Εμμένουν οι ΗΠΑ κατά του ΠΟΥ, ενώ η Ευρώπη στρέφει το βλέμμα στην επόμενη μέρα

Η ανάταξη της οικονομίας μετά την υποχώρηση της πανδημίας είναι το ζήτημα που μελετούν ΗΠΑ και Ευρώπη, καθώς αναζητούν τρόπους ενεργοποίησης της οικονομικής δραστηριότητας και παράλληλα αναζητούν μέτρα πόρους που θα ενισχύσουν την έρευνα για εμβόλιο. Ωστόσο, η σύγκρουση των ΗΠΑ με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας παραμένει και η Ουάσιγκτον προσπαθεί να πάρει με το μέρος της και άλλες χώρες στην κόντρα της με τον διεθνή οργανισμό.

• Όλες οι εξελίξεις της ημέρας, στο live blogging της efsyn.gr

Συρρίκνωση οικονομιών

Για «μεγάλη συρρίκνωση» της οικονομίας της Ευρωζώνης και μείωση του πληθωρισμού, τουλάχιστον στην αρχή, προετοιμάζεται η ΕΚΤ, σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ, που μετείχε στη συνεδρίαση της Διεθνούς Νομισματικής και Χρηματοπιστωτικής Επιτροπής (IMFC).

«Στην Ευρωζώνη, τα νεότερα οικονομικά στοιχεία, ιδιαίτερα τα αποτελέσματα τελευταίων ερευνών, έχουν αρχίσει να δείχνουν πρωτοφανείς μειώσεις, που υποδηλώνουν μία μεγάλη συρρίκνωση της παραγωγής στην Ευρωζώνη, καθώς και ταχεία επιδείνωση των αγορών εργασίας», είπε η ίδια.

AP Photo/Robert F. Bukaty

Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με οικονομολόγους, μέσα σε ένα μήνα στις ΗΠΑ χάθηκαν όσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στη χώρα από τη μεγάλη κρίση του 2008-2009 και μετά, ενώ ο Τζόζεφ Στίγκλιτς προέβλεψε ποσοστά που μπορούν να φτάσουν και το 20-30%.

Ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομίας, μάλιστα, υποστήριξε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ «έχει βάψει τα χέρια του με αίμα», εξαιτίας της ανικανότητάς του να ανταποκριθεί στην πανδημία.

Διασκέψεις G7 και Ecofin

Δύο μεγάλες τηλεδιασκέψεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα Πέμπτη, μία της G7 και μία στην Ε.Ε., όπου οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών μελών της Ένωσης (Ecofin) κάλεσαν τις τράπεζες να στηρίξουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που έχουν επηρεασθεί από την έξαρση του κορονοϊού.

Ζήτησαν από τις τράπεζες να συμμορφωθούν με τις συστάσεις των εποπτικών Αρχών, να μην προχωρήσουν στη διανομή μερισμάτων και να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια που θα απελευθερωθούν και τα διαθέσιμα κέρδη τους «για τη χορήγηση πιστώσεων σε άλλες επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες που προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη κρίση στους πελάτες τους με έναν τρόπο που βοηθά στη διασφάλιση της διατήρησης της οικονομικής δραστηριότητας».

Στη σύνοδο της G7, οι ηγέτες σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των ΗΠΑ, που είχαν την προεδρία, «ανέθεσαν στους υπουργούς τους να εργαστούν μαζί για να προετοιμάσουν όλες τις οικονομίες της G7 να επαναλειτουργήσουν με ασφάλεια, πάνω σε βάσεις που θα τους επιτρέψουν να ανακτήσουν την οικονομική ανάπτυξή τους με συστήματα υγείας πιο ανθεκτικά και με αξιόπιστες αλυσίδες ανεφοδιασμού».

Επίσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισαν ότι ο οδικός χάρτης της Ε.Ε. για την ανάκαμψη περιλαμβάνει την «πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό», ενώ η G7 θα πρέπει να ηγηθεί της παγκόσμιας προσπάθειας για την ανοικοδόμηση του κόσμου μετά την κρίση, «σε στενή συνεργασία με τους υπάρχοντες διεθνείς οργανισμούς και με την πολυμερή προσέγγιση στο επίκεντρο της δράσης μας». 

Μεταξύ άλλων, ανακοίνωσαν ότι στις 4 Μαΐου η Ευρωπαϊκή Ένωση θα φιλοξενήσει μια διεθνή, διαδικτυακή διάσκεψη δωρητών ώστε να ενισχύσει την παγκόσμια ετοιμότητα και να διασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της Covid-19.

Σύγκρουση για τον ΠΟΥ

Στο μεταξύ, στο σύνολο του πλανήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου Johns Hopkins τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της πανδημίας έχουν ξεπεράσει τα 2.113.000 και οι θάνατοι από κορονοϊό είναι περισσότερα από 140.000, με το επίκεντρο της κρίσης να είναι πλέον οι ΗΠΑ, που καταγράφουν διαρκώς μεγάλους αριθμούν ασθενών, αλλά και θανάτων σε καθημερινό επίπεδο.

Παρ' όλα αυτά, ο πρόεδρος Τραμπ, που καθυστέρησε τουλάχιστον δύο μήνες από την έναρξη της πανδημίας να συνειδητοποιήσει την επικινδυνότητα της κατάστασης και βιάζεται να χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα, επιμένει να στρέφει τα βέλη του στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά και στην Κίνα, την οποία κατηγορεί ότι καθυστέρησε να ενημερώσει τα υπόλοιπα κράτη για την πανδημία.

Μάλιστα, μετά τη λήξη της τηλεδιάσκεψης της G7, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι τα μέλη της συμφώνησαν με τις ΗΠΑ και ζητούν την «εις βάθος μεταρρύθμιση» του ΠΟΥ, θέση με την οποία δεν φαίνεται να συμφώνησαν οι άλλοι συμμετέχοντες.

Ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η καγκελάριος τόνισε στην τηλεδιάσκεψη πως η κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με μια ισχυρή και συντονισμένη διεθνή αντίδραση, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε την πλήρη στήριξή της στον ΠΟΥ. Και ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, είπε ότι «υπάρχει ανάγκη για διεθνή συντονισμό και ο ΠΟΥ είναι ένα σημαντικό μέρος αυτής της συνεργασίας και του συντονισμού».

Προειδοποιήσεις ΠΟΥ ενώ χαλαρώνουν τα μέτρα

Μία-μία χώρες ανακοινώνουν ότι προτίθενται σταδιακά να περιορίσουν τα μέτρα της καραντίνας, επιτρέποντας σε καταστήματα να ανοίξουν, σε υπηρεσίες να λειτουργήσουν και στη συνέχεια να ανοίξουν τα σχολεία. Η Ε.Ε. ανακοίνωσε ότι προχωρά σε οδικό χάρτη για βήμα-βήμα χαλάρωση των περιορισμών, ενώ άρση μέτρων μετά τις 27 Απριλίου προτίθενται να κάνουν η Σλοβενία, η Πολωνία, η Αυστρία, η Ελβετία. Άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν δηλώσει ότι μετά από αυτή την ημερομηνία θα λάβουν σχετικές αποφάσεις.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απηύθυνε έκκληση σε όλους και κυρίως στην Ευρώπη να το σκεφτούν πολύ σοβαρά πριν εφαρμόσουν τις αποφάσεις τους.

AP Photo/Jamey Keaten

«Παραμένουμε στο μάτι του κυκλώνα... εάν δεν μπορείτε να διασφαλίσετε την πλήρωση αυτών των κριτηρίων, σας καλώ να το ξανασκεφτείτε», είπε ο διευθυντής της υπηρεσίας για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Χανς Κλούγκε, σχολιάζοντας ότι για οποιοδήποτε βήμα σχετικά με την άρση μέτρων του «λουκέτου» πρέπει να έχουν διασφαλιστεί πολλά κρίσιμα ζητήματα όπως τα στοιχεία που δείχνουν ότι η μετάδοση της Covid-19 τελεί υπό έλεγχο, ότι οι κίνδυνοι ξεσπάσματος έχουν ελαχιστοποιηθεί και ότι τα συστήματα υγείας έχουν την ικανότητα του εντοπισμού, διαγνωστικού ελέγχου, ιχνηλάτησης και απομόνωσης των κρουσμάτων.

«Την ώρα που ορισμένες χώρες εισέρχονται σε μία περίοδο κατά την οποία μπορεί να είναι σε θέση να χαλαρώσουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα, δεν υπάρχει fast track επανόδου στην κανονικότητα» τόνισε προειδοποιώντας ότι «τα σύννεφα της καταιγίδας αυτής της πανδημίας θα συνεχίσουν να βαραίνουν πάνω από την περιοχή».


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

H United Group εισέρχεται στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με αρχική επένδυση 120 εκατ. ευρώ στη Βουλγαρία

Η επένδυση της United Group στη Βουλγαρία περιλαμβάνει τρία φωτοβολταϊκά πάρκα, καθώς και ένα αιολικό …