιώς οι κυβερνήσεις θα είχαν κάνει κάτι. Δεν είμασταν καλά προετοιμασμένοι για την οικονομική κρίση 10 χρόνια πριν, μάθαμε από αυτό. Τώρα που ρωτάτε για τα μαθήματα από τον κορωνοϊό νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς γιατί εκδηλώνεται τώρα, νομίζω ότι οι αρχές σε διαφορετικές χώρες κάνουν αυτό που πρέπει. Σε πρώτη φάση στον τομέα υγείας, επεκτείνουν τον τομέα υγείας προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι δε θα μεταδοθεί με μεγάλη ταχύτητα το οποίο σημαίνει την ακύρωση συναντήσεων όπως το μεγάλο οικονομικό φόρουμ στους Δελφούς ακυρώθηκε για το λόγο αυτό και νομίζω ότι ήταν μία αναπόφευκτη απόφαση και αργότερα θα μάθουμε άλλα χρήσιμα μαθήματα.
Πηγή: skai.gr