Κορονοϊός: Πακέτο 25 δισ. ευρώ αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Ειδήσεις

Οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν τη σύσταση επενδυτικού ταμείου ανταπόκρισης στον κορονοϊό ύψους 25 δισ. Ευρώ. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα κάνουν «πλήρη χρήση της ευελιξίας στο Σύμφωνο Σταθερότητας».

«Η κρίση του κοροναϊου που αντιμετωπίζουμε έχει ανθρώπινη διάσταση και πιθανώς μεγάλη οικονομική επίπτωση. Πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά και συλλογικά πρώτον ώστε να περιορίσουμε τον ιό και να βοηθήσουμε τους νοσούντες, αλλά και να περιορίσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις», σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου.

Η συνέντευξη Τύπου έγινε μετά την τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με θέμα την εξάπλωση του κορονοϊού.

«Να ξεκαθαρίσω ότι η Κομισιόν εργάζεται εξίσου και στα δύο μέτωπα. Η Κομισιόν έχει αναλάβει το έργο να συντονίσει, πρώτον, τα απαραίτητα μέτρα σε καθημερινή βάση με τους υπουργούς Υγείας ή/και τους υπουργούς Εσωτερικών.

Δεύτερον, η Κομισιόν θα συστήσει ομάδες από επιδημιολόγους και γιατρούς από διαφορετικά κράτη μέλη για να μας δώσουν οδηγίες για τον τρόπο λειτουργίας σε καθημερινή βάση.

Τρίτον, η Κομισιόν έχει ξεκινήσει την καταγραφή όλου τον διαθέσιμου προστατευτικού εξοπλισμού και των αναπνευστικών συσκευών, όπως και της παραγωγής τους, ώστε να υπάρχει μία σαφής εικόνα. Αυτά είναι κρίσιμα για τον τομέα Υγείας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης θα ενισχύσουμε την Ευρώπη ώστε να υπάρξει στοχευμένη έρευνα για τον κοροναϊό.

Έχουμε κινητοποιήσει 140 εκατ. ευρώ από δημόσια αλλά και ιδιωτική χρηματοδότηση που θα κατευθυνθούν σε εμβόλια, θεραπείες και διαγνώσεις. Και τέλος το οικονομικό πεδίο. Πρώτον και κυριότερο, πρέπει να δράσουμε σε μακροοικονομικό επίπεδο. Και για να είμαι ξεκάθαρη από την πλευρά μου, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία στη διάθεσή μας, για να βεβαιώσουμε ότι η Ευρώπη θα αντέξει αυτή την καταιγίδα. για να πετύχουμε. Θα κάνουμε ότι μπορούμε ώστε η ευρωπαϊκή οικονομία να αντέξει αυτή την καταιγίδα», σημείωσε η φον ντερ Λάιεν.

Η ίδια τόνισε ότι η Κομισιόν θα κάνει το καθήκον της άμεσα, χωρίς καθυστέρηση και ανακοίνωσε τρία μέτρα ενίσχυσης των κρατών μελών. Αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε:

  1. Θα διασφαλίσουμε ότι θα παρασχεθεί κοινοτική βοήθεια στις εταιρείες που έχουν ανάγκη
  2. Θα κάνουμε πλήρη χρήση της ευελιξίας στο Σύμφωνο Σταθερότητας, είπε, τονίζοντας ότι θα παρουσιάσει πλήρως τις ιδέες της στο Eurogroup της Δευτέρας.
  3. Θα δημιουργήσουμε ένα Επενδυτικό Ταμείο Ανταπόκρισης στον Κορονοϊό (Corona Response Investment Fund) που θα κατευθυνθεί στα συστήματα υγείας, στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και στην αγορά εργασίας και στα ευάλωτα σημεία της οικονομίας μας. Το ποσό θα φτάσει τα 25 δισ. ευρώ γρήγορα. Θα προτείνω στο Συμβούλιο και στο Κοινοβούλιο, αυτή την εβδομάδα, να απελευθερώσει 7,5 δισ. ευρώ επενδυτικής ρευστότητας, θα συστήσω ομάδα εργασίας με τα κράτη μέλη ώστε να εξασφαλίσω ότι τα χρήματα θα αρχίσουν να κυλούν μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.

«Τώρα είναι ώρα για δράση», τόνισε.

Μακρόν: Οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στα αναγκαία μέτρα για τον κορονοϊό

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε σήμερα πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να λάβουν αναγκαία μέτρα για την αποτροπή χρηματοπιστωτικής και οικονομικής αστάθειας που μπορεί να πυροδοτηθεί από την εξάπλωση του κοροναϊού.

«Η Ευρώπη είναι ενωμένη και πρέπει να λάβει υπόψη το γεγονός ότι βιώνουμε μια έκτακτη κρίση σήμερα που απαιτεί έκτακτη αντίδραση», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν έπειτα από μια τηλεδιάσκεψη που είχαν Ευρωπαίοι ηγέτες για τον συντονισμό των μέτρων απέναντι στον κοροναϊό.

Διαβάστε επίσης:

Θερίζει ο κορονοϊός στην Ιταλία: 24ωρο «κόλαση» με 168 νεκρούς - Ξεπέρασαν τους 630

Κορονοϊός στην τηλεόραση: Ριζικές αλλαγές σε εκπομπές των ΣΚΑΙ, OPEN, ANT1


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Προσπαθούμε να αυξήσουμε τους φίλους μας

«Σαν τον δικέφαλο αετό των Σετλτζούκων θα αναπτύξουμε τις σχέσεις μας και με την Ανατολή …