Ξεπέρασαν τους 100.000 οι νεκροί στην Ευρώπη

Παρά τη μείωση του αριθμού των θυμάτων σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, η Ευρώπη εξακολουθεί να πληρώνει βαρύ φόρο αίματος από την πανδημία. 

Έχοντας καταγράψει συνολικά 100.501 θύματα, η Ευρώπη παραμένει η ήπειρος που έχει πληγεί πιο πολύ από την πανδημία, σύμφωνα με τον απολογισμό που κάνει κάθε 24ωρο το Γαλλικό Πρακτορείο με βάση τα επίσημα στοιχεία από όλες τις χώρες. Η Ιταλία και η Ισπανία έχουν τους περισσότερους νεκρούς (23.227 και 20.043 αντίστοιχα) και ακολουθεί η Γαλλία (19.323) και η Βρετανία (15.464). Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 1.136.672 (παγκοσμίως τουλάχιστον 2.281.334).

Την ίδια στιγμή, ο ιός θερίζει και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αν και ο αριθμός των νεκρών που ανακοινώθηκε το Μ. Σάββατο για τη Νέα Υόρκη, αποτελεί τον χαμηλότερο απολογισμό σε ημερήσια βάση εδώ και δύο εβδομάδες στη μεγαλούπολη των ΗΠΑ.

Παράλληλα, στην Αφρική ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τις 20.000, ενώ ήδη πάνω από 1.000 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, με τους ειδικούς να ανησυχούν ότι η πανδημία μπορεί να εξαπλωθεί ραγδαία στην ήπειρο αυτό και να προκαλέσει χιλιάδες θύματα.

Ειδικότερα:

Στη Γαλλία ακόμα 642 ασθενείς κατέληξαν το τελευταίο 24ωρο από την πανδημία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 19.323. Παράλληλα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται και βρίσκονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας συνεχίζει να υποχωρεί. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται με τη νόσο Covid-19 ανήλθε σήμερα σε 30.639, καταγράφοντας πτώση 551 ασθενών.

Μεταξύ αυτών, 5.833 ασθενείς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και είναι διασωληνωμένοι, ένας αριθμός μειωμένος κατά 194 σε σύγκριση με την προηγούμενη ημέρα. Πρόκειται για τη 10η ημέρα που καταγράφεται πτώση στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών και την τέταρτη ημέρα που καταγράφεται πτώση στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται.

AP PHOTO

 Στην Ιταλία, σε 23.227 ανέρχεται πλέον ο αριθμός των νεκρών, καθώς άλλοι 482 ασθενείς κατέληξαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Ο αριθμός αυτός είναι μικρότερος από τις προηγούμενες ημέρες, καθώς π.χ. χθες (Μ. Παρασκευή) είχαν ανακοινωθεί 575 θάνατοι. Όσον αφορά στα κρούσματα, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 3.491 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά, με το σύνολο να ανέρχεται πλέον σε 175.925. Την ίδια στιγμή, 2.733 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 25.007 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. 

Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 65.381 και οι νεκροί 12.050. Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 22.184, με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 2.965. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 15.692, με 1.059 νεκρούς. Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για δέκατη πέμπτη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία . Οι θεραπευμένοι είναι 363 λιγότεροι από το περασμένο εικοσιτετράωρο.

Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, η μεγάλη πρόκληση, τώρα, είναι να μπορέσει να ελεγχθεί επαρκώς η κατάσταση των ασθενών σε κατ΄οίκον περιορισμό, για να υπάρξει η βεβαιότητα ότι έχουν θεραπευθεί, και μόνον στην συνέχεια να ξαναρχίσουν να έχουν επαφές με μέλη της οικογένειάς τους.

Στην Τουρκία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν σε 82.329, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα, με τη χώρα να ξεπερνά το γειτονικό Ιράν. Συγκεκριμένα, τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 3.783 νέα κρούσματα, με αποτέλεσμα ο απολογισμός της Τουρκίας να απέχει λίγες εκατοντάδες από εκείνον της Κίνας, όπου εμφανίστηκε ο νέος κορονοϊός. Παράλληλα, ε γνωστό ότι 121 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, με το σύνολο των θανάτων να ανέρχεται πλέον σε 1.890. 

Συνολικά, 10.453 άνθρωποι έχουν αναρρώσει από τη νόσο Covid-19, ενώ ο αριθμός των διαγνωστικών τεστ που έχουν διεξαχθεί τις τελευταίες 24 ώρες ανέρχεται σε 40.520. Το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε, επιπλέον, ότι παρατείνει τους περιορισμούς στις μετακινήσεις μεταξύ 31 πόλεων για άλλες 15 ημέρες, αρχής γενομένης από απόψε τα μεσάνυχτα.

 Στην Ισπανία, ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 565 θανάτους σήμερα, μειωμένος ελαφρώς από την αύξηση των 585 χθες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Ο συνολικός αριθμός έφτασε στους 20.043 θανάτους, με την Ισπανία να είναι μία από τις χώρες που έχει δεχτεί σκληρό πλήγμα. Ο αριθμός των περιστατικών μόλυνσης αυξήθηκε στα 191.726 από 188.068 χθες, σύμφωνα με το υπουργείο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε πως η Ισπανία θα παρατείνει την καραντίνα του πληθυσμού της για ακόμα δύο εβδομάδες. Ο Σάντσεθ επισήμανε, εντούτοις, ότι τα αυστηρά μέτρα απομόνωσης θα χαλαρώσουν για τα παιδιά, τα οποία θα μπορούν να βγαίνουν με «περιορισμένο» τρόπο και «υπό όρους προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση» της νόσου από τις 27 Απριλίου

Η Ισπανία επέτρεψε αυτήν την εβδομάδα την επαναλειτουργία ορισμένων τομέων της οικονομίας, όπως της βιομηχανίας. Όμως, οι περισσότεροι πολίτες παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους και βγαίνουν μονάχα για ανάγκες όπως το να αγοράσουν τρόφιμα. 

AP Photo/Kirsty Wigglesworth

► Στη Βρετανία, ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 888, φτάνοντας στους 15.464. «357.023 άνθρωποι έχουν κάνει το διαγνωστικό τεστ, ενώ 114.217 έχουν βρεθεί θετικοί» ανακοίνωσε το βρετανικό Υπουργείο Υγείας. 

Παράλληλα, έγινε γνωστό πως ο λοχαγός Τομ Μουρ, ο 99χρονος Βρετανός, βετεράνος πολέμου, που κατάφερε να συγκεντρώσει 23 και πλέον εκατομμύρια λίρες για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS), κάνοντας βόλτες στον κήπο του με το πι, θα είναι ο επίτιμος καλεσμένος στα εγκαίνια ενός νέου νοσοκομείου εκστρατείας την επόμενη εβδομάδα. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε κάποιες επαφές με υπουργούς, κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής του και ενώ ξεκουράζεται στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικία έξω από το Λονδίνο, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

► Τους 117 έφτασε ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό στη Σερβία καθώς το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν άλλοι επτά ασθενείς. Επίσης, επιβεβαιώθηκαν 304 νέα κρούσματα και έτσι οι προσβληθέντες από τον Covid-19 ανέρχονται σε 5.994. Στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 3.853 ασθενείς εκ των οποίων οι 126 είναι διασωληνωμένοι.

► Τον θάνατο 540 ανθρώπων από κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο στη Νέα Υόρκη, τη σοβαρότερα πληττόμενη από την πανδημία πολιτεία, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της, Άντριου Κουόμο. Ωστόσο, παρά τον υψηλό αυτό αριθμό, είναι ο χαμηλότερος απολογισμός σε ημερήσια βάση εδώ και δύο εβδομάδες στη μεγαλούπολη των ΗΠΑ. Επίσης, σύμφωνα με τον κυβερνήτη Κουόμο, οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών με Covid-19 κυμαίνονται γύρω στις 2.000, ένας «εξαιρετικά μεγάλος αριθμός», όπως υπογράμμισε.

Ο κυβερνήτης τη Νέας Υόρκης και ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάσιο έχουν αποφασίσει να διατηρήσουν τα περιοριστικά μέτρα στην πόλη, καθώς έχει καταγράψει περίπου το ένα πέμπτο των κρουσμάτων στις ΗΠΑ και 13.202 νεκρούς. Επίσης ήρθε σε ευθεία σύγκρουση με τον πρόεδρο Τραμπ που επιμένει στην άρση των μέτρων ώστε να επανεκκινήσει η οικονομία.

ΗΠΑ και Καναδάς συμφώνησαν να κρατήσουν κλειστά τα μεταξύ του σύνορα για ακόμη 30 ημέρες, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων κατά της διασποράς του νέου κορονοϊού. Η απαγόρευση αφορά τα μη αναγκαία ταξίδια, ενώ τα σύνορα είναι ανοιχτά για εμπορικούς σκοπούς.

AP PHOTO

► Τα κρούσματα στην Αφρική ξεπεράσει τα 20.000, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής, ενώ ο αριθμός των θανάτων σε ολόκληρη την ήπειρο είναι πάνω από 1.000. Αυτή τη στιγμή, 52 από τις 54 χώρες της Αφρικής έχουν επιβεβαιώσει κρούσματα ιού, με τον ΠΟΥ να εκφράζει την ανησυχία του ότι η εξάπλωση θα αυξηθεί περαιτέρω. 

Η Αφρική θα μπορούσε να γίνει το επόμενο «θέρετρο» της πανδημίας, με το Imperial College του Λονδίνου να εκτιμά πως «στο καλύτερο σενάριο», περίπου 300.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν φέτος από την πανδημία στην ήπειρο αυτή. 

► Τέλος, στην Τεχεράνη άρχισαν από σήμερα να λειτουργούν ξανά κάποια καταστήματα. Το Ιράν έχει καταγράψει πάνω από 80.000 περιστατικά του κορονοϊού και περισσότερους από 5.000 νεκρούς.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΥΠΕΘΟ: Για πρώτη φορά με ελάχιστο τίμημα και ηλεκτρονικές δημοπρασίες οι παραχωρήσεις αιγιαλών

Για τις παραχωρήσεις που θα γίνουν ώς τις 31 Δεκεμβρίου 2025 έχει τεθεί μία ακόμη …