Ανατροπή με το Δώρο Πάσχα: Κανονικά μέχρι την Μ.Τετάρτη από τις επιχειρήσεις που δεν έχουν πληγεί από το κορονοϊο - Ειδήσεις

Ειδικότερα στην σχετική υπουργική απόφαση θα προβλέπεται ότι το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί κανονικά μέχρι την μεγάλη Τετάρτη για επιχειρήσεις όπως σούπερ μάρκετ, τροφίμων, φαρμακεία, φαρμακευτικές εταιρείες και γενικότερα όλες όσες δεν έχουν επηρεαστεί από τις συνέπειες του κορωνοϊού.

Ωστόσο η ημερομηνία καταβολής του δώρου Πάσχα για όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα εναπόκεινται στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη για όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό είτε λόγω αναγκαστικής παύσης λειτουργίας είτε λόγω μείωσης τζίρου. Έτσι μπορούν να το καταβάλλουν μετά το Πάσχα και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Έτσι το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί αργότερα από την Μεγάλη Τετάρτη μόνο για όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί με ανοιχτή ημερομηνία που θα επιλέξει ο εργοδότης. Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί όπως ορίζει ο νόμος και σύμφωνα με την αναλογία που έχουν εργαστεί. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που έκλεισαν θα πάρουν δώρο την αναλογία που τους αντιστοιχεί.

Συνεπώς, οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που έκλεισαν δικαιούνται – σύμφωνα πάντα με τα ισχύοντα σήμερα – αναλογία του Δώρου που έχει θεμελιωθεί από 1η Ιανουαρίου 2020 και έως την ημερομηνία της απαγόρευσης λειτουργίας με κρατική εντολή. Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν κανονικά και δεν έχει ανασταλεί η λειτουργία τους δικαιούνται ολόκληρο Δώρο.

Για παράδειγμα:

  • μισθωτός με μισθό 700 ευρώ δικαιούται πλήρες δώρο 350 ευρώ. Αν είναι εργαζόμενος σε εμπορικό κατάστημα το οποίο ανέστειλε αναγκαστικά την λειτουργία του στις 17 Μαρτίου δικαιούται να λάβει δώρο 233,94 ευρώ.
  • μισθωτός με μισθό 800 ευρώ δικαιούται πλήρες δώρο 400 ευρώ. Αν είναι εργαζόμενος σε εστιατόριο, το οποίο ανέστειλε αναγκαστικά την λειτουργία του στις 13 Μαρτίου δικαιούται να λάβει δώρο 253, 47 ευρώ.

Το δώρο Πάσχα είναι αναλογία ημερομισθίων από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους μέχρι 30 Απριλίου επίσης του τρέχοντος έτους. Το διάστημα αυτό ο εργαζόμενος πληρώνεται τον μισό μισθό ή 15 ημερομίσθια αν πληρώνεται με ημερομίσθιο.

Όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου δικαιούνται να λάβουν από τον εργοδότη τους Δώρο Πάσχα.
Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπ' όψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του, δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα που αναφέραμε είτε γιατί αποχώρησε οικιοθελώς από την εργασία του, είτε γιατί απολύθηκε, δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής: Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 8 ημερολογιακές ημέρες. Σε περίπτωση που κάποιος εργαστεί λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.

Για το Δώρο Πάσχα αποδίδονται εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) και Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών. Το Δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι εργαζόμενοι και άνεργοι κερδίζουν από τα μέτρα για τον κορονοϊο

Η νέα ΠΝΠ για τον Κορονοϊο: Πως θα γίνει η αναστολή συμβάσεων εργασίας, η αίτηση και τα 800 ευρώ

Κορονοϊος: Αυτή είναι η απόφαση για τα μειωμένα ενοίκια, όλη η ΠΝΠωμένα ενοίκια, όλη η ΠΝΠ


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Live: Οι δηλώσεις Μητσοτάκη και των άλλων ηγετών της Συνόδου Βορρά-Νότου από τη Φινλανδία

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου οι 4 ηγέτες και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ συζήτησαν …