Έντονο προβληματισμό προκαλούν στην κυβέρνηση οι εικόνες που είδαν και χθες το φως της δημοσιότητας, κυρίως έξω από τράπεζες, αλλά και σε λαϊκές αγορές, όπου ο συνωστισμός ιδίως των ηλικιωμένων υπήρξε χαρακτηριστικός. Οι εικόνες αυτές σήμαναν συναγερμό στο Μαξίμου, όπου με αλλεπάλληλες συσκέψεις εξετάστηκαν οι τρόποι αναχαίτισης του φαινομένου.
Ο προβληματισμός στο Μαξίμου οφείλεται σε δύο δεδομένα: πρώτον, στο φόβο χαλάρωσης των μέτρων. Ήδη βαδίζουμε εντός της τρίτης εβδομάδας από τότε που ελήφθησαν μέτρα και έχει αλλάξει άρδην η ζωή των πολιτών. Τούτο, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη άνοδο της θερμοκρασίας εντός του Απριλίου, μπορεί να μετατρέψει την κόπωση σε προσπάθεια καταστρατήγησης των μέτρων. Και, ως εκ τούτου, στην κυβέρνηση είναι έτοιμοι για νέες πρωτοβουλίες εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Δεύτερος προβληματισμός είναι το κομμάτι επαρχία. Η χθεσινή καραντίνα που τέθηκε σε χωριά της Καστοριάς, αλλά και η Ξάνθη, δείχνει πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά μπορεί να υπάρξουν επικίνδυνες εστίες και στην επαρχία. Τα μηνύματα που φτάνουν στο Μαξίμου είναι πως στην ελληνική περιφέρεια δεν έχει γίνει παντού αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος και δεν πειθαρχούν όλοι το ίδιο αυστηρά στα μέτρα.
Είναι χαρακτηριστικό πως, σε πρόσφατη κυβερνητική σύσκεψη, όταν εκφράστηκε ικανοποίηση για την καμπύλη του ιού, αμέσως επήλθε η ισορροπία καθώς ειπώθηκε από κυβερνητικό αξιωματούχο ότι οποιαδήποτε νέα εστία μπορεί να εκτροχιάσει την κατάσταση. Εξ ου και η άμεση απόφαση για κλείσιμο της παραλίας της Θεσσαλονίκης μετά τα φαινόμενα μαζικής βόλτας από τους κατοίκους της πόλης.
Πλην των μέτρων, το άλλο κομμάτι όπου η κυβέρνηση δίνει καθημερινά μάχη είναι αυτό της επάρκειας στο υγειονομικό κομμάτι, τόσο σε ΜΕΘ όσο και σε υγειονομικό υλικό. Χθες ολοκληρώθηκε η παραλαβή των 13,5 εκατομμυρίων προστατευτικών μασκών από την Κίνα, που αποκτήθηκαν ύστερα από δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση.