Σε καραντίνα και οι YouTubers

Είναι από τα νέα, δυναμικά μάλιστα, μέσα επικοινωνίας, αν και μετράει ήδη αρκετά χρόνια ως πλατφόρμα. To YouTube δημιουργήθηκε στις 14/2/2005 και την επόμενη χρονιά ονομάστηκε από το περιοδικό «Time» «Invention of the Year 2006» (Η Καλύτερη Εφεύρεση του 2006). Εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμoποίησαν το YouTube είτε για να «ανεβάσουν» μουσική, είτε ταινίες ή αρχειακό υλικό ή ό,τι μπορεί να ειδωθεί και να ακουστεί. Κάποια στιγμή, αρκετά σύντομα, η συγκεκριμένη πλατφόρμα έγινε για πολλούς και ένας δίαυλος επικοινωνίας από έναν έως εκατομμύρια κόσμου ανά την υφήλιο.

Τα λεγόμενα «κανάλια» που «ανοίγουν» στο YouTube δίνουν τη δυνατότητα στον «ιδιοκτήτη» τους και να προωθεί το περιεχόμενο που αυτός θέλει ελεύθερα, αλλά και να βγάζει ικανοποιητικά χρήματα αν έχει πολλούς «θεατές».

Το περιεχόμενο ποικίλλει και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που πραγματικά μαθαίνεις: από συνταγές μαγειρικής και προγράμματα γυμναστικής έως και κανονικές μαθησιακές γνώσεις. Και όλα αυτά δωρεάν, με μια απλή σύνδεση στο διαδίκτυο.

Λόγω κορονοϊού όσοι παρακολουθούν «κανάλια» στο YouTube φαίνεται πως έχουν αυξηθεί, αλλά και οι ίδιοι οι YouTubers φαίνεται πως έχουν προσαρμόσει το περιεχόμενο των καναλιών τους αντίστοιχα. Κάναμε μια πολύ μικρή επιλογή κάποιων από αυτούς (από Ελλάδα και όχι μόνο) ως ενδιαφέρουσες προτάσεις, συνομιλήσαμε μάλιστα και με κάποιους που προσάρμοσαν το τι μεταδίδουν από το YouTube στα σημερινά δεδομένα της καραντίνας.

«Pick Up Limes»:

Πρόκειται για ένα αγγλόφωνο κανάλι, το οποίο ωστόσο δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να βάλει ο ίδιος υπότιτλους στη γλώσσα του, με τη βοήθεια της Σάντια Μπαντιέι που έχει το κανάλι. Η Σάντια είναι μια νεαρή διατροφολόγος, με καταγωγή από το Πακιστάν. Οι γονείς της έφυγαν πρόσφυγες, η ίδια γεννήθηκε στον δρόμο προς την Αμερική (στο Αφγανιστάν) και μεγάλωσε στον Καναδά. Εκεί σπούδασε και πλέον μένει στην Ολλανδία, όπου και εργάζεται ουσιαστικά για το κανάλι της στο YouTube και μόνο.

Φαίνεται πως το έχει πάρει στα σοβαρά, η δουλειά είναι πραγματικά επαγγελματική και η ίδια μάς μεταφέρει σε ένα υπέροχο σύμπαν: συνταγές, συμβουλές για σωματική και πνευματική υγεία, για αξιοποίηση του χρόνου κ.ά. Από τα αγαπημένα μας.

«Sarah Therese»

Ακόμα μία κοπέλα που πρωταγωνιστεί στο ομώνυμο κανάλι της στο YouTube, από το οποίο βιοπορίζεται κατ' αποκλειστικότητα (γενικά όταν συμβαίνει αυτό οι εν λόγω YouTubers προσέχουν πραγματικά το κανάλι τους). Η Σάρα είναι 24 ετών και μένει στον Καναδά με την οικογένειά της, καθώς είναι ήδη μητέρα τριών μικρών παιδιών! Εργάζεται ως YouTuber από το σπίτι βγαζοντας περί τα 100.000 ευρώ τον χρόνο -ποσό διόλου ευκαταφρόνητο.

Ωστόσο το κανάλι της δεν είναι γεμάτο διαφημίσεις ή προωθήσεις προϊόντων, αλλά παρουσιάζει πώς μπορείς να είσαι πολύτεκνη μητέρα και νέα και ταυτόχρονα εργαζόμενη και κάνοντας μια υγιεινή ζωή με δεκάδες παραδείγματα και συμβουλές που μας φαίνονται εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.

«Κλαίρη Δημοπούλου»

Η Κλαίρη είναι μια νέα κοπέλα, η οποία ασχολείται επαγγελματικά με το μακιγιάζ και ζει στο Λονδίνο. Εχει συμμετάσχει στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου και διδάσκει και σε αντίστοιχες επαγγελματικές σχολές μακιγιάζ. Ωστόσο αυτό που μας έχει κάνει εντύπωση δεν είναι τόσο οι συμβουλές της περί μακιγιάζ, όσο ο τρόπος που το κάνει καθώς και το γενικότερο περιεχόμενο στο κανάλι της, το οποίο, ειδικά αυτές τις μέρες, πραγματικά βοηθάει στην καραντίνα, αλλά και για τη μετά αυτής εποχή: μιλάει για τον μινιμαλισμό ως επιλογή ζωής και σκέψης, για την αντίσταση στον καταναλωτισμό κ.ά.

«Η καραντίνα είναι κάτι πρωτόγνωρο, θεωρώ ωστόσο τον εαυτό μου τυχερό που η αγαπημένη μου ασχολία όχι μόνο δεν έχει πληγεί στο ελάχιστο, καθώς κάνω γυρίσματα στο σπίτι, αλλά φαίνεται να συνοδεύεται ευτυχώς κι από την αντίστοιχη απήχηση, καθώς πολλοί παρακολουθούμε βίντεο ως διαφυγή, ψυχαγωγία, ακόμα και έμπνευση σε κατάσταση περιορισμού» μας λέει η ίδια.

«Εχω αυξήσει τη συχνότητα των δημοσιεύσεων, καθώς πλέον το να γυρίζω βίντεο και να τα κοινοποιώ δίνει νόημα και δομή και στη δική μου καθημερινότητά. Το περιεχόμενο στο YouTube αυτή τη στιγμή, είτε είσαι πομπός είτε δέκτης, είναι σπουδαία παρέα που συχνά μας κάνει να ξεχνιόμαστε και να συμπάσχουμε, αλλά και να αναθεωρούμε. Αυστηροί μινιμαλιστές, όπως π.χ. η αξιόλογη Patricia από το A Small Wardrobe, αναθεωρούν τον τρόπο ζωής τους και εφοδιάζονται όχι μόνο με κουράγιο (το οποίο διοχετεύουν σε εμάς, το κοινό τους) αλλά και με υλικά αγαθά εν όψει πολύμηνης απομόνωσης. Δεν θα γινόταν άλλωστε να μην αναθεωρήσει κάποιος βασικά πράγματα σχετικά με τη ζωή του σε μια παγκόσμια κρίση άνευ προηγουμένου και αυτό έχει ως ευθεία απόρροια τα βίντεο που βλέπουμε» λέει και καταλήγει:

«Το Youtube μπορεί να λειτουργήσει ως ήπιο αναλγητικό, να μας βάλει στη διαδικασία να απολαύσουμε τις ώρες που πειραματιζόμαστε με μακιγιάζ ή μαγειρική ή κηπουρική ή ό,τι άλλο, να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα όσα διαθέτουμε και να βγούμε από όλο αυτό έχοντας γεμίσει τον χρόνο μας όσο γίνεται πιο ευχάριστα και σκόπιμα».

«Pinelopi Anastasiadou»

Η Πηνελόπη τελειώνει το Τμήμα Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ και εδώ και καιρό έχει δημιουργήσει το δικό της κανάλι (από το 2015). Τότε ήταν ακόμα κάτι σχετικά νέο, ειδικά για την Ελλάδα, και η ίδια μοιραζόταν σκέψεις και προβληματισμούς.

«Τότε δεν μπορούσα καν να φανταστώ τις διαστάσεις που θα μπορούσε να πάρει αυτό που έκανα, καθώς το Youtube εκείνη την εποχή στην Ελλάδα ήταν πολύ διαφορετικό απ' ό,τι είναι σήμερα. Κάποια στιγμή άρχισα να χρησιμοποιώ την πλατφόρμα για να κινηματογραφήσω το ταξίδι μου προς έναν πιο υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής, ειδικά μετά την απώλεια 25 κιλών. Αυτό ο κόσμος το αγκάλιασε παρά πολύ. Ισως γιατί το θέμα διατροφή και κιλά απασχολεί και "πονάει", αν θέλεις, πολύ κόσμο. Από εκεί και πέρα γίναμε μια πανέμορφη παρέα που μέρα με την ημέρα μεγαλώνει και με γεμίζει απίστευτα! Έχω μια δημιουργική διέξοδο και ένα κίνητρο να δοκιμάζω συνεχώς καινούργια πράγματα» καταλήγει και πράγματι αυτό κάνει.

Δοκιμάζει συνεχώς καινούργια και δημιουργικά πράγματα, που τα καταγράφει με την κάμερά της και το μεταδίδει με έναν σοβαρό αλλά και εξαιρετικά γλυκό και ισορροπημένο τρόπο.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Να υπάρξει άμεσα ενημέρωση για το περιστατικό με μέλος της φρουράς του πρόξενου στα Ιεροσόλυμα

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «αναμένουμε την ανάλογη της σοβαρότητας του επεισοδίου, αντίδραση …