Τα μπαλκόνια εμπνέουν την εποχή της πανδημίας

Παμλπόνα, Ισπανία: Ακόμη και αυτός ο γατούλης αναζητεί διέξοδο στην καραντίνα από το μπαλκόνι του σπιτιού του

Πόσα και πόσα έργα δεν μιλούν για μπαλκόνια... Από τον «Ρωμαίο και την Ιουλιέτα» έως τα δεκάδες τραγούδια που μπορεί κανείς να θυμηθεί, αλλά και από τους λαοπλάνους πολιτικούς που τα επέλεξαν για να απευθυνθούν στο κοινό τους, αυτό το αρχιτεκτονικό εύρημα υπήρξε πάντα πηγή έμπνευσης.

Βαρκελώνη: συναυλία στο μπαλκόνι από οικογένεια μουσικών

AP Photo/Emilio Morenatti

Σύμφωνα με ιστορικούς, η κατασκευή μπαλκονιών είναι πολύ παλιά, υπάρχουν καταγραφές για μπαλκόνια από το 3000 π.Χ. στο Ιράν. Σίγουρα υπήρχαν στις Μυκήνες και την αρχαία Κρήτη και ποτέ δεν έπαψαν να στολίζουν κτίρια μέχρι σήμερα. 

Ρώμη: Η λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων αντί καντάδας

Mauro Scrobogna/LaPresse via AP

Ποιος θα το έλεγε ότι στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, την εποχή που το διαδίκτυο είναι το παράθυρο στον κόσμο,  θα γίνονταν το μέσο της άμεσης επικοινωνίας για τους εγκλείστους του κορονοϊού, είτε γιατί ήθελαν τραγουδώντας να πάρουν κουράγιο για να απαλύνουν τις συνέπειες της καραντίνας είτε για να χειροκροτήσουν τους πραγματικά ήρωες γιατρούς είτε για να διαμαρτυρηθούν για τους πολιτικούς που τους ταλαιπωρούν.

Αλλά και για να πουν μια κουβέντα στον γείτονα, τον οποίο συνήθως δεν έβλεπαν ποτέ.

Μουμπάι, Ινδία: Κοινό το μπαλκόνι για τους ενοίκους που τηρούν τις αναγκαίες αποστάσεις

AP Photo/Rajanish Kakade

Στην Ιταλία, μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που δέχτηκαν το ισχυρότερο πλήγμα από την πανδημία, έγινε η αρχή: τραγούδια και συναυλίες στα μπαλκόνια, έπαινοι για τους γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά ακόμη και παιχνίδια μεταξύ των ενοίκων των πολυκατοικιών. Και ενώ εφαρμόζουν αυτό που ονομάστηκε «κοινωνική αποστασιοποίηση», οι άνθρωποι για όσο θα διαρκεί η κρίση τουλάχιστον, έχουν έρθει πιο κοντά μπροστά στο μεγάλο συμβάν που τους επηρεάζει όλους το ίδιο.

Νέα Υόρκη: Μεσημεριανό στη βεράντα, πράγμα σπάνιο την εποχή της «κανονικότητας»

AP Photo/Kathy Willens

Ο Φεντερίκο Σιριάνι, τραγουδοποιός από το Τουρίνο, και η γειτόνισσά του Φεντερίκα Μαγκλιάνο, έκαναν συναυλία για τους κατοίκους της γειτονιά τους:

«Ένιωθες πραγματικά κάτι σαν θαύμα μεταξύ τους. Μας ευχαριστούσαν γιατί αισθάνονταν λιγότερο μόνοι», είπε ο Φεντερίκο στο BBC.

Σαν Βιθέντε, Ισπανία: Μεγάλη Πέμπτη χωρίς λιτανεία, αλλά με τα απαραίτητα «αξεσουάρ» στο μπαλκόνι

AP Photo/Alvaro Barrientos

Το μέτρο της καραντίνας έχει θέσει σε αυτοπεριορισμό πάνω από τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό.

Στην Ινδία, ειδικά στις μεγάλες πόλεις όπου οι άνθρωποι ζουν ούτως ή άλλως συνωστισμένοι, τα μπαλκόνια είναι η μόνη διέξοδος. Στην Ισπανία, έδωσαν μια ανάσα στους πολίτες, όπως και στη Νέα Υόρκη και σε κάθε άλλη γωνιά του κόσμου, όπου και όποτε το επέτρεψε ο καιρός. 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΔΕΗ: Συνεργασία με την EcoVadis για ενσωμάτωση αρχών βιωσιμότητας στην αλυσίδα εφοδιασμού

Με την πλατφόρμα αξιολόγησης που παρέχει η EcoVadis, η ΔΕΗ θα έχει τη δυνατότητα να …