Ο κορονοϊός φέρνει νέα «ζούγκλα» στην αγορά εργασίας - «Βροχή» οι καταγγελίες από τους εργαζόμενους - Ειδήσεις

Στο Ergasia News καθημερινά έρχονται καταγγελίες για εργαζόμενους που τους ζητούν οι εργοδότες να πάρουν ακόμη και όλη την ετήσια άδεια που παίρνουν οι εργαζόμενοι το καλοκαίρι!

Άλλοι εργοδότες αλλάζουν τις συμβάσεις των εργαζομένων και κατά συνέπεια τους μισθούς επ' αόριστον, άλλοι εργοδότες που οι επιχειρήσεις τους είναι ανοιχτές εξηγούν στους εργαζόμενους ότι δεν θα μπορούν να τους καταβάλλουν τον μισθό τους για κάποιο διάστημα!

Άλλοι δε εργοδότες ζητούν από τους εργαζόμενους να συναινέσουν στην απόλυση τους και μετά τον κορονοϊό να τους προσλάβουν πάλι!

Παράλληλα σε ότι αφορά την εργασία από το σπίτι, την τηλεργασία, η οποία καλείται η χώρα μας να εφαρμόσει τώρα, αφού δεν το έκανε τόσα χρόνια, κάποιοι εργοδότες ζητούν μείωση μισθού γιατί όπως εξηγούν στους εργαζόμενους δουλεύουν από το σπίτι!

Η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας με αφορμή τον κορονοϊό είμαι κυριολεκτικά εκτός ελέγχου. Παρά το γεγονός ότι ο ΣΕΒ, η ΓΣΕΒΕΕ και ο ΣΕΤΕ έχουν συστήσει και προτρέπουν τις επιχειρήσεις να εφαρμόσουν, όπου είναι εφικτό, πρακτικές ευελιξίας ως προς τον χρόνο και τον τόπο εργασίας, αλλά και για τη διευκόλυνση αδειών εφόσον υπάρχουν έκτακτες οικογενειακές υποχρεώσεις από τυχόν κλείσιμο παιδικών σταθμών, σχολείων, κλπ. 

Ανάλογες καταγγελίες έχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) η οποία κάνει λόγο για μια άνευ προηγουμένου επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα που δεν την δέχθηκαν οι εργαζόμενοι ούτε τον καιρό των μνημονίων. Όπως καταγγέλλουν στο τουρισμό υπάρχουν αυτή τη στιγμή:

  • Τροποποίηση συμβάσεων από συνεχούς απασχόλησης σε μερική απασχόληση.
  • Εκ περιτροπής εργασία.
  • Άδειες άνευ αποδοχών.
  • Μη έγκαιρη επαναπρόσληψη εποχικών. Καλούν δε τους εργαζόμενους να μην υπογράφουν καμία τροποποίηση των συμβάσεων τους, να ενημερώνουν αμέσως τα σωματεία τους για οποιαδήποτε μεταβολή των όρων αμοιβής και εργασίας τους ζητά ο εργοδότης.

Τι ισχύει - το προωθεί το υπουργείο Εργασίας

Το υπουργείο Εργασίας προωθεί «σχήματα σταδιακής πρόσβασης και προσέλευσης των εργαζομένων στους χώρους εργασίας» για την αποφυγή συνωστισμού και στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους χώρους εργασίας. Ο εργοδότης δεν θα υποχρεούται πλέον να προδηλώνει εκ των προτέρων την υπερεργασία, την αλλαγή ωραρίου ή την υπερωρία, αλλά όλες αυτές οι αλλαγές θα δηλώνονται εκ των υστέρων το πρώτο 10ήμερο του επόμενο μήνα.

Δίνεται έτσι η δυνατότητα να διαμορφώνονται πιο ευέλικτα σχήματα εργασίας. Συνεπώς, οι εργοδότες θα μπορούν να γνωστοποιούν στο σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας, συγκεντρωτικά, κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, καθώς και την υπερεργασία και τη νόμιμη κατά την ισχύουσα νομοθεσία υπερωριακή απασχόληση, που πραγματοποιήθηκε εντός του προηγούμενου μήνα κατά το πρώτο 10ημέρο του επόμενου μήνα της παρασχεθείσας εργασίας.

Σύμφωνα με εργατολόγους, σε καμία περίπτωση αυτό δεν δίνει την δυνατότητα στους εργοδότες να προχωρούν στη μονομερή μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε ευέλικτες μορφές, όπως η μερική ή η εκ περιτροπής εργασία.

Για το ίδιο χρονικό διάστημα αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο «Εργάνη» κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου και της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων εκ των προτέρων.

Στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στους εργοδότες να οργανώνουν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά το χρόνο εργασίας στις επιχειρήσεις τους, προκειμένου να προσαρμοστούν στις ιδιαίτερες συνθήκες που θέτει το φαινόμενο της διάδοσης του κορονοϊού και στη χώρα μας.

Ακόμη δεν θίγονται οι υφιστάμενες προστατευτικές διατάξεις για τις προϋποθέσεις πραγματοποίησης υπερεργασίας, υπερωριών, εργασίας κατά βάρδιες, ο προβλεπόμενος ελάχιστος χρόνος ανάπαυσης, κ.λπ.
Ταυτόχρονα, θα δοθεί και η δυνατότητα στους εργοδότες να προχωρούν σε σχήματα εξ’ αποστάσεως παροχής εργασίας (τηλεργασίας), στο βαθμό βέβαια που αυτό είναι οργανωτικά και τεχνικά εφικτό (π.χ. με χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, κ.λπ.).

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Όλη η επίσημη λίστα με τα μαγαζιά που κλείνουν

Κορονοϊός: Πελάτης με το... κυάλι στα καφέ μπαρ της Αθήνας - 'Ερημα μετά την απόφαση για τα λουκέτα (pics)

Κοροναϊός, γρίπη, κρυολόγημα: Συμπτώματα, ομοιότητες, διαφορές


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

H United Group εισέρχεται στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με αρχική επένδυση 120 εκατ. ευρώ στη Βουλγαρία

Η επένδυση της United Group στη Βουλγαρία περιλαμβάνει τρία φωτοβολταϊκά πάρκα, καθώς και ένα αιολικό …