Ξεπέρασαν τα 2,5 εκατομμύρια παγκοσμίως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19 και οι νεκροί τους 175.000, αλλά το τεράστιο πλήγμα που έχει προκαλέσει το γενικευμένο lockdown πιέζει κάποιες κυβερνήσεις να σκεφτούν χαλάρωση των μέτρων παρά τις προειδοποιήσεις του ΠΟΥ ότι είναι νωρίς.
Οι ΗΠΑ είναι σταθερά πια η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα και θύματα σε όλο τον πλανήτη και παράλληλα δοκιμάζεται σφοδρά η οικονομία της, με το αργό αμερικανικό πετρέλαιο να πέφτει χθες για πρώτη φορά σε αρνητικές τιμές.
► Δείτε το live της ημέρας.
Ο τελευταίος απολογισμός στις πιο πληγείσες χώρες
- Στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί πάνω από 810.561 κρούσματα και τουλάχιστον 43.630 θάνατοι.
- Στην Ιταλία, τη χώρα της Ευρώπης με τα περισσότερα θύματα, οι νεκροί αυξήθηκαν το τελευταίο 24ωρο κατά 534 και ανήλθαν συνολικά σε 24.648, ενώ τα κρούσματα σε 183.957.
- Στην Ισπανία, που μετά την Ιταλία είναι η χώρα με τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό εντός Ε.Ε., προστέθηκαν 430 νέοι θανάτοι κατά τις τελευταίες 24 ώρες, ελαφρά αυξημένος ημερήσιος αριθμός σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο (399). Συνολικά, 21.282 άνθρωποι υπέκυψαν ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 204.000.
- Στη Γαλλία που επίσης πληρώνει βαρύ «φόρο αίματος» τα θύματα αυξήθηκαν κατά 531 σε 20.796 το τελευταίο 24ωρο και τα κρούσματα ανέρχονται συνολικά σε 117.324.
- Στη Βρετανία κατέληξαν άλλοι 823 άνθρωποι, αυξάνοντας το σύνολο των θυμάτων σε 17.337. Σύμφωνα με τα στοιχεία του βρετανικού συστήματος δημόσιας υγείας, η αύξηση αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες ημερήσιες εδώ και περίπου δύο εβδομάδες και επιβεβαιώνει την άρνηση των βρετανικών αρχών να προχωρήσουν σε άρση των περιοριστικών μέτρων.
- Στην Ολλανδία οι αρχές ανακοίνωσαν πως ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 729 και ανήλθε σε 34.134, ενώ καταγράφηκαν 165 νέοι θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων να ανέρχεται πλέον σε 3.916.
Με βάση τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, η Ευρώπη μετρά τουλάχιστον 109.381 θανάτους σε σύνολο 1.234.340 κρουσμάτων, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς μαζί 44.982 θανάτους (841.584 κρούσματα), η Ασία 7.191 θανάτους (174.020 κρούσματα), η Μέση Ανατολή 5.784 θανάτους (133.221 κρούσματα), η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική 5.377 θανάτους (109.739 κρούσματα), η Αφρική 1.195 θανάτους (24.409 κρούσματα) και η Ωκεανία 91 θανάτους (7.927 κρούσματα).
Χαλαρώνουν κάποια μέτρα
Η Ιταλία θα ανακοινώσει πριν το τέλος της εβδομάδας τη στρατηγική της για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων από τις 4 Μαΐου και μετά όμως, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, προειδοποιεί για «τον πραγματικό κίνδυνο αύξησης της καμπύλης μετάδοσης» και το σχεδιασμό που οφείλει να προηγηθεί.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός επισήμανε ότι η χαλάρωση των περιορισμών θα γίνει βάσει μιας ολοκληρωμένης έρευνας και των επιστημονικών δεδομένων και προειδοποίησε για «τον πραγματικό κίνδυνο αύξησης της καμπύλης μετάδοσης» που προκειμένου να αποφευχθεί θα πρέπει οι εταιρείες να ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες ασφαλείας στον εργασιακό χώρο, αλλά και θα λαμβάνει υπόψη τη ροή των εργαζομένων που θα προκαλέσει το άνοιγμα κάποιων επιχειρήσεων όπως και τις επιπτώσεις του στις δημόσιες συγκοινωνίες, κυρίως στις ώρες αιχμής.
Στην Ισπανία τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται έχουν παραταθεί μέχρι τις 9 Μαΐου. Ωστόσο ο κατ΄οίκον αποκλεισμός θα χαλαρώσει στις 27 Απριλίου, καθώς θα επιτραπεί στα παιδιά να βγουν για να πάρουν αέρα υπό όρους που θα προσδιορισθούν σήμερα από την κυβέρνηση.
Αντίστοιχα, στη Γαλλία από χθες, Δευτέρα, τα περιοριστικά μέτρα έχουν χαλαρώσει. Πλέον, επιτρέπονται οι επισκέψεις σε συγγενείς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν διάφορα άλλα προβλήματα που έχουν προκύψει από την απομόνωση, όπως η κατάθλιψη και το άγχος.
Η Ολλανδία, στο μεταξύ, παρέτεινε κατά τρεις μήνες την απαγόρευση μεγάλων δημόσιων εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του επαγγελματικού αθλητισμού, και των μουσικών φεστιβάλ, μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα, στην πρώτη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί από τα μέσα Μαρτίου στον τομέα της εκπαίδευσης, ο Ολλανδός πρωθυπουργός γνωστοποίησε πως μια «ενθαρρυντική» επιβράδυνση της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού επιτρέπει σε δημοτικά σχολεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς να ανοίξουν ξανά από τις 11 Μαΐου.
Από την πλευρά της η Αυστρία εξετάζει ένα άνοιγμα των συνόρων σε τουρίστες, ειδικότερα με χώρες που έχουν παρόμοια επιτυχία με την ίδια στην καταπολέμηση της επιδημίας του κορονοϊού, όπως για παράδειγμα οι γειτονικές της Γερμανία και Τσεχία.
«Είμαστε σε συνεννόηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει ότι όλες οι χώρες-μέλη θα προσπαθήσουν πρώτα από όλα με τους γείτονές τους να βρουν κατάλληλες ρυθμίσεις», ανέφερε ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.
Επίσης, η Αυστρία θα χαλαρώσει περαιτέρω τα μέτρα στις 15 Μαΐου επιτρέποντας να ανοίξουν και πάλι εστιατόρια και καφέ και να ξεκινήσουν οι θρησκευτικές τελετές.
Σε σταδιακή χαλάρψωση των μέτρων προχωρά και το Ισραήλ, ακόμη κι αν η κυβέρνηση παραμένει σε «πόλεμο» με τον κορονοϊό, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 180 ανθρώπους και έχει μολύνει περίπου 14.000. Εκτός από τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ που παρέμειναν ανοιχτά, καταστήματα με εργαλεία, έπιπλα και αθλητικό εξοπλισμό, βιβλιοπωλεία και καταστήματα χαρτικών άνοιξαν ξανά, εκτός από τα εμπορικά κέντρα και υπό τον όρο ότι τηρούν ορισμένους υγειονομικούς κανόνες.
Η διαμάχη στις ΗΠΑ για τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού ενισχύθηκε χθες Δευτέρα, με διαδηλωτές να χαρακτηρίζουν το lockdown “τυραννία”, την ώρα που γιατροί και ειδικοί προειδοποιούν ότι η βιαστική άρση της καραντίνας ενδέχεται να προκαλέσει μεγαλύτερη καταστροφή.
Με τις υγειονομικές αρχές και πολλούς κυβερνήτες πολιτειών να προειδοποιούν ότι χρειάζεται να διενεργηθούν πολλά περισσότερα τεστ προτού ξανανοίξει η αμερικανική οικονομία, η πολιτεία της Νέας Υόρκης ξεκίνησε το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα τεστ αντισωμάτων στον γενικό πληθυσμό.
Παρόλα αυτά τουλάχιστον τρεις κυβερνήτες προχώρησαν στη χαλάρωση των περιορισμών στο εμπόριο στις πολιτείες τους.
Στη Νότια Καρολίνα ο Χένρι ΜακΜάστερ, Ρεπουμπλικάνος, υπέγραψε διάταγμα με το οποίο επιτρέπει στα καταστήματα λιανικής και τα πολυκαταστήματα να ανοίξουν από σήμερα, με περιορισμό στον αριθμό των πελατών που επιτρέπονται σε αυτά.
Στο Κολοράντο ο Τζάρεντ Πόλις, Δημοκρατικός, δήλωσε ότι θα επιτρέψει να ανοίξουν τα κομμωτήρια, τα κέντρα φροντίδας παιδιών και τα μεσιτικά γραφεία από την επόμενη εβδομάδα.
Στη Τζόρτζια, όπου χθες Δευτέρα καταγράφηκαν περισσότερα από 1.200 νέα κρούσματα και άνοδος των θανάτων, ο κυβερνήτης Μπράιαν Κεμπ, Ρεπουμπλικάνος, ανακοίνωσε ότι από την Παρασκευή θα ανοίξουν γυμναστήρια, κομμωτήρια, κέντρα μασάζ, μπόουλινγκ και τατουάζ, ενώ από Δευτέρα θα επαναλειτουργήσουν κινηματογράφοι και εστιατόρια.