Δύσκολη εξίσωση οι διακοπές εκτός συνόρων για τους Ευρωπαίους

Η πανδημία είναι σχεδόν αδύνατον να μην επιφέρει αλλαγές και στη τουριστική βιομηχανία με τις κυβερνήσεις της Ευρώπης να καλούνται να επιλύσουν μια δύσκολη εξίσωση καθώς εξακολουθούν να ισχύουν σε παγκόσμιο επίπεδο αυστηροί περιορισμοί στις αεροπορικές μεταφορές και στην είσοδο σε άλλες χώρες.

«Μένουμε εντός συνόρων» είναι το μήνυμα που στέλνει η γερμανική κυβέρνηση ενόψει των θερινών διακοπών κάτι που αναμένεται να υιοθετεί και από άλλες χώρες της Ευρώπης που βλέπουν την ύφεση να τους χτυπά την πόρτα. Η οικονομική ζημιά που έχει προκαλέσει η εξάπλωση της πανδημίας θα πλήξει με σφοδρότητα τον τουριστικό κλάδο που αναζητά λύσεις σε ένα πρωτοφανές κλίμα που έχει δημιουργηθεί από τους αυστηρούς περιορισμούς.


Δείτε το Live με τις σημαντικότερες εξελίξεις της ημέρας


Οι προθέσεις του Βερολίνου να στηρίξει τον εγχώριο τουρισμό δείχνει η παράταση της ταξιδιωτικής προειδοποίησης «για όλα τα μη απαραίτητα, τουριστικά ταξίδια στο εξωτερικό» που ανανεώθηκε «κατ΄αρχήν έως και τις 14 Ιουνίου» από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η ισχύς της προηγούμενης οδηγίας εξέπνεε την ερχόμενη Κυριακή 3 Μαΐου.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο, θα πρέπει να υπολογίζει κανείς ότι συνεχίζονται οι δραστικοί περιορισμοί στις διεθνείς συγκοινωνίες, ενώ σε πολλές χώρες εφαρμόζονται ακόμη μέτρα καραντίνας και περιορισμού της δημόσιας ζωής.

© Bennymarty | Dreamstime.com

Σε αγαστή συνεργασία, ο κυβερνητικός επίτροπος για θέματα Τουρισμού της Γερμανίας, δηλώνει πως «κανείς δεν μπορεί να πει πότε και πώς θα ανοίξουν ξανά τα σύνορα για ταξίδια» ενώ παράλληλα εκτιμά ότι «είναι μάλλον απίθανο οι Γερμανοί τουρίστες να ταξιδέψουν στην Ισπανία ή την Ελλάδα το καλοκαίρι» και «είναι πιο πιθανό ότι θα παραμείνουν στη χώρα ή την περιοχή τους φέτος». Ο Thomas Bareiss πλέκει το εγκώμιο τον «όμορφων προορισμών» εντός Γερμανίας στέλνοντας το μήνυμα για περιορισμό των μετακινήσεων.

Λίγο πριν από τα μέσα Ιουνίου και την εκπνοή της ισχύος της ταξιδιωτικής προειδοποίησης «για όλα τα τουριστικά ταξίδια στο εξωτερικό», θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση σε ό,τι αφορά τον θερινό τουρισμό, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

Οι συνέπειες 

Αν και η ταξιδιωτική οδηγία δεν απαγορεύει σε κανένα γερμανό να ταξιδέψει στο εξωτερικό εφόσον αυτός το θελήσει και έχει την ευκαιρία έχει δύο πρακτικές συνέπειες, σημειώνει η Deutsche Welle.

Μια από αυτές είναι ότι το γερμανικό κράτος δεν πρόκειται να καταβάλει προσπάθειες για να οργανώσει ειδικές πτήσεις επαναπατρισμού πολιτών από το εξωτερικό στη Γερμανία, όπως στο παρελθόν. 

Δύο άλλες συνέπειες που προκύπτουν από την οδηγία αφορούν άμεσα και τον  ελληνικό τουρισμό. Η πρώτη είναι ότι μπορούν να ακυρωθούν χωρίς κόστος για τον πελάτη αεροπορικές πτήσεις και κρατήσεις για τουριστικά καταλύματα στο εξωτερικό που αφορούν το διάστημα μέχρι και τις 14 Ιουνίου. Και η δεύτερη συνέπεια είναι ότι όλοι οι τουριστικοί πράκτορες ακολουθούν τις ταξιδιωτικές οδηγίες, με άλλα λόγια, δεν προσφέρουν ταξίδια για το διάστημα που ισχύει η προειδοποίηση.

© Alexandr Muntean | Dreamstime.com

Ο εσωτερικός τουρισμός αποτυπώνεται και ως τάση σε πρόσφατη δημοσκόπηση του YouGov. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτής μόλις το 16% των Γερμανών θα επιδιώξει να περάσει τις διακοπές του στο εξωτερικό. Το 42% δηλώνει ότι δεν πρόκειται φέτος να παραθερίσει. Τον περασμένο χρόνο τρεις στους τέσσερις Γερμανούς είχαν περάσει τις διακοπές τους στο εξωτερικό. 

Σε «κανονικές» συνθήκες, οι Γερμανοί προτιμούν το εξωτερικό για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Ενδεικτικά, το 2019, το 74% των 70,8 εκατομμυρίων τουριστών επέλεξε χώρα του εξωτερικού.

Ψηφίζουν... voucher για τους επιβάτες των ακυρωμένων πτήσεων

Μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας, με επιστολή τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δώδεκα χώρες (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) ζητούν την αναστολή του νόμου που απαιτεί από τις αεροπορικές εταιρείες να προσφέρουν στους επιβάτες πτήσεων που ακυρώνονται πλήρη αποζημίωση σε μετρητά και αντ' αυτού στηρίζουν ως εναλλακτική λύση τα voucher περιορισμένου χρόνου.

Το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Κύπρος, Η Τσεχία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Λετονία, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Πολωνία και η Πορτογαλία παροτρύνουν τις Βρυξέλλες να κάνουν άλλη μια αλλαγή στους κανόνες, λόγω του κορονοϊού.

© Oleksii Synelnykov | Dreamstime.com

Μπροστά στο φόβος της κατάρρευσης ενός μέρος του τουριστικού κλάδου οι 12 χώρες υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να επιτραπεί στις αεροπορικές εταιρείες να προσφέρουν στους επιβάτες ακυρωμένων πτήσεων κουπόνια για μεταγενέστερη χρήση αντί για αποζημίωση σε μετρητά, όπως προβλέπεται σήμερα από τους κανονισμούς.

Ανάλογη προσπάθεια γίνεται και για τα ακυρωθέντα πακέτα διακοπών από ένα άλλο μπλοκ χωρών (Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ρουμανία και η Πολωνία) που είτε έχουν υιοθετήσει σχετικά μέτρα, είτε πρόκειται να το πράξουν προκειμένου να προστατεύσουν τον τουριστικό κλάδο.

Η «μάχη της ξαπλώστρας»

Μπροστά στη «μάχη της ξαπλώστρας» που αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες μέρες η Ευρωπαϊκή Ένωση σε θεσμικό επίπεδο πέραν της στήριξης που προσφέρει στους κλάδους που έχουν πληγεί αδυνατεί να συντονίσει κοινές δράσεις παρακολουθώντας αμήχανα τις εξελίξεις.

Με τον τουρισμό να απασχολεί 22,6 εκατομμύρια ανθρώπους- δηλαδή το 11,2% των εργαζομένων- το μερίδιο του τομέα στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης φτάνει το 9,5%, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού.

Για την Ισπανία και την Ιταλία, τις δυο χώρες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία η κατάσταση είναι ακόμα πιο δραματική, δεδομένου ότι ο τουρισμός συνεισφέρει στην οικονομία κατά 14% και 13% αντίστοιχα. Ιδιαίτερα υψηλά είναι τα ποσοστά και για τη Ελλάδα που πέρσι δέχθηκε περισσότερα από 30 εκατομμύρια τουρίστες σε μια από τις καλύτερες σεζόν που γνώρισε ποτέ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η πανδημία θα μειώσει δραματικά τα έσοδα για ξενοδοχεία και εστιατόρια, τα γραφεία ταξιδίων θα χάσουν το 70% των κερδών τους, ενώ η κρουαζιέρα και οι αεροπορικές εταιρεία θα υποστούν ζημιά πάνω από 90%. Πάνω από 50 εκατομμύρια θέσεις εργασίας αναμένεται να χαθούν παγκοσμίως, τα 7 εκατομμύρια εξ αυτών στην Ευρώπη.

© Graphixchon | Dreamstime.com

Ζητείται λύση

Εν μέσω οικονομικού αδιεξόδου, πριν από λίγες ημέρες, εννέα κράτη-μέλη κάλεσαν την Ε.Ε. να εκπονήσει ένα «ομοιογενές» σχέδιο για να βοηθήσει τον τουρισμό.

Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης οι Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Μάλτα, Κύπρος, Βουλγαρία και Ρουμανία απηύθυναν κοινή έκκληση στην Κομισιόν να συμπεριλάβει τον τουρισμό στο ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης.

Ανέφεραν ότι οι «ομοιογενείς» κανόνες ταξιδίων θα είναι απαραίτητοι και προειδοποίησαν πως μία ασυντόνιστη χαλάρωση των μέτρων θα φέρει περισσότερα προβλήματα στον τουριστικό τομέα. Επίσης ζήτησαν τα νέα εργαλεία, όπως το πρόγραμμα SURE και το Ταμείο Ανάκαμψης, να χρησιμοποιηθούν για να στηρίξουν τον κόσμο της εργασίας και στη συγκεκριμένη βιομηχανία.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΔΕΗ: Συνεργασία με την EcoVadis για ενσωμάτωση αρχών βιωσιμότητας στην αλυσίδα εφοδιασμού

Με την πλατφόρμα αξιολόγησης που παρέχει η EcoVadis, η ΔΕΗ θα έχει τη δυνατότητα να …