Σχέδια για «έξοδο» από τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα κάνει η Ευρώπη

H τάση αποκλιμάκωσης της μόλυνσης του πληθυσμού που παρατηρείται στη Γηραιά ήπειρο οδηγεί τις κυβερνήσεις σε αποφάσεις για άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων. Ο Ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε «τη χαλάρωση των ακραίων μέτρων» την ίδια ώρα που Αυστρία, Τσεχία και Δανία κάνουν τα πρώτα δειλά βήματα. Άρχισε η συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων και στη Γερμανία όχι όμως και στη Γαλλία με τον πρόεδρο Μακρόν να ανακοινώνει παράταση του lockdown μέχρι και τις 11 Μαϊού.

Σταδιακή χαλάρωση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων εξετάζουν κάποιες από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις χωρίς να υιοθετούν ενιαίους κανόνες ούτε να υπάρχει κεντρικός συντονισμός. Λαμβάνοντας υπόψιν τα διαφορετικά χαρακτηριστικά που λαμβάνει η εξάπλωση της νόσου σε κάθε χώρα, τα επιστημονικά επιτελεία των κυβερνήσεων σχεδιάζουν την επόμενη μέρα με διαφορετικές αφετηρίες και προσανατολισμό.

Αν και η Ευρώπη παραμένει η ήπειρος με τα περισσότερα θύματα, τα ενθαρρυντικά μηνύματα της καμπύλης μετάδοσης της νόσου ανοίγουν το δρόμο για επανασχεδιασμό της κατάστασης.

⇒ Όλες οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών στο Live της efsyn.gr 


Η Μαδρίτη βγαίνει δειλά-δειλά από τους περιορισμούς

Μαδρίτη, Νοσοκομείο Κάρλος ΙΙΙ

AP Photo/Manu Fernandez

Μετά από δυο εβδομάδες ολικής παράλυσης, εργαζόμενοι σε μη βασικούς τομείς όπως οι οικοδομές και οι βιομηχανίες, αρχίζουν να επιστρέφουν στις εργασίες τους στην Μαδρίτη. «Δεν είμαστε ακόμα στη φάση 2, οι περιορισμοί εξακολουθούν να ισχύουν», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ανακοινώνοντας «τη χαλάρωση των ακραίων μέτρων που πάγωσαν τις οικονομικές δραστηριότητες». 

Η κυβέρνηση άρχισε τη διανομή μασκών στους επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς, προτρέποντας όσους μετακινούνται για τις εργασίες τους να τις φοράνε.

Άλλες χώρες

Και η Αυστρία αποφάσισε αργή επαναφορά. Από την Τρίτη (14/04) τα μικρά καταστήματα (μικρότερα των 400 τετραγωνικών μέτρων) τα self-service  και τα νηπιαγωγεία ανοίγουν πάλι.

Από την 1η Μαΐου θα ανοίξουν και τα μεγάλα καταστήματα και τα κομμωτήρια. Και στα μέσα Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν μπαρ και εστιατόρια, αν και δεν προβλέπεται να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις μέχρι τον Ιούλιο. 

Η Τσεχία είναι από τις πρώτες χώρες που αποφάσισε να αφήσει πίσω της την πανδημία. Οι εξωτερικές δραστηριότητες επιτρέπονται και πάλι, τηρώντας τις απαιτούμενες αποστάσεις.

© Petro Perutskyy | Dreamstime.com

Μερικά καταστήματα έχουν ήδη ανοίξει, ενώ από την Τρίτη (14/04), με μια καλή δικαιολογία, επιτρέπονται και πάλι τα ταξίδια στο εξωτερικό. Οι ταξιδιώτες θα έχουν την υποχρέωση με την επιστροφή τους να μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών. 

Η Δανία μπαίνει στη λεγόμενη «φάση 2»: παιδικοί σταθμοί και δημοτικά ανοίγουν και πάλι. Από την άλλη, δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, θα συνεχίσουν να εργάζονται όσο μπορούν  από το σπίτι.

Μετά τα σχολεία, σταδιακά θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και τα εστιατόρια, ενώ εκκλησίες και βιβλιοθήκες θα παραμείνουν κλειστές μέχρι τουλάχιστον τις 10 Μαίου. Οι δημόσιες συγκεντρώσεις και οι εκδηλώσεις απαγορεύονται μέχρι τον Αύγουστο.

Διαφορετικοί δρόμοι για Γερμανία και Γαλλία

Κλειστός ο δρόμος για το Βέλγιο στη γαλλική πόλη Βατρελός, στα βόρεια της χώρας

AP Photo/Michel Spingler

Προς το παρόν οι απαγορεύσεις θα βρίσκονται σε ισχύ μέχρι τις 19 Απριλίου στη Γερμανία, αλλά έχει αρχίσει η συζήτηση για την χαλάρωση των μέτρων.

Την Τετάρτη (15/04) σε τηλεδιάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των 16 κρατιδίων, η Άνγκελα Μέρκελ θα αποφασίσει για την πιθανή σταδιακή επιστροφή την ομαλότητα.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τη Γαλλία. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στο διάγγελμά του, ανακοίνωσε πως τα αυστηρά μέτρα «πρέπει να συνεχιστούν μέχρι την Δευτέρα 11 Μαΐου» τονίζοντας πως «με αυτό τον τρόπο θα επιβραδύνουμε τη διάδοση του ιού ακόμα περισσότερο, θα μπορέσουμε να βρούμε διαθέσιμα κρεβάτια στις εντατικές και θα επιτρέψουμε σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό να πάρουν δυνάμεις».

Στο Βέλγιο και την Φινλανδία οι επιστήμονες φαίνεται ότι τάσσονται υπέρ της διατήρησης των μέτρων της καραντίνας, χωρίς να έχει ανακοινωθεί ακόμα κάποιο χρονοδιάγραμμα.

Έως την 27η Απριλίου θα έχουν παρθεί οι σχετικές αποφάσεις στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Οι αριθμοί

© Thanumporn Thongkongkaew | Dreamstime.com

Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει προκαλέσει τουλάχιστον 117.752 θανάτους σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με απολογισμό που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο με στοιχεία από επίσημες πηγές.

Περισσότερα από 1.889.410 κρούσματα μόλυνσης έχουν διαγνωσθεί επίσημα σε 193 χώρες και περιοχές από την έναρξη της επιδημίας. Ωστόσο ο αριθμός των διαγνωσμένων κρουσμάτων δεν αντανακλά το σύνολο των περιπτώσεων καθώς ένας μεγάλος αριθμός χωρών διενεργούν τεστ μόνο στα περιστατικά που απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη. Από αυτούς που μολύνθηκαν, 395.000 θεωρείται σήμερα ότι έχουν θεραπευθεί.

Οι χώρες με τους περισσότερους θανάτους μέσα στο τελευταίο 24ωρο είναι οι ΗΠΑ (1.446), η Βρετανία (717) και η Γαλλία (574). Στις ΗΠΑ οι νεκροί ανέρχονται στους 22.935 και τα κρούσματα είναι 568.176. Τουλάχιστον 42.071 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Μετά τις ΗΠΑ, οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο είναι η Ιταλία (20.465 θάνατοι, 159.516 κρούσματα), η Ισπανία (17.489 θάνατοι, 169.496 κρούσματα), η Γαλλία (14.967 θάνατοι, 136.779 κρούσματα) και η Βρετανία (11.329 θάνατοι, 88.621 κρούσματα).

Η Κίνα (χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο) απ’ όπου ξεκίνησε η πανδημία στα τέλη Δεκεμβρίου, μετρά συνολικά 82.160 κρούσματα (108 νέα) και 3.341 θανάτους (2 νέοι). 77.663 άνθρωποι έχουν αποθεραπευτεί.

Στην Ευρώπη, οι νεκροί είναι 80.370 σε σύνολο 962.979 κρουσμάτων, στις ΗΠΑ και τον Καναδά 23.732 (593.722 κρούσματα), στην Ασία 5.021 (141.367 κρούσματα), στη Μέση Ανατολή 4.913 (102.900 κρούσματα), στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική 2.810 (65.580 κρούσματα), στην Αφρική 833 (14.994 κρούσματα) και στην Ωκεανία 73 (7.871 κρούσματα).

Η Ελλάδα

Στην Ελλάδα ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 100 με τριάντα ένα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ανακοινώνονται τη Μ. Δευτέρα. Ο συνολικός αριθμός καταγεγραμμένων διαγνώσεων έφτασε στις 2.145. Τα περισσότερα κρούσματα είναι άνδρες (56%), ενώ 25,8% σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και 40%  με ήδη γνωστό κρούσμα.

Εβδομήντα τρεις συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με μέση ηλικία τα 68 χρόνια - 17 γυναίκες και 56 άνδρες. Οκτώ στους δέκα (81%) έχουν υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία 70 ετών και άνω. 

EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Το μήνυμα να παραμείνουν οι Έλληνες πολίτες συνεπείς στα περιοριστικά μέτρα που έχουν τεθεί εν μέσω πανδημίας, επανέλαβε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Σε νέο του διάγγελμά –που εκτός των άλλων, στοχεύει και στην ενίσχυση της επικοινωνιακής του εικόνας– ο πρωθυπουργός προειδοποίησε για δεύτερο κύμα επιδημίας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ προανήγγειλε πως η επιστροφή στην κανονική ζωή θα γίνει σταδιακά και σε φάσεις. 

⇒ Δωρεά μηχανημάτων από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στο νοσοκομείο Καστοριάς

Ο κορονοϊός δέκα φορές ισχυρότερος από τον Η1Ν1

Ο Covid-19 είναι δέκα φορές πιο θανατηφόρος από τον ιό της γρίπης Η1Ν1, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ζητώντας μια «αργή» άρση των μέτρων περιορισμού της μετακίνησης.

«Τα δεδομένα από αρκετές χώρες μας δίνουν μια σαφέστερη εικόνα αυτού του ιού, πώς συμπεριφέρεται, πώς να τον σταματήσουμε. Γνωρίζουμε ότι η Covid-19 εξαπλώνεται γρήγορα και γνωρίζουμε ότι είναι θανατηφόρος: Δέκα φορές περισσότερο από τον ιό που είναι υπεύθυνος για την πανδημία της γρίπης του 2009», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους στην ψηφιακή συνέντευξη Τύπου από τη Γενεύη.

Παράλληλα τόνισε πως η παραγωγή ενός «ασφαλούς και αποτελεσματικού» εμβολίου είναι αναγκαία για να σταματήσει εντελώς η μετάδοση της Covid-19, που έχει σκοτώσει σχεδόν 115.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

«Η εποχή της παγκοσμιοποίησης σημαίνει ότι ο κίνδυνος της επαναφοράς και αναζωπύρωσης της Covid-19 θα συνεχίσει να υπάρχει. Ουσιαστικά, η παραγωγή και η διανομή ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου θα είναι αναγκαία για την πλήρη διακοπή της μετάδοσης», πρόσθεσε ο Τέντρος.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Αθήνας για Χακάν Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε

Επίσης, τονίζουν διπλωματικές πηγές, δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ …