Αρνητικό ρεκόρ θυμάτων στις ΗΠΑ, παράταση μέτρων συνιστά ο ΠΟΥ

Δοκιμασία αποδεικνύονται οι μέρες του Πάσχα τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την Ευρώπη, καθώς η πανδημία Covid-19 δεν δείχνει να υποχωρεί, με τους αριθμούς ασθενών και νεκρών από τον κορονοϊό να ανεβαίνουν σε δυσθεώρητα ύψη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί τις χώρες ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα, καθώς ακόμη και στις χώρες όπου φαίνεται να υποχωρεί ο κορονοϊός, εξακολουθεί να είναι ορατός ο κίνδυνος νέας επιδείνωσης.

Οι ΗΠΑ στο επίκεντρο

Το αρνητικό ρεκόρ με τους περισσότερους νεκρούς και τα περισσότερα κρούσματα στον πλανήτη κατέρριψαν σήμερα οι ΗΠΑ -ξεπερνώντας την Ιταλία- όπου οι άνθρωποι που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο (519.453) και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι από την πανδημία έφτασαν τους 19.882.

Στις ΗΠΑ, 42 από τις 55 Πολιτείες, έχουν επιβάλει περιοριστικά μέτρα ώστε να προληφθεί η διασπορά του κορονοϊού, ωστόσο η αύξηση των θυμάτων είναι ραγδαία. Η Νέα Υόρκη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα, με αποτέλεσμα ο δήμαρχος της πόλης, Μπιλ ντε Μπλάσιο, να αποφασίζει να μην ανοίξουν ξανά τα σχολεία, λέγοντας ότι καλύτερα να χαθεί αυτή η σχολική χρονιά, παρά άλλες ανθρώπινες ζωές. Υποσχέθηκε ένα προσαρμοσμένο σχολικό πρόγραμμα από το Σεπτέμβριο, ώστε να καλυφθούν τα κενά των μαθητών.

AP Photo/Kathy Willens

Αν και στην πόλη έχουν αρχίσει να μειώνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, ο ημερήσιος απολογισμός θανάτων και νέων κρουσμάτων παραμένει υψηλός. Σήμερα Σάββατο καταγράφηκαν 783 θάνατοι (σύνολο 8.627). 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, ο αριθμός των κρουσμάτων στο αεροπλανοφόρο «USS Theodore Roosevelt» έφτασε τα 550.

Βρετανία

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και στην Ευρώπη τα πράγματα παραμένουν επισφαλή, ειδικά εν μέσω των εορτών του Πάσχα. Οι αρχές των ευρωπαϊκών χωρών έχουν αυξήσει τους ελέγχους, ώστε να αποτρέψουν επίδοξους εκδρομείς να σπάσουν την καραντίνα και να φύγουν για τις εξοχές, αυξάνοντας τον κίνδυνο να μεταδοθεί ο ιός.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού δεν έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της, ουσιαστικά απαντώντας σε όσους ζητούν άρση των περιοριστικών μέτρων. 

AP Photo/Matt Dunham

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων θανάτων στα βρετανικά νοσοκομεία έφτασε τους 9.875, πλησιάζοντας πλέον τις 10.000, καθώς ανακοινώθηκαν 917 νέοι θάνατοι, αριθμός που έχει ξεπεραστεί μόνο από την Ιταλία στην Ευρώπη. Και φυσικά, οι αριθμοί ενδέχεται να μην είναι απολύτως ακριβείς, καθώς δεν περιλαμβάνουν τυχόν θανάτους ασθενών εκτός νοσοκομείων, όπως σε ασθενείς που δεν έφυγαν από το σπίτι τους ή βρίσκονταν σε οίκους ευγηρίας.

Πάντως, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει αρχίσει να αναρρώνει και η κατάσταση της υγείας του να βελτιώνεται διαρκώς.

• Οι εξελίξεις στην Ελλάδα, εδώ.

Δυσκολεύουν τα πράγματα στη Ρωσία

Σοβαρά εξελίσσονται τα πράγματα όσον αφορά την πανδημία στη Ρωσία, καθώς Αγία Πετρούπολη και Μόσχα δυσκολεύονται να διαχειριστούν την κατάσταση λόγω των αυξημένων αναγκών σε κλίνες στα νοσοκομεία για τη φροντίδα ασθενών με Covid-19.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ειδικά τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες, φτάνοντας στα όριά τους, από την αύξηση των περιστατικών κορονοϊού που αναζητούν ιατρική βοήθεια. Ρεπορτάζ δείχνουν ουρές από ασθενοφόρα να περιμένουν έξω από τα νοσοκομεία για να παραδώσουν ασθενείς. 

Στη Ρωσία, σύμφωνα με τον πίνακα του πανεπιστημίου Johns Hopkins υπάρχουν επίσημα καταγεγραμμένα 13.584 κρούσματα και οι νεκροί είναι 106.

Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία

Στους 13.832 έφτασαν οι θάνατοι από τον νέο κορονοϊό στη Γαλλία, μετά την ανακοίνωση σήμερα ακόμη 353 θανάτων σε νοσοκομεία και 290 σε οίκους ευγηρίας και ιδρύματα. 

Επίσης ανακοινώθηκε ότι την Κυριακή, ανήμερα το Πάσχα των Καθολικών, θα φτάσει στην Τουλόν, το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ», πάνω στο οποίο βρίσκονται 50 ναύτες οι οποίοι έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό. Το πλήρωμά του, το πλήρωμα των αεροσκαφών και ελικοπτέρων που μεταφέρει, αλλά και της φρεγάτας που το συνοδεύει θα τεθούν σε καραντίνα 14 ημερών πριν επιστρέψουν στις βάσεις τους.

Έλεγχος στα σύνορα Γαλλίας-Ισπανίας

AP Photo/Bob Edme

Όλα αυτά εν αναμονή τη Δευτέρα διαγγέλματος του Εμανουέλ Μακρόν για το τι μέλλει γενέσθαι.

Στην Ιταλία σήμερα καταγράφηκε αύξηση 3,2% των θανάτων από κορονοϊό ήτοι 619 ασθενείς, με το σύνολο να διαμορφώνεται σε 19.468. Τα γνωστά κρούσματα της ασθένειας έφτασαν τις 152.271 (+3,1%) καθώς αυξήθηκαν κατά 4.694.

Τη μικρότερη αύξηση του αριθμού θανάτων από τις 23 Μαρτίου είχε η Ισπανία, όπου έχασαν τη ζωή τους 510 άνθρωποι. Συνολικά τα θύματα της πανδημίας στη χώρα είναι 16.353, ενώ τα γνωστά περιστατικά έφτασαν τα 161.852.

Τουρκία: 5.138 νέα κρούσματα το 24ωρο

Δραματικά εξελίσσεται η κατάσταση και στην Τουρκία όπου ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 5.138 μέσα σε διάστημα 24 ωρών, ενώ άλλοι 95 άνθρωποι πέθαναν από Covid-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στα 1.101.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου Johns Hopkins, συνολικά τα γνωστά περιστατικά της ασθένειας στη χώρα είναι 52.167.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Ξεκίνησε η υποβολή από χθες - Όλες οι αλλαγές

Δείτε όλες τις αλλαγές που αφορούν τις φορολογικές δηλώσεις για το οικονομικό έτος 2023 Ξεκίνησε …